BLIR ADVART: Flere delegater på KrFs landsmøte advarer partileder Knut Arild Hareide mot at KrF vil miste velgere dersom de bidrar til å innsette Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister etter valget. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BLIR ADVART: Flere delegater på KrFs landsmøte advarer partileder Knut Arild Hareide mot at KrF vil miste velgere dersom de bidrar til å innsette Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister etter valget. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Ned Alley

Advarer Hareide mot å erstatte Erna med Jonas

Frykter venner og familie vil stemme på andre partier om KrF støtter Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

135 dager før stortingsvalget advarer flere delegater på KrFs landsmøte partileder Knut Arild Hareide mot å flørte med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Foretrekker Høyre

Til spredt applaus gjentok landsmøtet i KrF vedtaket fra landsstyret i fjor høst om at førstevalget er et regjeringssamarbeid mellom sentrumspartiene og Høyre.

– Dersom et regjeringssamarbeid med sentrum-høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk, og mest sannsynlig velge opposisjon, sa partileder Knut Arild Hareide.

Nå får han en klar advarsel fra flere av delegatene på landsmøtet om konsekvensene av et linjeskifte etter valget.

– At KrF skulle være partiet som erstatter Erna Solberg med Jonas Gahr Støre ville vært veldig uforståelig for våre velgere. Det ville vært en veldig farlig vei å gå for KrF å gå som parti, sier Marie Ljones Brekke fra Rogaland.

Hun frykter konsekvensene for KrF av å flørte med Arbeiderpartiet.

– Jeg tror det ville være svært uheldig for våre velgere som helt klart finner mer gjenklang for de kristne verdiene på høyresiden i norsk politikk, sier hun.

Frykter velgerflukt

KrFs nye førstekandidat i Buskerud, Jostein Rensel frykter at flere venner og familie vil snu ryggen til KrF dersom de åpner for Arbeiderpartiet.

– Jeg ser ingen fremtid for KrF på venstresiden i norsk politikk. Jeg er redd for at mange av mine venner og mitt nettverk vil vurdere andre alternativer viss så er tilfelle, sier Rensel.

Han er redd mange velgere vil snu ryggen til KrF om de bytter side i politikken.

– Jeg er redd for at vi får velgerflukt fra partiet, det er smart av KrF å tenke langsiktig og gode løsninger på høyresiden i norsk politikk.

Den ferske listetoppen mener det vil bli svært vanskelig å forklare hvorfor KrF eventuelt skulle foretrekker Arbeiderpartiet fremfor Høyre.

– KrF har alltid samarbeidet og fått mest gjennomslag på høyresiden i norsk politikk. Vi har aldri støttet en Ap-ledet regjering eller vært i regjering med Ap. Det ser jeg som lite sannsynlig, sier Rensel.

– Problematisk for velgerne

I Vest-Agder fikk KrF en oppslutning på 13,9 prosent ved stortingsvalget i 2013. Ikke noe annet sted i landet hadde KrF flere velgere.

Tove Welle Haugland sitter i bystyret i Kristiansand og blir lørdag trolig valgt som nytt sentralstyremedlem i partiet.

– Jeg tror våre velgere ville hatt store problemer med å forstå hvorfor vi skulle gitt Ap makta, jeg tror de ville hatt problemer med å se at deres stemme gikk til Arbeiderpartiet og venstresida i norsk politikk, sier Welle Haugland.

Hun mener det bør være uaktuelt for KrF å bidra til å innsette en Støre-ledet Arbeiderpartiregjering etter valget.

– Det bør være uaktuelt for KrF. Det har vist seg over lang tid at KrF og Ap har veldig lite til felles. Arbeiderpartiet har veldig lite forståelse for de viktigste sakene til KrF, sier Welle Haugland.