Trump kan sette en stopper for nye avsløringer om JFK-drapet

Bare president Donald Trump kan hindre at 3600 dokumenter fra FBI og CIA om drapet på John F. Kennedy blir tilgjengelig for publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapet på president Kennedy 22. november 1963 har vært gjenstand for en lang rekke konspirasjonsteorier, og det kan ifølge Politico forventes at dokumentene, som ligger forseglet i USAs nasjonale arkiv, vil kunne avsløre nye detaljer om drapet.

De fleste av de rundt 3600 dokumentene i JFK-arkivet skal komme fra FBI og CIA. Med henvisning til tidligere frigitte dokumenter, mener avisen det er bortimot sikkert at noen av dokumentene vil bli brukt for å underbygge teorier om konspirasjon, mens andre vil kunne bidra til å avkrefte at drapet var noe mer enn en manns verk.

Bare en av fire amerikanere tror at drapsmannen Lee Harvey Oswald var alene om drapet på president Kennedy.

En lov som omhandler det omfattende arkivet fra 1992, ble det slått fast at absolutt alle dokumentene skal frigis senest 26. oktober 2017, skriver Politico.

Oswald ble skutt og drept på direktesendt fjernsyn av nattklubbeieren Jack Ruby to dager etter at han selv drepte Kennedy. Ruby døde i fengsel 3. januar 1967 av blodpropp.

Trump kan stanse frigivelse

Avisen påpeker at det er ironisk at president Donald Trump er den eneste som kan hindre en frigivelse av dokumentene, siden han ifølge artikkelforfatteren har «promoterte mange grunnløse konspirasjonsteorier» som for eksempel Obamas fødeland og at faren til en av hans rivaler i valgkampen stod i ledetog med Lee Harvey Oswald.

DØDE: Dette bildet viser øyeblikket Jack Ruby skjøt og drepte Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald 24. november, to dager etter at Oswald drepte John F. Kennedy. Drapet ble vist direkte på amerikansk fjernsyn.
DØDE: Dette bildet viser øyeblikket Jack Ruby skjøt og drepte Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald 24. november, to dager etter at Oswald drepte John F. Kennedy. Drapet ble vist direkte på amerikansk fjernsyn. Foto: Bob Jackson/AP.

Ifølge Politico har en anonym kilde i Det hvite hus bekreftet overfor avisen at Trump-administrasjonen er kjent med fristen i oktober, og at de jobber sammen med Nasjonalarkivet «for å muliggjøre en enkel prosess i påvente av fristen.»

Martha W. Murphy, som er ansvarlig for JFK-arkivet, sa i et intervju forrige uke at et forsker-team med høy sikkerhetsklarering allerede er i gang med å forberede frigivelsen av dokumentene.

Uten en ordre fra Trump om å stoppe, er arkivet forpliktet til å gjøre alt offentlig i år, sier Murphy.

– Vi har ingen mulighet til å ta noen beslutninger, sier Murphy.

Navngir spioner

Ifølge Politico skal flere dokumenter inneholde informasjon om navngitte amerikanske spioner og ansatte i politiet som tidligere har vært anonymisert. Disse skal ha informasjon om Oswald og attentatet.

Norsk livvakt kastet seg over Jackie Kennedy

Opplysninger om en mystisk reise Oswald gjennomførte til Mexico i ukene før attentatet skal også fremkomme i dokumentene.

På denne reisen besøkte Kennedys drapsmann angivelig både den sovjetiske og den kubanske ambassaden i Mexico City.

Minst 400 sider skal dreie seg om informasjon fra den avøde tidligere CIA-agenten E. Howard Hunt.

På sitt dødsleie hevdet han at han hadde utstrakt kunnskap om drapet på John F. Kennedy.

I forbindelse med markeringen av 50-årsdagen for drapet på Kennedy besøkte TV 2 den norske livvakten som kom Jackie Kennedy til unnsetning da ektemannen ble skutt i bilen de begge satt i. I dette intervjuet kan du se hva han forteller om den dramatiske dagen i Dallas.