Stian (19) fikk ikke legehjelp – døde av hjernehinnebetennelse

Foreldrene fortviler: – Vaksinen bør være gratis for all ungdom

Norske helsemyndigheter anbefaler russen å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse, men de må betale vaksinen selv. Når tar flere politikere til ordet for å gjøre vaksinen gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag fortalte TV 2 om 19 år gamle Stian som døde i mai for to år siden etter å ha ligget uten legetilsyn i 18 timer på sykehus.

Stian hadde hjernehinnebetennelse og Helsetilsynet har konkludert med at sykehusets behandling var uforsvarlig.

Saken har ført til tiltak og endringer i rutiner hos Akershus universitetssykehus (Ahus).

Stian var ikke vaksinert mot sykdommen og familien forteller nå om den fatale historien i håp om at vaksinen blir gratis og obligatorisk.

– Jeg tenker at den vaksinen burde være endel av det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet når det kan få så fatale følger som dette. Ikke bare som et tilbud til de elevene som ønsker å ta den, sier Stians mor Nina Finager til TV 2.

Må betale selv

Vaksinen, som beskytter mot fire typer av meningokokkbakterien og som gir smittsom hjernehinnebetennelse, tilbys ungdom, men de må selv betale kostnadene på mellom 400-500 kroner.

– Når man er 16-17 år så tenker man gjerne ikke konsekvenser ved å ikke ta en vaksine og i tillegg at de må betale den selv, sier Stians mor og legger til:

– De får vel tilbud om denne vaksinen på videregående, men den informasjonen går jo ikke hjem til foreldrene, den blir værende hos elevene. Og Stian var ikke så veldig glad i sprøyter, så det kan god være at han hadde fått tilbud om den i første og andre klasse uten at han sa noe om det hjemme. Jeg var ikke klar over at de hadde et tilbud om det, sier moren.

Norske politikere ønsker å tilby vaksinen gratis

De siste årene har lokale myndigheter sponset vaksinen enkelte steder for russen. Nå tar flere stortingspolitikere til ordet for å gjøre vaksinen mot hjernehinnebetennelse gratis for alle.

– Nå er det jo slik at ungdommene selv kan betale for vaksinen, også vet vi at i russetiden går det mye penger til andre ting, og da er det ikke sikkert at de prioriterer å bruke penger på vaksinen. Vi ønsker å se på muligheten for om vi skal ha dette inn i et vaksinasjonsprogram, fordi det koster ungdommer så mye å få hjernehinnebetennelse og det er noen som faktisk mister livet, sier Olaug Bollestad fra KrF som sitter i Helse- og omsorgskomiteen.

Hun får støtte fra komiteekollega Kjersti Toppe fra Senterpartiet.

– Vi har en vaksine mot hjernehinnebetennelse og dette er en farlig sykdom som ungdom kan dø av, og har vi en egenandel på 400-500 kroner, så vet vi at mange ikke tar den. Det skal ikke være størrelsen på lommeboken som avgjør om man får vaksinen eller ikke – den bør gis til alle og vi kunne jo ha startet innføringen blant dem som er russ.

Anbefaler vaksinen, men ikke i vaksinasjonsprogrammet

De siste årene har det vært flere tilfeller av ungdom som har blitt alvorlig syke av hjernehinnebetennelse, og Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19, spesielt russ, vurderer å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse.

– Vi anbefaler denne vaksinen til personer mellom 15 og 19 år og spesielt med tanke på de som deltar aktivt i russefeiringen, sier Didrik Frimann Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Men de har ikke sett behovet for å foreslå for Helsedepartementet å tilby vaksinen som del av et vaksinasjonsprogrammet.

– Vi kommer med faglige anbefalinger om hvordan vaksiner skal brukes og når det vurderes hvilke vaksiner som skal inn i vaksinasjonsprogrammet, så er det mange faktorer som ligger til grunn. Akkurat når det gjelder meningokokk-vaksinen, så er nok én av de aller viktigste forholdene at det har vært veldig få tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse de siste årene i Norge, sier Vestrheim.

Vaksinehysteri i Danmark

De siste månedene har den samme debatten pågått i Danmark etter at en mor gikk ut i media og fortalte at hennes 16 år gamle sønn mistet livet av hjernehinnebetennelse i januar 2015. Han ble feilbehandlet av legene,

Den danske moren, Trine Baadsgaard, mener ett liv er ett for mye.

– Hadde jeg før Mathias døde visst det jeg visste i dag, så hadde jeg ikke nølt med å vaksinere ham. Så få barnet ditt vaksinert, snarere i dag enn i morgen, sier Baadsgaard til den danske avisen BT.

Hun la i tillegg ut hele historien på sin Facebook-side og oppfordret til en delingskampanje for å spre ordet om vaksinen. Den ble delt over 60.000 ganger på få dager.