Oslo lufthavn Gardermoen har lagt på seg og blitt en over dobbelt så stor flyplass på hele 265.000 kvadratmeter.

– Dette er svære greier, det er en ny flyplass for hele landet, sier Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på flytoget på vei til åpningen torsdag morgen.

Selv om den grandiose avdukingen skjer i dag, så har deler av nye lokalene tjuvåpnet etter nyttår.

Har punget ut

32 millioner passasjerer skal årlig kunne sluses gjennom sikkerhetskontrollene og boardingskrankene – det er mer enn syv millioner mer enn tidligere. Men det har kostet. Utbyggingen som har tatt ni år, har hatt en prislapp på 14 milliarder kroner.

Samferdselsministeren mener det har vært verdt å punge ut, og at inntektene vil bli deretter.

– Målet er at det skal bli en internajosnal hub, så når man reiser fra Asia og USA til Europa eller fra USA til Asia, så skal Gardermoen bli brukt som en destinasjon eller som mellomlanding. Flyplassen skal oppleves som enkel, lys og fin og med mangfoldige avganger. Dette håper vi også skal øke turismen til Norge, sier Solvik-Olsen til TV 2.

Vil bli best i Europa

Han har tre usjenerte mål for den nye flyplassen; først gjøre norske passasjerer fornøyde, så gruse Kastrup i Danmark og Arlanda i Sverige, og til sist bli størst og best i hele Europa.

Oslo lufthavn, som ble først åpnet i 1998, har nå fått ny ankomst- og avgangshall, nye shoppingområder, 12 nye sluser for sikkerhetskontroll, 34 nye innsjekkingsskranker og 14 nye skranker for passkontroll. Det vil også bli åpnet 17 nye serveringssteder og antall kiosker øker fra seks til ti.

Oslo lufthavn hadde i 2016 inntekter på 5,4 milliarder kroner. Overskuddet var på 1,9 milliarder og det går til å drifte andre norske flyplasser som ikke har like sterk økonomi.

Men selv om samferdselsministeren beskriver flyplassen som enkel, så må reisende som er godt vant ta seg en ekstra titt på de nye skiltene. Gatene har blant annet byttet fra tall til bokstaver.

Her er noen tips for å unngå å komme for sent til innsjekk:

  • Hvis du ankommer med flytoget, så gå til høyre hvis du skal reise med blant annet SAS og Lufthansa. Det er i den gamle delen av terminalen.
  • Ta til venstre hvis du skal sjekke inn hos blant andre Norwegian, Finnair og British Airways, Det er i den nye delen.
  • Hvis det stå C eller D på billetten din, så skal du til den flunkende nye terminalen.
  • Den nye terminalen har to etasjer og i nederste er internasjonale avganger og øverst er innlandsflyvninger.