SA NEI: Kurt Asle Arvesen lot seg ikke lokke av tilbudet han fikk i Frankfurt for ti år siden. Her fra Arctic Race of Norway 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
SA NEI: Kurt Asle Arvesen lot seg ikke lokke av tilbudet han fikk i Frankfurt for ti år siden. Her fra Arctic Race of Norway 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Ble forsøkt bestukket med 45.000 kroner for å tape med vilje

I dag viser TV 2 det prestisjetunge tyske rittet Rund om den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Der har ikke alle nordmenn opplevd «fair play» tidligere.

Se rittet på TV 2 Sumo her!

Endagsrittet er fra og med i år en del av den såkalte WorldTouren – sykkelsportens verdenscup.

En rekke av verdens beste ryttere og lag vil altså stå på startstreken, deriblant Alexander Kristoff, Peter Sagan, Marcel Kittel og Michael Matthews.

Rittet har tradisjonelt vært et godt ritt for de norske. Dag Otto Lauritzen vant tilbake i 1987, og Kristoff har vunnet rittet de siste to gangene det har blitt avholdt.

Kurt Asle Arvesen kunne fort ha vunnet i 2007, men æresfjordingen måtte til slutt se seg slått av Patrik Sinkewitz. Nå forteller han at Sinkewitz forsøkte å sikre seg seieren på en høyst ulovlig måte.

– Ikke aktuelt med en avtale

Og, ja, dette er samme Sinkewitz som senere i 2007 skulle bli kastet ut av Tour de France på grunn av doping. Og som fire år senere igjen ble tatt for å ha jukset med forbudte stoffer.

I Rund om den Henninger-Turm, som rittet het for ti år siden, prøvde han å jukse på en annen måte.

Arvesen satt nemlig i det avgjørende bruddet sammen med Sinkewitz og daværende Liquigas-rytter Dario Cataldo da Sinkewitz kom med et tilbud.

Rund om den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt

  • Éndagsritt, WorldTour
  • Hvor: i og rundt Frankfurt, Tyskland
  • Første utgave: 1962
  • Norske vinnere: Dag Otto Lauritzen (1987), Alexander Kristoff (2014, 2016)
  • Stjerner på start i 2017: Kristoff, André Greipel, Marcel Kittel, Peter Sagan, Fernando Gaviria, Sep Vanmarcke, Michael Matthews, Tony Martin, John Degenkolb, Jasper Stuyven
  • Nordmenn på start i 2017: Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Sondre Holst Enger

– Jeg har vært borti at avtaler har blitt diskutert. Det skjedde med Sinkewitz i Henninger-Turm. Men det ble jo ikke aktuelt, forteller Arvesen.

– Hva tilbydde han?

– Jeg tror det var cirka 5000 euro (45 000 kroner etter dagens kurs, journ.anm).

– Og da sa du bare «fuck off»?

– Ja, jeg gjorde det. Jeg ville heller prøve å vinne. Men Sinkewitz vant jo likevel…

Kjøp og salg av ritt

Sinkewitz gikk solo på slutten og trillet i mål fem sekunder før Arvesen, som vant kampen om andreplassen med sin senere Sky-kollega Cataldo.

Sinkewitz har ikke respondert på TV 2s henvendelser.

Kjøp og salg av seirer i sykkelsporten er ikke noe nytt, men slike avtaler har, ikke overraskende, vist seg vanskelig å avdekke.

Det mest kjente eksempelet i nyere tid på det som skal ha vært korrupsjon på høyeste nivå kom i Liège-Bastogne-Liège i 2010. Da skal Alexandre Vinokourov angivelig ha lovet Alexandre Kolobnev en betydelig sum for å få seieren, men historien, til tross for tilsynelatende fellende bevis i form av e-poster de to rytterne imellom, har aldri resultert i noen form for sanksjoner.

Det kan imidlertid endre seg 15.mai, da begge to må forklare seg for en domstol i Liège .

Tour de France-seierherren fra 1988, Pedro Delgado, har også blitt beskyldt for å kjøpe seg til triumfer. I Vuelta a España i 1989 fanget kameraene opp at Delgado overrakk en hvit konvolutt til Ivan Ivanov, som syklet på et annet lag, men som ut av ingenting hadde hjulpet en Delgado i nød dagen i forveien. Konvolutten skal angivelig ha inneholdt 2500 dollar, men Delgado hevdet konvolutten bare inneholdt adressen hans.

28 år etter er det fortsatt ingen som vet hva som er sant.