20 unge har mistet livet i arbeidsulykker de siste årene:

Ola (21) klemt i hjel på sommerjobben

Nå går foreldrene ut i en ny Facebook-kampanje, i samarbeid med Arbeidstilsynet. 20 unge under 25 år har mistet livet på jobben de siste åra. Tusener skades alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ola Egge Ødegaard var en aktiv idrettsmann. Fotball og ski. Og så endelig, sommeren 2013, en god sommerjobb hjemme på Voss. Der han likte seg så godt i barndomshjemmet.

En sjokkerende bortgang
TV 2 møter foreldrene, Astrid og Per Kristian, i stua deres. Det er svært hardt for dem å snakke om minstesønnens død. Den ble så brutalt brå, og kunne kanskje ha vært avverget.

– Alle de minnene vi har om ham er så uendelig gode å ha nå, sier de begge, det som skjedde med Ola skal brukes i en FB-kampanje der Arbeidstilsynet sammen med ekteparet vil minne landets arbeidsgivere på deres spesielle ansvar overfor unge arbeidstakere.

Ola ble klemt i hjel i en plastpresse han betjente som ny sommervikar på bedriften Indre Hordaland Miljøverk. En presse som bedriftens verneombud la ned forbud mot å bruke to dager før dødsulykken inntraff.

Millionbot
Fredag 28. juni 2013 skjer det som ikke skal skje. Ola er alene ved plastpressemaskina, til tross for at verneombudet mente denne var livsfarlig.

Kl 09.15 finner noen den unge sommervikaren død. Ola kommer på en eller annen måte i klem. Og blir del av en dyster statistikk.

– Kanskje hadde han noen sekunder på seg til å tenke, grunner foreldrene, dette får vi aldri vite. De har bestemt seg for å la slike nagende tanker ligge, og heller konsentrere seg om å redde liv for framtida. Derfor bidrar de nå i Arbeidstilsynets landsomfattende kampanje, der 800 arbeidsplasser får besøk av tilsynet på fredag. For å bli påminnet hvor viktig det er å lære opp de unge.

– Vi har mistet 20 unge siden 2011, forteller fungerende direktør i Arbeidstilsynet, Borghild Lekve. Og tallene fra 2016 er ennå ikke klare.

– Det er for mange, og vi må håpe at riktig mange arbeidsgivere vil lære av historien med Ola på Voss.

– Vi vedtok boten, men er ikke enige i fremstillingen om at vi ikke lærte opp våre sommervikarer, sier Ellen T. Astrup, kommunikasjonsleder, indre Hordaland Miljøverk (IHM).

IHM betalte boten på én million kroner, i tillegg til at to ledere vedtok bøter på 25.000 kr hver.

Over tusen skadde årlig
I tillegg til dødsfall viser Arbeidstilsynets oversikt at det årlig skades omlag 1150 unge under 25 år på norske arbeidsplasser.

Det er bygg og anlegg som rager høyest på denne statistikken, ifølge Arbeidstilsynet. Som en nummer to kommer primærnæringene, som jordbruk og fiske.

– Det er høye tall, mener Astrid Egge. Derfor må noe gjøres, de unge må få opplæring omkring sikkerhet. Trebarnsmoren tenker at mange unge ikke tør spørre, og forteller at sønnen Ola hadde lurt på om han ikke skulle få grundigere opplæring.

– Dette er ukjent for oss, sier Ellen T. Astrup, vi syntes at vi gjorde en god jobb med å lære ham og andre opp. Det ble ikke etterlyst noen ytterligere form for informasjon.

I forelegget fra Politimesteren i Hordaland står det at de unnlot å sørge for at sommervikar Ola Egge Ødegaard fikk opplæring, øvelse og instruksjon ved bruk av virksomhetens papir- og avfallspresser. En rekke andre overtredelser beskrives også i samme forelegg.