Trondheim  20170427.
KrFs landsmøte 2017. Påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Trondheim 20170427. KrFs landsmøte 2017. Påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

KrFs kronprins valgt til ny nestleder

Kjell Ingolf Ropstad (31) er blant favorittene til å overta som KrF-leder etter Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20 år etter at KrF gjorde et brakvalg med Kjell Magne Bondevik som statsminister, går Kjell Ingolf Ropstad inn i partiledelsen.

Kontrasten er stor:

  • Valgnatta 1997: KrF feiret 13,7 prosents oppslutning som sikret at Kjell Magne Bondevik ble partiets andre statsminister gjennom historien.
  • 29. april 2017: TV 2s gjennomsnitt av målingene viser 4,76 prosent. Det er svakere enn det dårligste resultatet KrF har hatt ved noe stortingsvalg (5,5 prosent i 2009). Kjell Ingolf Ropstad velges til ny nestleder.

Tror Hareide sitter lenge

Ropstad er av mange sett på som ny KrFs kronprins og en mulig arvtager når Knut Arild Hareide (44) trekker seg. Hareide ble valgt til leder i KrF i 2011, men har ikke maktet å løfte partiet som da lå på historisk lavt nivå.

– Nå er jeg veldig klar for å bli nestleder og Knut Arild kan sitte som leder i mange år, sier Ropstad til TV 2, rett etter valget.

I 1997 da KrF gjorde sitt beste valg var Kjell Ingolf Ropstad bare 11 år gammel. Den gang gikk partiet i regjering med Senterpartiet og Venstre. I dag er de fortrukne partnerne i regjering Høyre og Venstre.

Kan falle ut av Stortinget

I stortingsvalgåret 2017 har gjennomsnittet av målingene for Kristelig Folkeparti ligget under 5 prosent. Partiet kjemper altså med ryggen mot sperregrensa for tildeling av utjevningsmandater på 4,0 prosent.

For KrFs del vil det bety forskjellen på å komme inn på Stortinget kun fra Vest-Agder, Rogaland og Hordaland, eller å kunne få mellom åtte og ti mandater.

Den nyvalgte nestlederen er en av dem som risikerer å miste plassen på Stortinget dersom KrF ikke kommer over sperregrensa.

– Dette har jeg ikke tenkt på. jeg skal gjøre en god valgkamp og har stor tro på at jeg vil komme inn fra Aust-Agder og vi kan komme i regjering.

KrF-lederen er full av lovord om sin nye nestleder, som tidligere har vært leder av KrFs ungdomsparti.

– Han er en fantastisk kapasitet, sier Knut Arild Hareide.

Velgerne blir eldre

KrFs velgere og medlemmer blir stadig eldre og målingene viser at partiet har slitt med å rekruttere nye velgere.

– Det er en utfordring. Vi trenger yngre og eldre medlemmer og velgere. Utfordringen er å få fokus på sakene vi går til valg på og ikke bare på diskusjonen om samarbeid, sier Ropstad.

Han har tro på at KrF kan klare å løfte seg, slik de gjorde i 1997 da de doblet oppslutningen fra april til stortingsvalget.

– Jeg lar meg inspirere av Senterpartiets oppgang og tror vi kan klare å gjøre det samme, sier Ropstad.

Knut Arild Hareide ble gjenvalgt som partileder og Olaug Bollestad rykket opp fra andre til første nestleder etter Dagrun Eriksen.

Hilde Ekeberg (Oppland), Svein Iversen (Finnmark), Karin Bjørkhaug (Sør-Trøndelag), Dag Sele (Hordaland) og Tove Welle Haugland (Vest-Agder) er valgt til medlemmer av sentralstyret. Erik Lunde (Oslo), Maria Ljones Brekke (Rogaland), Knut Espeland (Østfold), Ingelin Noresjø (Nordland), Stein Robert Osdal (Sogn og Fjordane), Turid Solberg Thomassen (Buskerud) og Magne Rydland (Hedmark) ble valgt til varamedlemmer.