Emmanuel Macron. (AP Photo/Michel Spingler)
Emmanuel Macron. (AP Photo/Michel Spingler) Foto: Michel Spingler

«Det er lite ved Macron som er folkelig. Han har alltid vært et vidunderbarn»

Det er lite folkelig ved det som trolig blir Frankrikes neste president, skriver TV 2-reporter Elin Sørsdahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emmanuel Macron (39) er en gave til karikaturtegnerne.

Tegningen av den lille gutten ved siden av moren sin utenfor skolen stod i en britisk avis. I teksten under tegningen går det fram at gutten ser mørkt på at han kanskje må gifte seg med læreren sin, hvis han skal bli president i Frankrike.

Macron, som etter all sannsynlighet går seirende ut av det franske valget på søndag, er bobla som ikke sprakk.

Det er bare ni måneder siden 39-åringen hoppet av som økonomiminister i president Francois Hollandes regjering. For ett år siden startet han sin egen bevegelse; «En Marche» (Fremad). Bevegelsen kan ikke en gang kalles et politisk parti, men han kan snart bli en av Europas mektigste menn, uten noen gang å ha vært folkevalgt.

Til gjengjeld har han i mange år sittet nær makten, blant annet som vise-stabssjef i presidentpalasset

Det er lite ved Emmanuel Macron som er folkelig. Han har alltid vært et vidunderbarn.

Han valgte sin bestemor framfor sine egne lege-foreldre. En rektor-bestemor som forgudet lille «Manu» over alt, og som nærmest overtok oppdragelsen av barnebarnet. I flere bøker som er skrevet om Macron beskrives forholdet mellom bestemor og barnebarn nærmest som en fusjon. En gutt som fordypet seg i bøker, og som for overraskende få år siden tok steget over til internett.

Paradoksalt nok siden bevegelsen hans har vært blant de fremste til å ta i bruk moderne teknikk og kommunikasjon, for å engasjere velgere. Ikke minst de helt unge velgerne.

Han vil verken være en kandidat til høyre eller til venstre i fransk politikk, men i sentrum.

– Han er bankenes kandidat, fnyser motkandidaten Marine Le Pen.

Macron ble rik av å jobbe for investeringsbanken Rotschild, særlig da han tilrettela Nestlès oppkjøp av et datterselskap til legemiddelgiganten Pfizer.

Han har gått på eliteuniversitetet Sciences Po, slik som også Jonas Gahr Støre har gjort. I tillegg har han den gjeveste utdanningen av dem alle hvis du skal nå til topps i det franske samfunnet, ENA (École Nationale d´Administration).

Han er støttet av mange av Frankrikes rikeste og mektigste, både innen næringsliv og politikk. I tillegg er han medienes yndling. Alt mange velgere i Frankrike forakter og forkaster. Politiske strømninger ved dette valget har ført til at de to etablerte partiene til høyre og venstre for midten, ikke er representert i den andre og siste runden av presidentvalget.

Mange kaller Macron en tåkefyrste. Det har vært en stående vits at det er helt trygt å stemme Macron, fordi da vet du ikke helt hva du stemmer og det kan umulig være feil.

Det tok lang tid før han formulerte noe program, og han virket svak og fomlete i vinnertalen på valgnatten da han gikk videre til 2. valgrunde. I tillegg dro han rett på restaurant med sin nærmeste krets og feiret, som om han hadde vunnet selve valget.

Et dårlig signal, en kveld hvor Front Nationals leder gikk til andre valgrunde, noe mange franskmenn opplever som en katastrofe og det ultimate beviset på at landets demokratiske tradisjon er i fare. Macron må ha et flertall for å få gjennom sitt politiske prosjekt. Parlamentsvalget seks uker etter presidentvalget vil være avgjørende for hvor mye makt han får. Blant annet vil han gjennomføre 60 milliarder euro i nedskjæringer og kutte 120 000 jobber i offentlig sektor.

Da Emmanuel var 25 år og student dro han ikke ut etter forelesning og tok en øl med gutta. Han dro hjem til kjæresten, barna og barnabarna hennes. Selv i det liberale Frankrike har kjærlighetshistorien mellom Emmanuel og Brigitte vakt oppsikt.

Hun er 24 år eldre enn ham, og de to traff hverandre da han var 15 år og hun nesten 40. Hun var gift og hadde tre barn, et av dem gikk i klassen til Emmanuel. De traff hverandre i dramaklassen, hvor hun var lærer og han elev. Macrons foreldre forsøkte å hindre at forholdet utviklet seg videre og sendte ham til Paris for å studere. Emmanuel nektet å gi opp Brigitte, og en dag ble de gift.

Hun er en del av hans valgkampanje og en av hans nærmeste medarbeidere. Brigitte leser blant annet igjennom talene hans. Paret har ansatt en av landets fremste kommunikasjonseksperter for å ta vare på imaget sitt, alt i fra klær til arrangerte bilder i sladrepressen.

Blant annet har Brigitte inngått en avtale med Louis Vuitton som innebærer at hun bruker merkets klær når hun opptrer i offentligheten. Noen mener Macrons prosjekt er for utstudert og for konstruert. At Macron er en narcissist som sier han elsker folket, fordi han selv trenger oppmerksomheten som politikken gir.

Uansett, på kvelden den 7. mai kan han trolig løfte hendene i været som vinner og rope ut: Vive La France! En Marche!