Mahad får reisepass til Somalia

– Det bekrefter hvem jeg er, og hvor jeg hører til, sier Mahad Mahamud etter at den somaliske ambassadøren i Brüssel har innvilget ham et hjemreisepass til Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambassadør Ali Said Faqi bekrefter i en epost til Humlen Advokater at den somaliske regjeringen er klar til å gi Mahad Mahamud et reisepass til Somalia.

– Atter en gang bekrefter somaliske myndigheter det de hele tiden har hevdet, altså at Mahad er somalisk statsborger, og ikke djiboutisk statsborger, sier advokatfullmektig Elise Nygård, som representerer Mahad.

Må hente passet personlig

Faqi opplyser i eposten, som ble sendt onsdag kveld, at det vil bli utstedt et såkalt Laissez-passer til Mahad.

Laissez-passer utstedes ved konsulater rundt om i verden for borgere som sitter fast i utlandet, og som trenger reisebevis for å kunne foreta grensepasseringer på vei tilbake til hjemlandet.

Mahad må personlig hente passet i Brüssel.

– For at Mahad faktisk skal komme seg til Brüssel er han avhengig av at norske myndigheter også innvilger ham en tillatelse til å reise dit, for slik som situasjonen er nå, så har han ingen reisedokumenter han kan benytte for å krysse grenseoverganger, sier Nygård.

Mahad leverte for tre uker siden inn en søknad til Utlendingsavsnittet ved Oslo politidistrikt om å få utreisepapirer.

TV 2 får bekreftet at saken er ferdig behandlet hos politiet, og sendt over til Utlendningsdirektoratet (UDI), som avgjør om Mahad skal få lov til å reise.

– Vi må avvente å se om norske myndigheter ønsker å samarbeid for at Mahad skal få anledning til å reise tilbake sitt hjemland Somalia, sier advokatfullmektig Elise Nygård.

UDI opplyser at Mahad får svar på søknaden om kort tid.

Nye bevis

Utlendingsnemda vant fram i Oslo tingrett, som konkluderte med at det er sannsynlighetsovervekt for at Mahad er fra Djibouti. Dermed ble UNEs vedtaket om tilbakekall av Mahads statsborgerskap i fjor kjent gyldig.

Mahads advokat Arild Humlen har anket saken til Lagmannsretten, og jobber med å hente inn nye bevis på at Mahad snakket sant da han oppga at han var fra Somalia da han kom til Norge for 17 år siden.

Humlen opplyser at han har oversendt nye bilder til Lagmannsretten for å motbevise at Mahad har en bror i Djibouti.

Mahad er ifølge Klassekampen lovet en toppjobb i regjeringsapparatet hvis norske myndigheter gir ham de nødvendige reisepapirene, slik at han kan reise til Somalia.

Han er glad for at den somaliske ambassadøren nå bekrefter formelt at Somalia er klar til å gi ham hjemreisedokumenter.

Men Mahad understreker samtidig at han vil fortsette kampen for å få tilbake sitt norske statsborgerskap, og jobben som bioingeniør ved Ullevål sykehus.

– Jeg ber om å få rettighetene mine tilbake. Jeg er glad i Norge. Dette landet har formet meg, og er det landet jeg har levd mesteparten av livet mitt. Jeg er veldig lei meg, og vil at det hele forsvinner ut av verden, og at jeg kan leve livet mitt slik jeg gjorde før, for et halvt år siden, sier Mahad.