RØD FOSS: Forskere og geologer ved University of Alaska Fairbanks og Colorado College har sett nøyere på Blodfossen. De gjorde spektakulære funn. 
RØD FOSS: Forskere og geologer ved University of Alaska Fairbanks og Colorado College har sett nøyere på Blodfossen. De gjorde spektakulære funn.  Foto: Wikipedia Commons

Mysteriet bak Blodfossen kan endelig være løst

Forskerne har klødd seg i hodet i over 100 år. Nå har de fått svar på hva som skjuler seg under den helt spesielle Blodfossen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en oppdagelsesferd i McMurdo Dry Valleys i Antarktis i 1911, gjorde den australsk geologen Griffith Taylor et helt spesielt funn.

Under breen, som senere fikk navnet Taylorbreen, fant geologen blodrødt smeltevann.

Han ga det navnet «Blood Falls», altså «Blodfossen», og gikk ut ifra at rødfargen skyldtes røde alger.

Fossens kilde er et undersjøisk basseng av ukjent størrelse, som ligger rundt 400 meter under isen.

Avansert teknologi

I over 100 år har forskerne forsøkt å finne ut hvor stor bassenget egentlig er, og ikke minst; hvorfor det ikke har frosset til.

I motsetning til de fleste andre isbreene i Anatarktis, er nemlig ikke Taylorbreen frosset ned til berggrunnen.

New York Post skriver at forskere i 2003 konkluderte med at rødfargen ikke skyldtes alger, men høye jernverdier i smeltevannet.

De kunne derimot ikke forklare hvorfor vannet ikke var frosset.

I en ny forskningsartikkel skriver forskere ved University of Alaska Fairbanks og Colorado College at de har funnet svaret på mysteriet.

Artikkelen har navnet «An englacial hydrologic system of brine within a cold glacier: Blood Falls, McMurdo Dry Valleys, Antarctica».

Forskerteamet har brukt avansert sonarteknologi for å få svar på mysteriet, og på denne måten klarte de å se hvordan Blodfossen flyter opp fra den undersjøiske sjøen.

En av artikkelens forfattere, Christina Carr, sier dette:

– Vi flyttet antennen rundt på isbreen for å kartlegge hele rutenettet. På denne måten kunne vi «se» hva som var under oss og isen, akkurat på samme måte som en flaggermus kan «se» sin omgivelser.

UNIK: Taylorbreen er i motsetning til nærmest alle de andre isbreene i Antarktis, ikke frosset ned til berggrunnen. Foto: Wikipedia Commons
UNIK: Taylorbreen er i motsetning til nærmest alle de andre isbreene i Antarktis, ikke frosset ned til berggrunnen. Foto: Wikipedia Commons

Sjokkerte forskere

Corr forteller at forskerteamet at de fant et helt unikt vannsystem under islaget. De antar at innsjøen er over fem millioner år gammel.

Fortsetter å renne

Hun forteller at én av årsakene til at sjøen ikke har frosset, er at det saltholdige vannet har lavere frysepunkt enn ferskvann.

Videre forteller hun at en annen årsak er at vann som fryser avgir varme, og at dette er grunnen til at vannet fortsatt er flytende.

Corr sier at vannmagasinet er mye større enn tidligere antatt, og at Blodfossen derfor vil fortsette å renne i mange år til.