De fem spørsmålene om skatt som «alle» lurer på

Fire personer fra skatteetaten svarte flittig på TV2.nos lesere. Dette er hva de svarte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre dager før fristen går ut er det 402.000 skatteytere som ikke har sjekket skattemeldingen sin.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt fra skatteetaten, men det er ditt eget ansvar å ferdigstille den. Det er en rekke punkter som ikke kommer inn til skatteetaten automatisk, og her kan det være mange tusenlapper å spare.

Torsdag var fire skatteveiledere fra Skatteetaten på besøk i TV 2. Det var stor pågang, og ekspertene besvarte mange spørsmål fra tv2.nos lesere.

Dette er de fem vanligste punktene folk spør om:

  • Pendlerfradrag og reiseutgifter - Pendling til og fra jobb, overnatting borte på grunn av jobb og yrkesreiser kan være fradragsberettiget. Mange bor borte i forbindelse med jobb, både i inn og utland, og kan ha krav på pendlerfradrag.
  • Helse og sykdomsutfigter. Fram til 2012 fikk man fradrag for store sykdomsutgifter. Dette ble endret, men det finnes en overgangsordning for dem som kan vise til store utgifter i årene før endringen. (2010 og 2011). En rekke av spørsmålene i nettmøtet torsdag dreide seg om slike utgifter og særfradrag som går inn under overgangsordningen.
  • Verdifastsettelse og utgifter bolig. Mange lurer på hvordan man finner ligningsverdien på boligen. Svaret ligger i en kalkulator på skatteetatens hjemmeside.
  • Foreldrefradraget - utgifter til barnehage/skolefritidsordning og enkelte aktivitetsutgifter som kan være tilknyttet skolefritidsordningen kan være fradragsberettiget.
  • Bidragsutgifter og endring av livssituasjon. Mange spør om barnebidrag er fradragsberettiget. Det er det ikke. Men har man blitt skilt, eller blitt eneforsørger, kan man få skattefordel.

Les alle skatteveiledernes svar under nettmøte her!