TV 2 erfarer: Dommere føler seg mobbet og trakassert av Edvartsen

Dommerprofilen fikk ingen støttemeldinger i onsdagens møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein-Erik Edvartsen dømmer ikke i Eliteserien igjen neste helg. Det kan TV 2 erfare fredag.

Edvartsens advokat John Christian Elden hevdet onsdag at det var enighet om at 37-åringen skulle dømme i Eliteseriens 7. runde neste helg.

Det scenariet er nå fullstendig utenkelig.

Edvartsen står over denne helgens runde med en sår hals.

Etter det TV 2 erfarer var Dommerforeningens innstilling, som ble oversendt NFF i går, nådeløs og enstemmig. Det var ingen støttemeldinger til Edvartsen i forsamlingen i møtet for to dager siden, der hoveddommere og assistentdommere i Eliteserien var til stede.

Dommerne er enige om at Svein-Erik Edvartsen ikke lenger kan være en del av det norske dommerteamet i eliteserien.

Til det mener mange av TV 2s kilder at profilen har gjort uopprettelig skade på det interne miljøet. Saken skal først og fremst handle om at en rekke personer føler seg personlig trakassert og direkte mobbet.

På møtet var det flere som var emosjonelt preget og kjempet mot tårene. Edvartsen skal gjentatte ganger ha sendt meldinger til dommerkolleger der han anklager dem for å ha dømt for dårlig.

TV 2 har vært i kontakt med Edvartsen, som ikke ønsker å gi noen kommentar på nåværende tidspunkt.

Advokat Elden har ikke fått opplysninger om at Edvartsen ikke får dømme i den sjuende runden.

– Jeg har ikke hørt noen antydninger om at NFF vil bryte avtalen, og har derfor ingen grunn til å tro at ikke de står ved sine uttalelser, skriver han i en sms til TV 2.

Skaden internt skal, etter det TV 2 erfarer, være på et slikt nivå at det ikke skal finnes noen vei tilbake til dommeryrket for Edvartsen. På møtet var det flere dommere som sa: «Er vi ikke enige her?» med en klar antydning om at partene ikke ville komme til enighet.

Årsaken til frustrasjonen skal ha vært at Edvartsen ikke tok tilstrekkelig selvkritikk.

Premisset for onsdagens oppvaskmøte var nemlig soleklart. Svein-Erik Edvartsen måtte legge seg flat og beklage en rekke episoder i sin tid som dommer.

Flere dommere tok ordet i forsamlingen og la fram det som beskrives som «svært uheldige» og noen «alvorlige» episoder der de følte seg trakassert. Edvartsen skal ikke ha fremstått som angrende synder. Dermed endte møtet med en innstilling der Edvartsen bes fjernet.

Dommersjef Terje Hauge, generalsekretær Pål Bjerketvedt og direktør for konkurranse, Nils Fisketjønn hadde et eget møte om Edvartsens fremtid forrige helg. Der ble de enige om å innkalle til et møte med samtlige dommere og assistentdommere i eliteserien, hvor Edvartsen skulle beklage sin oppførsel.

På onsdagens møte fremsto Edvartsen derimot ikke beklagende nok.

TV 2 var til stede på Gardermoen under onsdagens fire timer lange oppvaskmøte, der Terje Hauge hadde innkalt samtlige dommere og assistentdommere i eliteserien til krisemøte om Svein-Erik Edvartsens fremtid som norsk dommer.

TV 2s kilder sa før møtet at dommerne hadde en klar forventning om en uforbeholden unnskyldning fra Edvartsen, fordi de mener han har vært illojal mot dommersjefen og sitt eget team.

Etter dommernes oppfatning skjedde ikke det. I stedet mener de at Edvartsen fremsto uten anger.

På møtet gikk Ola Hobber Nilsen, styreleder i Norsk Fotballdommerforening, gjennom presentasjonen fra start til slutt med hva dommerne reagerer på med Edvartsen. Mange dommere tok ordet og sa sin mening.

Torsdag fikk NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn og Edvartsen dommernes innstilling etter møtet. Der felte dommerne en knusende dom over Edvartsens oppførsel.

Selv kalte Edvartsen det hele et stygt spill da han møtte pressen i går.