Alli og Kane senket Arsenal: – Det var dette Tottenham-supporterne drømte om da de våknet i morges

Tottenham vant det siste Nord-London-derbyet som noensinne skal spilles på White Hart Lane. Nå er det 100 prosent sikkert at Spurs avslutter sesongen foran Arsenal, for første gang på 22 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter i videovinduet øverst!

Tottenham-Arsenal 2-0

Tidenes siste Nord-London-derby på White Hart Lane var nødt til å bli noe spesielt, og ble det.

Dele Alli og Harry Kane scoret hvert sitt mål i løpet av kun drøyt to magiske minutter i 2. omgang, og sørget for at vertene tok sin niende strake seier i Premier League.

– Det var en perfekt dag for Spurs. Det var dette Tottenham-supporterne drømte om da de våknet i morges. Det å få den perfekte avslutningen på den lange historien mellom disse lagene på denne banen, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

– Det var en lettelse å vinne. Vi skylder mye til fansen. De var bak oss fra start. Det var en fantastisk følelse å score, sa Dele Alli etter kampslutt.

Pochettino: – Det var så emosjonelt for alle
– Det var en fantastisk ettermiddag. Jeg er veldig glad på vegne av spillerne og fansen. Det var så emosjonelt for alle. Jeg vil si takk, for denne sesongen har vært fantastisk til nå. Vi prøver å betale tilbake all energien supporterne gir oss hver gang vi spiller, og jeg synes vi fortjente dette, sa Tottenham-manager Mauricio Pochettino etter kampslutt.

Seieren betyr at Tottenham er 17 poeng foran Arsenal på tabellen, og at det er matematisk bekreftet at de liljehvite for første gang på 22 år havner foran sine rivaler på tabellen.

– Det er en en eksepsjonell dag for Tottenham-fansen. Arsenal kunne faktisk hatt det enda verre, for Spurs hadde noen utrolige sjanser i første omgang og Cech hadde gode redninger i den andre, sa Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio etter kamp.

Holder følge med Chelsea
Poengene betyr også at Spurs igjen tettet luken til Chelsea, som tidligere på dagen vant 3-0 borte mot Everton, så når begge lag nå har fire kamper igjen å spille er det fremdeles fire poeng mellom de to.

– Tottenham har nesten alt som skal til for å vinne ligaen. Men de har ett problem: De har ett lag foran seg på tabellen, sa Øyvind Alsaker.

Enorme forutsetninger
Disse derbyene er alltid spesielle, men denne søndagen var det altså ekstra mye i potten i Nord-London:

  • Tidenes siste Nord-London-derby på White Hart Lane før anlegget, som har vært Tottenhams hjem siden 1899, rives ved sesongslutt. Neste sesong skal det spilles på Wembley, før et nytt anlegg står klart til sesongen 2018/19.
  • Muligheten til Tottenham for en gang for alle å legge Arsenal-spøkelset bak seg, og bekrefte at de ville havne foran dem på tabellen for første gang på 22 år. Tre poeng ville bety at de liljehvite var 17 poeng foran, og Arsenal har 15 poeng igjen å spille om etter kampslutt. Det ville med andre ord være matematisk umulig for gjestene å ta dem igjen.
  • Tottenhams posisjon i tittelstriden. Forut for søndag skilte fire poeng opp til Chelsea på ligatoppen, og en halvtime før kampstart på White Hart Lane hadde Chelsea ferdigspilt sin kamp i runden borte mot Everton. Den blå byrivalen vant 3-0, noe som betød at dersom Spurs' håp om tittel skulle leve, måtte de vinne.
  • Arsenals posisjon i kampen om Mesterliga-plassene. Før på dagen hadde både Manchester United og Manchester City spilt uavgjort, noe som betød at gjestene på White Hart Lane kunne ta innpå to av sine tøffeste rivaler i kampen om tredje- og fjerdeplassen i ligaen.

Forut for kamp var det derfor en enorm spenning i luften, og blant annet det faktum at man for første gang siden 1994/95-sesongen kunne sikre en tabellplassering over rivalene var noe «alle» i Spurs-leiren snakket om.

– I dag er dagen, sa Tottenham-legenden Ledley King til TV 2 før kampstart.

Den tidligere Spurs-kapteinen jobber i dag i en ambassadør-rolle i klubben, og var med Jon H. Børrestad og kommentator Øyvind Alsaker på indre bane i oppkjøringen til derbyet.

VIDEO: Se seansen med de tre, og hva King svarte på, her

Frenetisk tempo i starten - Kane farlig før minuttet var spilt
Oppgjøret startet i rakettfart, med et Arsenal-lag som presset høyt og et Tottenham-lag som virkelig viste at de visste hva som lå i potten.

– Det foregår i et frenetisk tempo, som ventet, sa Øyvind Alsaker allerede etter seks minutter.

Da hadde både Harry Kane og Toby Alderweireld vært farlig frempå for hjemmelaget, men det var også fare på ferde i motsatt ende. Hugo Lloris rakk såvidt fram da han skled og inn avverget Kieran Gibbs da Arsenal-backen var på vei gjennom etter drøyt ti minutter.

Utrolige bommer på tomt mål fra Alli og Eriksen
Omgangens største sjanser kom halvveis, da først Harry Kanes skuddforsøk gikk via Nacho Monreal og deretter fant veien til hodet til Dele Alli. Hele White Hart Lane trodde nok at sesongens unge spiller i Premier League kom til å heade ballen i nettet, men på utrolig vis gikk forsøket utenfor.

– Av og til gnir du deg bare i øynene og tenker «hva i huleste skjedde her?». Det er jo scoring, men nei! Oxlade-Chamberlain gjør en super jobb når han går i kroppen på ham, sa Erik Thorstvedt i TV 2s studio i pausen.

To minutter senere var det en variant fra Heung-min Son som gikk via en forsvarer, denne gang Laurent Koscielny, og denne gang havnet andreballen i beina på Christian Eriksen. Også han hadde store deler av målet å treffe på, men skjøt tverrligger og over, til stor frustrasjon fra hjemmefansen.

– Han treffer nesten alltid med det han forsøker på, men han klarer ikke helt å styre den. Det er uhyre nære, sa kommentator Øyvind Alsaker.

– Han skal bare sette den inn. Det er en mann som scoret fra 30 meter mot Crystal Palace, men fra den avstanden der, og på åpent mål, så er det altså verre, sa Erik Thorstvedt da situasjonen ble gjennomgått i pausen.

Arsenal bedre med inn mot pause - Ramsey med farlig variant
Gjestene hevet seg igjen utover i omgangen, og snaut ti minutter før pause kom det som til da var deres farligste forsøk i oppgjøret. Aaron Ramsey leverte en lur variant fra like utenfor 16-meteren, men Hugo Lloris slo forsøket ut til hjørnespark med en god redning.

Samme Ramsey gikk også på et farlig løp og skjøt via en Tottenham-forsvarer til hjørnespark to minutter før pause. Den påfølgende dødballen endte i et skuddforsøk fra Alexis Sanchez, som gikk like utenfor Lloris' lengste stolpe.

Jan Vertonghen forsøkte seg også fra distanse før hvilen, men belgierens høyrefotvariant ble parert av en patent Petr Cech i Arsenal-buret. Dermed gikk lagene til pause på 0-0, etter det som hadde vært en fartsfylt første omgang på White Hart Lane.

Son og Giroud med hver sin mulighet etter cornere
Cech måtte også være våken tre minutter etter hvilen. Victor Wanyama skjøt fra distanse, men Cech vippet varianten til hjørnespark. Det tok Spurs raskt, og Son ble satt opp i god posisjon fra Ben Davies. Dessverre for hjemmefansen skjøt sør-koreaneren i nettveggen til side for Cech.

Begge lag kom ut i høyt tempo også etter hvilen, og Harry Kane avsluttet hardt fra distanse drøyt fem minutter ut i omgangen, men igjen hadde Cech kontroll. På motsatt side var Olivier Giroud nære ved via en hel volley etter hjørnespark, men også den varianten gikk på - sett med det angripende lags øyne - feil side av målet.

Magiske Tottenham-minutter
Så - ti minutter ut i omgangen - eksploderte det på White Hart Lane, med to scoringer i løpet av 148 sekunder. Først kjørte Christian Eriksen slalåm gjennom Arsenal-forsvaret og skjøt i stolpen. Returen havnet hos Dele Alli, som skled 1-0 i det tomme målet til sitt 17. ligamål for sesongen.

– Det er vidundergutten på 21 år. For en sesong han har hatt. Den atmosfæren vi opplever akkurat nå, det er den som vil bli savnet. Den er magisk, sa kommentator Alsaker fra sin plass i jubelbruset på White Hart Lane.

Kun ett minutt og ti sekunder etter ballen var i nettet smalt det igjen, da Harry Kane tok seg inn i gjestenes boks og gikk i bakken i duell med Gabriel. Dommer Michael Oliver pekte resolutt på straffemerket, til store protester fra gjestenes spillere.

– Han hiver ut foten og er vel på Harry Kane der. Det ser ut som om han treffer høyreleggen til Tottenhams toppscorer. Du verden for et minutt, utbrøt en ekstatisk Alsaker.

– Kane venter litt og gir Gabriel muligheten til å tro at han kan takle. Det er klar felling og klart straffespark, sa Brede Hangeland i TV 2s Premier League-studio etter kamp.

Kane var selv iskald fra ellevemetersmerket og dunket inn 2-0 med sitt 21. ligamål for sesongen. Det var også femte gang på rad Spurs-strategen scoret i et Nord-London-derby, en tangering av Emmanuel Adebayor som i sin tid gjorde det samme.

– Det var dette Tottenham-supporterne drømte om da de våknet i morges. Det å få den perfekte avslutningen på den lange historien mellom disse lagene på denne banen, sa Alsaker.

Tottenham ropte på ny straffe - fortsatte å skape sjanser
Hugo Lloris holdt deretter Tottenhams tomålsledelse inntakt med et par solide inngrepener i minuttene etter 2-0-målet, før Spurs halvveis i omgangen var nære da Vertonghen leverte enda et langskudd, men Cech avverget med en god redning.

Etter den påfølgende corneren ville Heung-min Son ha straffespark da han vippet ballen opp i armen på Alexis Sanchez, men dommer Oliver veivet bort Spurs-forspørslene i akkurat det tilfellet. Det ble kun ny corner, der Toby Alderweireld fikk sjansen fra skrått hold. Også den headingen gikk dog utenfor målet, i nettveggen til Petr Cech.

Drøyt kvarteret før slutt kunne innbytter Danny Welbeck redusert, etter et flott innlegg fra Mesut Özil, men avslutningen fra angriperen ble litt for løs.

Kane og Alderweireld nære: – Cech med fantastisk reaksjon
Det samme ble Harry Kanes på motsatt side da Victor Wanyama foret ham med 13 minutter igjen på klokken. Spissens vipp var ikke vanlig Kane-klasse, og igjen avverget Cech i Arsenal-buret.

Tsjekkeren med hjelmen måtte også i aksjon på det påfølgende hjørnesparket, da Christian Eriksens corner traff Toby Alderweireld perfekt. Headingen var god, men Arsenals burvokter reagerte raskt nok.

– Cech med en fantastisk reaksjon igjen. Han hiver ut høyrearmen, og den er sterk nok, kommenterte Alsaker.

Perfekte resultater for Liverpool
Også på motsatt side stod det en god keeper, og Lloris var nok en gang sikker i klypene da innbytter Theo Walcott traff midt på ham rundt fem minutter før slutt. De store Arsenal-sjansene uteble dog, og Spurs tok en fullt fortjent seier.

– Tottenham hadde masse muligheter, de scoret to fine mål og hadde ytterligere muligheter til å gjøre seieren større. De var klart bedre enn Arsenal i denne kampen, sa Hangelan i TV 2-studio.

Seieren til Tottenham betydde ikke bare at de henger med i tittelkampen, men også at Arsenal fikk et skudd for baugen i sin kamp om Mesterliga-plass. Det samme gjorde også begge Manchester-lagene søndag, da United spilte 1-1 mot Swansea og City spilte 2-2 mot Middlesbrough.

Dermed var det en god søndag for Liverpool, som avslutter runden med sin kamp mot Watford mandag kveld. Før den kampen er status at Liverpool og Manchester United har 66 poeng, Manchester City 65 og Arsenal 60. Arsenal har en kamp mindre spilt enn de tre andre.