Kenneth Williams ble ristet og fikk 20 spasmer før han døde under henrettelsen torsdag.
Kenneth Williams ble ristet og fikk 20 spasmer før han døde under henrettelsen torsdag. Foto: AP Photo/Kiichiro Sato

Dommer beordrer obduksjon etter «grusom» henrettelse

Williams’ advokat beskriver henrettelsen som grusom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En føderal dommer har beordret obduksjon av Kenneth Williams, som ble henrettet i Arkansas torsdag.

Williams var dømt for drap og ble henrettet med giftsprøyte torsdag.

Advokat Shawn Nolan sier at Williams begynte å hoste, rykke og spenne seg mot beltene som holdt ham mot benken han lå fastreimet til tre minutter ut i henrettelsen .

Mindre enn 24 timer etter at Williams ble erklært død, besluttet dommer Kristine Baker at 38-åringen skal obduseres.

Det skal også tas blod- og vevsprøver som skal bevares. Advokatene var raskt ute med å kreve at alle fysiske bevis fra liket skulle tas vare på. En annen dødsdømt fange, som etter planen også skulle blitt henrettet torsdag, leverte inn begjæringen som nå har fått medhold.

Guvernøren i Arkansas avviste å granske henrettelsen, mens den føderale dommeren altså mener at den døde må undersøkes nærmere.

Fire henrettelser

Williams var den fjerde som ble henrettet i delstaten Arkansas i løpet av en uke. Opprinnelig hadde myndighetene planlagt å fullbyrde åtte dødsdommer i løpet av halvannen uke, men juridiske innvendinger førte til at fire av dem ble utsatt eller avlyst.

Begrunnelsen for det som har blitt omtalt som samlebåndshenrettelser, er at delstatens beholdning av ett av medikamentene i giftsprøyten går ut på dato ved månedsskiftet.

DEATH ROW: Disse åtte mennene sitter på
DEATH ROW: Disse åtte mennene sitter på "death row" i Arkensas. Det var meningen å henrette dem alle på 11 dager fordi giften som brukes til å ta livet av dem er i ferd med å gå ut på dato.   / AFP PHOTO / Arkansas Department of Correction Foto: Ho

Mange delstater har problemer med å skaffe nye forsyninger fordi produsentene ikke vil at deres produkter skal brukes til å ta livet av mennesker.

Samlebånd

Henrettelsene i Arkansas begynte med injeksjon av legemiddelet midazolam, som skal gjøre personen bevisstløs så vedkommende ikke føler smerte.

Deretter injiseres ytterligere to legemidler for å lamme muskler og stanse hjertet. Det er midazolam-beholdningen som er i ferd med å gå ut på dato.

Guvernør Asa Hutchinson har også sagt at han ikke ser noen grunn til å endre henrettelsesprosessen og at tidligere rettskjennelser har støtte bruken av midazolam.

(©NTB)