LENE MARIE HAR HATT ANOREKSI I 20 ÅR:

– Jeg vil vise fram smerten inni meg

Ti år gammel sluttet hun å spise, og i 20 år har hun hatt anoreksi. Fotograf Lene Marie Fossen er forberedt på reaksjoner når hun stiller ut 18 sterke selvportretter denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lene Marie Fossen fra Toten fikk mye oppmerksomhet da hun i fjor gikk ut med sin historie. Da fortalte hun om hvordan angsten for å bli voksen gjorde at hun som tiåring sluttet å spise.

Men noe skjedde da hun fikk et kamera av foreldrene i konfirmasjonsgave. Siden den gang har hun tatt hundrevis, kanskje tusenvis, av portretter på reiser i Italia, Egypt, Tunisia og Hellas.

I 2012 rettet hun for første gang kameraet mot seg selv. Selvportrettene hun nå stiller ut er tatt på et gammelt leprasykehus i Chios i Hellas.

Hun forteller at når hun drar et sted for å fotografere, så er hun der fra tidlig ettermiddag til det blir mørkt og venter på det riktige øyeblikket da lyset er perfekt.

– Så går jeg og tusler rundt i rommene og setter på litt musikk. Det er liksom som om rommene lever sitt eget liv. Jeg synes det er fascinerende å se hvordan fargene forandrer seg fra ettermiddagens lysblå, duse toner. Så blir de enda skarpere ettersom timene går. Det er akkurat som om rommene lever sine egne liv, sier hun.

Hun forteller at hun alltid har hatt et behov for å skape, og at hun gjør alt for et godt fotografi.

– Da glemmer jeg at jeg er syk, og blir fri på en måte.

Stort talent

En som har latt seg fascinere av bildene, er stjernefotograf Morten Krogvold. Han er også kunstnerisk leder for Nordic Light Internasjonale filmfestival, der bildene skal stilles ut. Han sier talentet hennes er helt eksepsjonelt.

– Hun er Norges største talent, og et av Europas største talenter. Det er ikke noe å diskutere.

Lene Marie Fossen har blant annet fotografert flyktninger i Hellas, og Krogvold håper hun vil fokusere mer på andre fotografier enn selvportretter en stund. Han tror at folk hun møter opplever henne som ufarlig, og at de får en sympati for henne. Dette vises i bildene og gjør at hun får fram uttrykk som det er veldig vanskelig for andre å få, mener han.

UTSTILLING: Denne uken stiller Lene Marie Fossen ut 18 selvportretter. Dette er ett av dem. Foto: Lene Marie Fossen
UTSTILLING: Denne uken stiller Lene Marie Fossen ut 18 selvportretter. Dette er ett av dem. Foto: Lene Marie Fossen

Forberedt på reaksjoner

Bildene er sterke, men Lene Marie Fossen har ikke opplevd negative reaksjoner på selvportrettene.

– Men jeg er forberedt på det.

– Det har jeg sagt at hun må være forberedt på, bryter Krogvold inn.

Lene Marie sier hun er ikke er ute etter å vise frem bilder av ei syk jente. Hun vil vise fram en livshistorie og den smerten hun har inne i seg.

– Bildene kan være veldig sterke, og mange mener kanskje at de ikke skal vises frem. Jeg mener smerte skal vises. Virkeligheten skal vises som den er.

– Vi hadde aldri stilt ut bilder av en anoreksia-pike, hvis de hadde vært all-right. Vi gjør det på tross av det. Fordi vi ikke har noe valg. Dette må folk se, sier Morten Krogvold.

Lene Marie sier hun er sterk nok til å stå i reaksjonene som måtte komme.

SELVPORTRETT: Fotografen sier hun er sterk nok til å stå imot reaksjonene. Foto: Lene Marie Fossen
SELVPORTRETT: Fotografen sier hun er sterk nok til å stå imot reaksjonene. Foto: Lene Marie Fossen

Springbrett

I tillegg til å stille ut bilder på Nordic Light Internasjonale filmfestival, skal Fossen og Krogvold ha en kustnersamtale foran 350 mennesker. Interessen på forhånd har vært enorm, ifølge Krogvold. Han mener det ikke handler om sykdommen men om kvaliteten på bildene, og sier hun har skapt noe som både er ubehagelig og behagelig, og som trigger – slik kunsten skal gjøre.

– Det er fordi det smeller i disse bildene, sier han.

Han tror festivalen blir et springbrett for Fossen og sier dette er det viktigste stedet man kan stille ut bilder på i Norge. Han tror dette vil føre til at bildene blir vist i utlandet.