ØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse denne uken, ifølge nyhetsbyrået KCNA. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
ØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse denne uken, ifølge nyhetsbyrået KCNA. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR

Nord-Korea gjennomførte ny missiltest – målet er amerikansk fastland

Ifølge flere kilder ser testen ut til å være mislykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea har avfyrt nok et ballistisk missil, opplyser det sørkoreanske forsvaret til nyhetsbyrået Yonhap sent fredag kveld norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters bekrefter det sørkoreanske forsvaret at også denne test-oppskytingen ser ut til å være mislykket.

Krafitige reaksjoner

USAs president Donald Trump at testoppskytingen er respektløst overfor Kina.

– Nord-Korea respekterte ikke Kinas ønsker og deres høyt respekterte president når de gjennomførte oppskytingen av et mislykket missil i dag. Dårlig!, skriver Trump på Twitter noen få timer etter testen.

Nord-Koreas missiltest lørdag er et klart brudd på FNs resolusjoner, heter det i en uttalelse fra Sør-Koreas utenriksdepartement.

Det sørkoreanske militæret sa til nyhetsbyrået Yonhap lørdag at missilet ble skutt opp i provinsen Sør-Pyongan. De melder at missilet fløy i flere minutter og nådde en høyde på 71 kilometer før den eksploderte.

En talsmann for japanske myndigheter, Yoshihide Suga, kaller også testen for et brudd på FNs resolusjoner.

– Japan kan ikke akseptere provokasjoner fra Nord-Korea, sier Suga.

Japan har de siste ukene blitt mer og mer bekymret over et mulig angrep fra Nord-Korea.

Målet er å nå USA

Nord-Korea har ikke direkte kommentert oppskytingen, men repeterte gjennom statlige medier lørdag landets mål om å nå det amerikanske fastlandet.

USA har de siste dagene understreket at det er best om konflikten med Nord-Korea løses på fredelig vis. Men amerikanerne holder fortsatt muligheten åpen for et militært angrep.

– Endte i Japanhavet

En amerikansk tjenestemann sier til ABC News at missilet ble skutt opp fra området Pukchang, og at mye tyder på at det er snakk om et missil som i USA går under navnet KN-17. Ifølge kilden skal missilet ha endt i Japanhavet.

Også CNN melder at missilet endte i Japanhavet etter å ha fløyet mellom 30 og 40 kilometer.

KN-17 har mellomlang rekkevidde, og Nord-Korea har også tidligere testet dette missilet. Den 17. april endte testen med at missilet eksploderte kort tid etter avfyringen, mens den 4. april kom missilet ut av kontroll og endte i Japanhavet.

Truet Nord-Korea

Situasjonen på Koreahalvøya har vært svært anspent den siste tiden.

Under Nord-Korea-møtet i FNs sikkerhetsråd fredag, truet USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea med sanksjoner dersom landet gjennomfører ytterligere tester av atomvåpen. USA advarte om en mulig katastrofe hvis ikke mer gjøres for å stanse Nord-Koreas våpenprogram.

– Jeg ber dette rådet handle før Nord-Korea gjør det, sa Tillerson.

Han tok til orde for nye økonomiske og diplomatiske sanksjoner mot Nord-Korea. Konsekvensene kan bli katastrofale hvis ikke mer gjøres for å stanse landets våpenprogrammer, advarte han.

Kina frykter på sin side konsekvensene hvis sanksjonene og diplomatiet ikke fører fram og konflikten leder til krig.

– Bruk av makt vil bare føre til større katastrofer, sa utenriksminister Wang Yi under møtet i Sikkerhetsrådet.

MILITÆRPARADE: Nord-Korea viste frem flere missiler under en militærparade tidligere denne måneden. FOTO: AP Photo/Wong Maye-E
MILITÆRPARADE: Nord-Korea viste frem flere missiler under en militærparade tidligere denne måneden. FOTO: AP Photo/Wong Maye-E

Store øvelser

Onsdag denne uken var USAs 100 senatorer invitert da Trump-administrasjonen avholdt en ekstraordinær orientering om Nord-Korea.

Nord-Korea har varslet en ny atomprøvesprengning, og Trump-regjeringen skjerpet retorikken overfor Nord-Korea for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.

Samtidig har USA og Sør-Korea gjennomført flere store militærøvelser både til havs og på land. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

TV 2/NTB