ambassadør advarer mot Saudia-Arabias påvirkning av muslimer i Norge:

– Norske moskeer får bistand av Saudi-Arabia til å spre hat

– Saudi-Arabias utenrikspolitikk er svært diskré, og de opererer under radaren. Men det er ingen tvil om at landet sprer og oppfordrer til hat i vesten – også i Norge, mener Norges tidligere ambassadør til Saudia-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag regnes Saudi-Arabia som arnestedet for mye av radikaliseringen vi ser i islam. Carl Schiøtz Wibye var Norges ambassadør i dette oljerike kongedømmet frem til 2014.

Wibye mener Saudi-Arabia sprer en ekstrem versjon av islam, som også muslimer i Norge har latt seg påvirke av.

– Saudi-Arabias utenrikspolitikk er svært diskré og de operere under radaren. Men det er ingen tvil om at landet sprer og oppfordrer til hat i vesten – også i Norge, sier Wibye.

Wibye viser til imamer i norske moskeer som har sin utdannelse fra Saudi-Arabia, eller fra saudifinansierte institusjoner i Pakistan.

– Hvis du har en imam som er utdannet fra det såkalte islamske universitetet i Medina, så er han garantert på den radikale siden.

– Pumper ut hat-litteratur

Wibye mener disse imamene har fått i oppdrag å spre hat mot vårt levesett.

– Folk som sprer hat er bare en ting, men så har man litteraturen. Trykkerier i Medina pumper ut millionopplag av det vi må kalle for hat-litteratur.

Wibye snakker blant annet om den saudiske oversettelsen av Koranen, som igjen blir oversatt til veldig mange andre språk.

Carl Schiøtz Wibye er en norsk diplomat. Han var Norges ambassadør i Saudi-Arabia fra 2009 til 2014. Foto: TV 2
Carl Schiøtz Wibye er en norsk diplomat. Han var Norges ambassadør i Saudi-Arabia fra 2009 til 2014. Foto: TV 2

– Den saudiske oversettelsen er anerkjent kvinnefiendtlig og militant. Her har man lagt inn parenteser og fotnoter, som trekker teksten i veldig radikal retning.

I likhet med mange europeiske moskeer, som finansieres av Saudiske oljepenger for å spre hat-propaganda, mener Wibye det er all grunn til å tro at også norske moskeer mottar store pengegaver fra det oljerike kongedømmet.

30 tusen prinser og prinsesser

Den saudiske ambassaden i Oslo avviser dette, og sier til TV 2 at de aldri har overført en krone til muslimer, moskeer eller menigheter i Norge.

– Jeg tror på ambassaden, når de sier at de ikke har overført noe. Men vi snakker her om privatpersoner og en kongefamilie, som har så mange som 30 tusen prinser og prinsesser med en utrolig rikdom. Det er enkelt for dem å overføre penger, som ikke går gjennom offisielle kanaler.

Linda Noor, daglig leder i tenketanken Miniotenk.
Linda Noor, daglig leder i tenketanken Miniotenk. Foto: TV 2

Daglig leder Linda Noor i tenketanken Minotenk tror ikke norske moskeer er så utsatt for påvirkning fra Saudi-Arabia som moskeer i andre europeiske land.

– Norske moskeer er mer uavhengige enn mange andre moskeer i vesten, fordi vi har en statsstøtte til trossamfunn.

Noor deler likevel Wibyes bekymring, når det gjelder saudisk propaganda rettet mot muslimer i vesten.

– Når du søker på internett, som er relatert til islam og islamsk teologi, får du først frem nettsider som som har en forbindelse til Saudi-Arabia eller til salafistiske lærde, sier Noor.

Se debatten i Underhuset der spørsmålet denne uken er om vi er for naive i kampen mot muslimske ekstremister?