FRAKTET OVER GRENSEN: Ifølge kypriotisk politi ble den kidnappede jenta transportert til de såkalt okkuperte, tyrkiske områdene via en ubevoktet overgang i landsbyen Peristerona. Ringen på kartet markerer barnehagen.
FRAKTET OVER GRENSEN: Ifølge kypriotisk politi ble den kidnappede jenta transportert til de såkalt okkuperte, tyrkiske områdene via en ubevoktet overgang i landsbyen Peristerona. Ringen på kartet markerer barnehagen. Foto: Google Maps/Kypriotisk politi

Kypriotiske medier: Slik flyktet kidnapperne med norsk jente (3)

Kypriotisk politi leter fremdeles desperat etter den norske mannen (48) som oppholder seg på ukjent sted sammen med sin kidnappede datter (3). Mannen har i en epost skrevet at han fremdeles er på Kypros.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert 2. mai: En nederlandsk kvinne (49) ble arrestert 2. mai, mistenkt for å ha arrangert at en taxireise som angivelig faren og datteren tok rett etter bortføringen. Taxisjåføren ble også varetektsfengslet.

Kypriotiske medier presenterer fredag ettermiddag til nå ukjente detaljer fra politiets etterforskning etter at en tre år gammel norsk jente ble kidnappet utenfor en barnehage i Nikosia på Kypros torsdag morgen.

I forbindelse med fengslingsmøtet der fire personer ble fremstilt, anklaget for å ha koordinert og stått bak kidnappingen, forklarte politiet ifølge den kypriotiske avisen Reporter hvordan de mener kidnappingen skjedde:

Ifølge avisa sier politikilder at tre av de fire som ble pågrepet torsdag kveld deltok i selve kidnappingen. To av dem, iført finlandshetter, tok jenta fra moren på vei inn i barnehagen i bydelen Strovolos, mens tredjemann ventet i en svart Range Rover SUV med sotede vinduer.

Naboer til barnehagen fortalte etter kidnappingen til en kypriotisk tv-kanal at de hørte oppstyret rundt kidnappingen:

– Hjelp meg, hjelp, de tok barnet mitt, ropte moren, fortalte ett av vitnene.

– Fraktet over ubevoktet grenseovergang

Deretter skal jenta ha blitt kjørt vestover (se kart) til landsbyen Peristerona, der jenta , som TV 2 meldte allerede torsdag morgen, ble transportert over til de tyrkiske områdene via en ubevoktet overgang fra den greske siden.

Det er uvisst om jenta ble transportert over grensa i bil eller til fots, og det er heller ikke kjent hvem som fikk henne over grensen.

Faren bekreftet timer senere at han var sammen med datteren sin, uten å avsløre hvor han oppholdt seg.

– De to har det bra. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sa mannens advokat, Morten Engesbak, til TV 2.

Fredag ettermiddag har kypriotisk politi inntatt en mer lukket kommunikasjon med media, og pressetalsmann Stelios Stylianou ønsker ikke å bekrefte detaljer rundt hva politiet tror har skjedd.

– På grunn av etterforskningen ønsker vi ikke å kommentere opplysningene fra kypriotisk media. Vi vet ikke hvor jenta er, og vi kan ønsker ikke å slå fast at hun befinner seg i de nordlige områdene, sier Stylianou til TV 2 i 14-tiden norsk tid fredag.

Har dialog med tyrkisk politi

Han bekrefter for øvrig at det er opprettet kontakt med politistyrker i de tyrkiske områdene.

– Vi har et spesielt team som utveksler informasjon med det samfunnet. Vi er i dialog, men har ikke fått noen informasjon som har gitt oss svar på hvor jenta og faren er, sier Styliano.

I forkant av kidnappingen hevder den kypriotiske avisen at politiets teori er at jentas far, som nå er etterlyst internasjonalt via Europol, betalte en av de fire for å iverksette kidnappingen.

– Tror kidnapperne skiftet klær og klippet håret til jenta (3)

– Jeg har ingen kommentarer til dette, og jeg har ikke tenkt å si noe om min kommunikasjon med min klient, sier 48-åringens advokat Morten Engesbak til TV 2.

Han ønsker heller ikke å si noe om hvordan klienten reagerer på å bli etterlyst via Interpol.

Pågrepne nekter skyld

Under fengslingsmøtet fredag nektet alle de fire pågrepne, tre kyprioter og en syrer, for å være involvert i kidnappingen.

– Vi har gjennomført et foreløpig avhør av alle fire, men de samarbeider ikke med politiet, sier pressetalsmannen til TV 2.

Politiet har tidligere uttalt at de har sikret seg overvåkningsbilder fra området rundt barnehagen jenta ble tatt fra, og ifølge kypriotiske medier viser bildene kidnapperne i aksjon. Hjemme hos en av dem ble en svart Range Rover funnet, og denne undersøkes nå for tekniske spor.

STOR POLITIJAKT: Store politistyrker har lett etter den kidnappede jenta og faren etter at hun ble tatt på vei til barnehagen i bydelen Strovolos torsdag morgen. Foto: EBU.
STOR POLITIJAKT: Store politistyrker har lett etter den kidnappede jenta og faren etter at hun ble tatt på vei til barnehagen i bydelen Strovolos torsdag morgen. Foto: EBU.

Ifølge avisa Reporter er minst en av de pågrepne en kjenning av politiet, som nylig slapp ut av fengsel etter å ha sonet deler av en straff han sonet for et våpenrelatert lovbrudd.

Sjekker flyplasser og havner

Ifølge politiet skal to av de arresterte, som ble varetektsfengslet i tre dager i Nicosia District Court i formiddag, ha krysset flere veisperringer fra nord- til sørkypros 19. april, angivelig dagen etter at jentas far skal ha ankommet Kypros via Tomb-flyplassen i de tyrkiske områdene.

Heller ikke disse påstandene ønsker mannens advokat å kommentere.

Pressetalsmannen vil ikke bekrefte disse detaljene, men sier til TV 2 at det fredag ettermiddag fortsatt pågår en omfattende jakt for å spore opp jenta og den etterlyste faren.

– Det kommer hele tiden informasjon og vi undersøker nøye alle reisende på flyplasser og i havner. Vi har mange patruljer ute for å forsøke å finne henne, sier Stylianou til TV 2.

Morens advokat: – Er på Kypros

Både Nasjonalgarden, FNs styrker og britiske tropper som vokter grenseområdene mellom de tyrkiske og greske områdene deltar i letingen etter den bortførte jenta, ifølge kypriotiske medier.

Fredag bekrefter morens advokat Robertos Vrahimis at den norske mannen torsdag morgen sendte en epost til jentas mor.

– Han sendte en epost der han skrev at han var sammen med datteren og at han kommer til å være på Kypros på ferie en uka. I eposten skriver han at han etter det får se hva som skjer. Han ber moren om å ikke blande seg inn, sier Vrahimis til TV 2 fredag ettermiddag.

Eposten ble gjort kjent for kypriotiske medier, som skriver at mannen har uttrykt ønske om at hans og morens advokater skal diskutere omsorgssituasjonen for dattern.

En kypriotisk avis som omtaler eposten hevder det står i den at barnefaren har planer om å reise til Norge.