KrF-leder Knut Arild Hareide under sin landsmøtetale torsdag. 
KrF-leder Knut Arild Hareide under sin landsmøtetale torsdag.  Foto: Ned Alley / Scanpix

HAREIDE MED BIBELSTIKK TIL STØRE:

– Det er ikke mitt sitat, det er Jesus sitt

KrF-leder Knut Arild Hareide tok et oppgjør med Arbeiderpartiet som fjernet K-en i KRLE-faget og relanserte samtidig KrF som et familie- og skoleparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF-leder Knut Arild Hareide harselerte med Arbeiderpartiets bibelkunnskap.

Vil beholde K-en

I sin tale til landsmøtet i Trondheim med et direkte sitat fra Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støres landsmøtetale forrige helg.

– For å sitere ordrett fra Jonas Gahr Støres landsmøte-tale: «Som ikke vil se – bjelken i sitt eget øye, for å låne Knut Arild Hareides ord.» Sitat slutt.

– Her har rådgiverne til Støre sittet og tenkt: Hvem er det som har kommet med dette sitatet om bjelken i øye. Det er Hareide i KrF har de tenkt. Men det er ikke mitt sitat. Det er Jesus sitt. Kanskje ikke så lurt å fjerne K’en likevel, sa Hareide.

Han slo fast at KrF vil beholde K-en i KRLE-faget i skolen.

– KrF vil beholde K-en i KRLE faget. Arbeiderpartiets og Venstres landsmøtevedtak om å fjerne K’en er det motsatte av det vi trenger. Vi har et flottere og mer mangfoldig felleskap her i landet enn noen gang, men vi skal ikke legge skjul på vår 1000-årige kristne kulturarv. Kunnskap om kristendommen er en nøkkel til å forstå det norske samfunnet, vår kultur og vår historie. Derfor har K-en størst plass i undervisningen, sa Hareide.

Ultimatum til Erna

I landsmøtetalen gjorde Knut Arild Hareide det også klart at KrF vil i regjering etter høstens valg.

– Norge trenger en ny kurs. Norge trenger en ny regjering. KrF har som mål å komme i regjering, fordi det gir en helt annen mulighet enn å være i opposisjon på Stortinget. KrF vil igjen ha hånda på rattet, sa Hareide.

Han slo fast at partiet vil følge sitt eget landsstyrevedtak og ha en sentrum-Høyre-regjering som førstevalg.

– Med respekt for politiske forskjeller er ikke et regjeringssamarbeid med Frp aktuelt, sa KrF-lederen.

Samtidig kom han med et ultimatum til statsminister Erna Solberg (H):

– Når velgerne har sagt sitt i høstens valg, må Erna Solberg velge. Vil hun fortsatt satse på et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet, eller vil hun gå for en sentrum/Høyre-regjering?

En regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet vil etter valget vil leve et usikkert liv i Stortinget uten garantier, advarte KrF-lederen.

– Dersom et regjeringssamarbeid med sentrum-høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk, og mest sannsynlig velge opposisjon, sa Hareide.

Stjeler Aps slagord

Mens Arbeiderpartiet for en uke siden gjentok sitt slagord fra de siste valgene «alle skal med», mener KRF-lederen at Arbeiderpartiet slett ikke legger opp til dette, når de åpner for å ta i bruk en ny type blodprøve, en såkalt NIPT-test som skal kunne brukes til analyser av fosteret.

– KrF vil ha et samfunn med plass til alle. Vi vil stoppe reisen mot sorteringssamfunnet. Ingen skal sorteres bort. Alle skal med, sa Hareide til applaus fra partifellene.

Han var og kritisk til at regjeringen og flertallet på Stortinget i vår valgte å si at det skal være lov med tvillingabort i Norge. Altså, dersom en er gravid med tvillinger, skal det være lov å abortere bort den ene, dersom man vil.

– Det er nesten så en tror det ikke er sant, sa Hareide.

Familiepartiet

Familiepolitikken har i mange år vært en av de mest sentrale sakene for KrF, noe Hareide også slo fast at det vil være fremover.

– KrF er et familieparti. Vi gjør hverdagen enklere for familiene. Det gjorde vi i 1998 da vi fikk på plass kontantstøtten. Snart 20 år senere er valgfriheten en bærebjelke, sa Hareide i sin tale.

KRF-lederen ramset opp en saker i familiepolitikken som han vil sette fokus på frem mot valget. Han slo blant annet fast at KrF sier nei til å kutte i barnetrygden.

– Der andre partier vingler er KrF til å stole på. Vi skal bevare og forbedre barnetrygden. Barnetrygden må bevares for alle, sa Hareide.

Følg talen direkte her

Vil bli skolepartiet

I inneværende stortingsperiode har kRF vært en pådriver for å øke innsatsen for tidlig innsats i skolen. I sin tale varslet Hareide at partiet vil fortsette opptrappingen med flere lærere de neste fire årene.

– Flere lærere gir bedre læring og minsker behovet for spesialundervisning. Vi vil lovfeste at det skal være maks 15 elever per lærer på barnetrinnet og maks 20 elver fra 5. til 10. klasse, sa KrF-lederen, som slo fast at KrF er garantisten for flere lærere i skolen.

Sliter med oppslutningen

Knut Arild Hareide overtok som partileder i 2011. To år tidligere hadde partiet gjort sitt dårligste stortingsvalg med en oppslutning på 5,5 prosent. Hareides første kommunevalg viste 5,6 prosent. Stortingsvalget i 2013 ga også 5,6 prosent, mens KrF ved kommunevalget i 2015 bare fikk 5,4 prosent.

Gjennomsnittet av målinger så langt i april viser 4,78 prosents oppslutning for partiet.

– KrF pleier å løfte seg frem mot valget og gjøre det bedre enn målingene viser, sier Hareide til TV 2.