KONFLIKT: Kim Jong-un, leder i Nord-Korea får uventede positive beskrivelser av USAs president, Donald Trump.
KONFLIKT: Kim Jong-un, leder i Nord-Korea får uventede positive beskrivelser av USAs president, Donald Trump. Foto: NTB SCANPIX/Reuters

– Kim er en smart fyr

President Donald Trump roser Kim Jong-un for å ha klart å beholde makten i Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har forholdet mellom USA og Nord-Korea utviklet seg til å bli én av de største internasjonele utfordringene for Trump.

I forbindelse med at Donald Trump har vært president i USA i 100 dager, har han gitt et lengre intervju med CBS News, hvor han fikk spørsmål om konflikten.

Tok makten

Men USAs 45. president vil likevel ikke gå for hardt ut mot Nord-Koreas leder, Kim Jong-un.

Han beskrives av Trump som en smart fyr.

– Mange liker ikke at jeg sier dette. Men han var en ung mann da han tok over etter sin far, 26 eller 27 år gammel. Han må trolig håndtere tøffe folk, som generaler og andre, sier Trump.

Makten Kim Jong-un har opparbeidet seg i Nord-Korea ser nærmest ut til å imponere Trump.

– I veldig ung alder opparbeidet han seg mye makt. Mange mennesker, forsøkte trolig å ta fra ham den makten, om det var onkelen eller andre. Men han klarte det, så han er åpenbart en smart fyr, sier Trump.

Obama og Clinton

De siste ukene har Kim Jong-un og Nord-Korea skutt opp flere prøveskytinger med raketter. Trump mener likevel de fleste av missilene har vært av mindre størrelse.

– Dette var ikke en atomprøvesprengning. Jeg kommer ikke til å like om han foretar en slik test. Jeg tror heller ikke presidenten i Kina vil bli spesielt fornøyd, sier Trump.

Trump mener likevel ikke at utviklingen er trygg.

– Vi har en situasjon som ikke kan utvikle seg videre over flere år. Og for å være ærlig, så burde dette vært gjort noe med av Obama-administrasjonen, Bush-administrasjonen og Clinton-administrasjonen, sier Trump.

Lørdag diskuterte Donald Trump situasjonen i Nord-Korea med president på Filippinene, Rodrigo Duterte.

Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus var samtalen vennlig, og Trump skal også ha invitert Duterte på besøk til Washington D.C.

Et slikt besøk vil møte kritikk, da Duterte har fått massiv motstand for sin brutale kamp mot narkotikahandel i landet, og hans dokumenterte brudd på menneskerettigheter.

Ifølge New York Times kan besøket vekke sinne hos flere organisasjoner.

– Ved å praktisk talt støtte Dutertes voldelige kamp mot narkotika, er Trump nå moralsk ansvarlig i fremtidige drap, sier John Sifton, direktør for Human Rights Watch i Asia.

Det er uklart når besøket til Duterte vil finne sted.