TAKKER NEI: Máret Ánne Sara ble invitert av regjeringen til festmiddag i Operaen i forbindelse med Kongeparets 80-årsdager, men har ingen planer om å delta. 
TAKKER NEI: Máret Ánne Sara ble invitert av regjeringen til festmiddag i Operaen i forbindelse med Kongeparets 80-årsdager, men har ingen planer om å delta.  Foto: Privat/TV 2

sier nei til invitasjon:

Så oppgitt at hun nekter å dra i 80-årslaget til Kongeparet

Máret Ánne Sara er så oppgitt over at staten anker saken mot hennes bror at hun sier nei til invitasjonen til å feire kongeparets 80-årsdager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norsk-samiske bildekunstneren og forfatteren Máret Ánne Sara fikk nylig en invitasjon til feiringen av Kongeparets 80-årsdager, men har bestemt seg for å takke nei.

Årsaken er broren Jovsset Ánte Sara sin rettslige kamp mot staten.

– Det er rett og slett ikke rom for festligheter akkurat nå. Vi fikk nettopp vite at regjeringen og staten anker dommen til Høyesterett. Det betyr at vår kamp fortsetter, sier hun til TV 2.

Årelang konflikt

For tre år siden krevde Landbruks- og matdepartementet at Jovsset Ánte Sara fra Kautokeino skulle slakte halvparten av sine 150 reinsdyr, og 25-åringen svarte med å saksøke staten.

– Jeg kunne ikke godta at staten skulle skyve meg vekk fra det livet jeg har arvet og det mine foreldre har jobbet med, har han tidligere sagt til TV 2.

I 2015 vant han i tingretten, og i mars i år fikk 25-åringen medhold i Hålogaland lagmannsrett. Denne uken ble det klart at staten anker for andre gang.

Også i et innlegg på Facebook forteller Máret Ánne Sara om beslutningen om å takke nei til invitasjonen.

– Tvangsredusering til 75 levedyr betyr i prinsippet at min bror drives til konkurs og at familien vår står i fare for å miste vårt levesett, vår kulturarv og våre nedarvede rettigheter. Denne store og prinsipielle saken tar opp all vår tid, så jeg har dessverre ikke mulighet til å prioritere festligheter, skriver hun i innlegget.

Landbruks- og matdepartementet opplyste tidligere denne uken at de er uenige i lagmannsrettens dom, og at den reduksjonen de har pålagt 25-åringen er innenfor rammene av statens folkerettslige forpliktelser.

– Paradoksalt at regjeringen inviterer

Kunstneren har lagt merke til at det er regjeringen som er avsender for invitasjonen.

– Det er litt paradoksalt at regjeringen inviterer, samtidig som de presser oss for tredje gang, sier hun.

– Men ble du ikke glad for invitasjonen?

– Selvfølgelig ble jeg glad. Jeg setter stor pris på hele kongefamilien, som har vært støttende og sympatisk overfor den samiske befolkningen. Selvfølgelig blir man glad.

Parallelt med rettssaken arbeider Máret Ánne Sara også med et kunstprosjekt hvor målet er å synliggjøre rettssaken og reindriften. Også tidligere har hun fått oppmerksomhet for å gi kunstnerisk støtte til sin bror.