Kenneth (38) fikk giftsprøyten – fjerde henrettelse på åtte dager

I siste sekund ble henrettelsen av Kenneth Williams (38) utsatt, men nå er 38-åringen henrettet i Arkansas.

UTSATT: Utenfor Arkansas fengsel har demonstranter vist hva de mener om henrettelser. Nå er Kenneth Williams (38) død. 
UTSATT: Utenfor Arkansas fengsel har demonstranter vist hva de mener om henrettelser. Nå er Kenneth Williams (38) død. 

Den amerikanske delstaten Arkansas har dermed gjennomført sin fjerde henrettelse på én uke.

Dødsdømte Kenneth Williams fikk natt til torsdag, amerikanske tid, giftsprøyten, skriver nyhetsbyrået AP.

Tre minutter etter at giften som skulle ta livet av dødsdømte Kenneth Williams var injisert, begynte kroppen hans å riste og skjelve i kramper.

Henrettelsene begynner med injeksjon av legemiddelet midazolam, som skal gjøre personen bevisstløs så vedkommende ikke føler smerte. Deretter injiseres ytterligere to legemidler for å lamme muskler og stanse hjertet.

Tre minutter ut i prosessen begynte dødsdømte Kenneth Williams ifølge øyenvitner å vri seg, kroppen hans ristet og han hadde kramper og hostet i rundt ti sekunder. Ti minutter senere ble han erklært død.

Det er ikke gitt noen offentlig kommentar til forløpet av henrettelsen.

To domstoler

Etter planen skulle Kenneth Williams (38) henrettes klokka 20 lokal tid torsdag, i Cummins fengsel.

Men gjennomføringen ble utsatt fordi to domstoler behandlet henstillinger om at Williams ikke skulle henrettes.

De to hovedargumentene var at Williams' manglende sjelsevner tilsa at han ikke kan dømmes til døden og at henrettelsesmetoden utvilsomt vil medføre enorme smerter.

Saken ble sendt til en siste vurdering i Høyesterett, men henrettelsen ble til slutt gjennomført.

Delstaten Arkansas hadde planlagt åtte henrettelser på 11 dager før slutten av april, men så langt er fire av dem gjennomført. Hastverket skyldes at det ene av de tre stoffene som injiseres for å ta livet av de dødsdømte går ut på dato før mai.

Dersom alle åtte henrettelser hadde blitt gjennomført er det det høyeste antall henrettelser gjort på så kort tid, siden dødsstraff ble gjeninnført i USA på 1970-tallet.

Jack Jones (52) og Marcel Williams ble henrettet tirsdag. Det var første gang på 17 år at to personer ble henrettet på samme dag i USA.

Rømte fra fengselet

Williams ble dømt til fengsel på livstid for drapet på en 19 år gammel kvinne i 1998. Han fikk dødsdommen fordi han rømte fra fengselet i 1999 og drepte en 57 år gammel mann. Williams tok bilen til drapsofferet, og i biljakten etterpå mistet også en 24 år gammel bilfører, Cecil Boren, livet.

Enken til Boren, Gail, bor bare minutter unna fengslet. Hun var til stedet under henrettelsen.

– Vi bor like ved, og hver gang jeg kjører forbi – så vet jeg at han er der inne, sier Gail Boren.

Williams henrettelse er den fjerde i Arkansas på åtte dager, etter at ingen er henrettet i delstaten siden 2005. Tidligere denne måneden er Ledell Lee, Jack Jones og Marcel Williams henrettet.

I fjor ble til sammen 20 personer henrettet i USA. I de 25 årene før dette, ble det henrettet flest i 1999 da hele 98 personer fikk fullbyrdet sin dødsstraff. Det laveste tallet var i 1991 da 14 ble henrettet.

TV 2 / NTB