Spionskipet Liman seiler gjennom Bosporusstredet i oktober 2016 
Spionskipet Liman seiler gjennom Bosporusstredet i oktober 2016  Foto: Murad Sezer/REUTERS/NTB scanpix

Russisk spionskip sank etter ulykke i Svartehavet

Marinefartøyet sank etter kollisjon med lasteskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et russisk spionskip kolliderte torsdag med et lasteskip i Svartehavet.

Kollisjonen fant sted i tyrkisk farvann, rundt 40 kilometer nordvest for Bosporosstredet torsdag, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at fartøyet Liman ble påført skader i kollisjonen og opplyser at mannskapet om bord forsøker å hindre at skipet synker.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet fikk Liman hull i skroget etter å ha kollidert med lasteskipet Ashot-7. Det er ikke kjent hvordan det gikk med lasteskipet, som skal ha vært lastet med kveg.

Klokken 14.18 norsk tid meldte nyhetsbyrået AP at spionskipet har sunket, ifølge den tyrkiske kystvakten.

Den tyrkiske TV-stasjonen NTV meldte først at 15 av mannskapet var savnet etter kollisjonen, men dette ble senere avkreftet av den tyrkiske kystvakten som opplyser at alle 78 som var om bord i Liman ble reddet. Det skal ha vært tett tåke da ulykken skjedde.

Liman er i NATO-kretser kjent som et spionskip. I 1999 ble det brukt til å overvåke NATOs aktiviteter i Jugoslavia. Liman var tidligere et forskningsfartøy som ble overtatt av den russiske marinen og utstyrt som et såkalt overvåkingsskip.

Militære kilder i Russland opplyser til russiske medier at skipet i februar var i Svartehavet for å overvåke NATOs marineøvelse Sea Shield. (NTB/TV 2)