Paven foreslår Norge som megler i den spente Nord-Korea-situasjonen

Pave Frans tar til orde for forhandlinger for å løse den spente situasjonen knyttet til Nord-Koreas atomvåpenambisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På vei hjem fra sitt besøk i Egypt, sa paven til reportere som reiste sammen med ham at det er behov for «forhandlinger med sikte på en diplomatisk løsning».

– Det er mange meklere i verden som har stilt seg til disposisjon. For eksempel er Norge alltid klar til å hjelpe. Det har de vist mange ganger, sa paven da han igjen kom inn på temaet han omtalte som «en verdenskrig i flere deler».

– I Korea ser det i dag ut til at det er ferd med bli for hett, sa han.

Bekrefter ikke meklerplan

Utenriksminister Børge Brende (H) setter pris på oppmerksomheten, men det blir verken bekreftet eller avkreftet at Norge har påtatt seg eller stilt seg til disposisjon som mekler eller tilrettelegger i Nord-Korea-striden.

– Jeg setter pris på at paven har lagt merke til Norges internasjonale engasjement for fred i flere konfliktområder blant annet i Colombia, hvor vi har hatt en nær dialog med den katolske kirke, skriver Brende i en kommentar formidlet NTB og andre medier som har kontaktet Utenriksdepartementet om saken.

Mislykket test

Kirkelederens kommentarer kommer etter at Nord-Korea lørdag gjennomførte nok en missiltest, samtidig som USA jobber for å skjerpe sanksjonene mot regimet ytterligere.

Det som ifølge Sør-Korea var en mislykket oppskyting, skjedde bare timer etter at USAs utenriksminister Rex Tillerson hadde varslet FNs sikkerhetsråd om «katastrofale konsekvenser» dersom resten av verden – og især Kina – ikke presset Nord-Korea til å gi opp sitt våpenprogram.

– Forsiktig og tålmodig

Også Filippinenes president kom lørdag med noen velmente ord om hvordan han mener USA kan bidra til å unngå at konflikten med Nord-Korea tilspisser seg ytterligere.

– Det påligger USA, som den som kan slå hardest, å bare være forsiktige og være tålmodige, sa Duterte etter et toppmøte i Manila der lederne for ti land i det sørøstasiatiske samarbeidet ASEAN var samlet. Han sier lederne i regionen er «ekstremt bekymret» og advarer mot at et feiltrinn på Koreahalvøya kan «utløse en katastrofe».

– Se til at det ikke blir krig, for det vil påføre min region enorm lidelse, var oppfordringen Duterte sa han ville komme med til USAs president Donald Trump i et planlagt telefonmøte senere lørdag.

(©NTB)