FORSURET KLIMAET: Svein-Erik Edvartsen uttalte seg kritisk til flere LSK-spillere etter en kontroversiell utvisning på Åråsen i fjor. Dagen etter stilte han til intervju i VG - mot dommersjefens ønske. Det skal ha vært blant episodene som forsuret klimaet betraktelig.
FORSURET KLIMAET: Svein-Erik Edvartsen uttalte seg kritisk til flere LSK-spillere etter en kontroversiell utvisning på Åråsen i fjor. Dagen etter stilte han til intervju i VG - mot dommersjefens ønske. Det skal ha vært blant episodene som forsuret klimaet betraktelig. Foto: Nesvold, Jon Olav

Minst ti toppdommere nekter å dømme med Edvartsen

En rekke norske dommere har varslet at de ikke lenger ønsker å inngå i noe team der Svein-Erik Edvartsen er dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommer Svein-Erik Edvartsen møtte TV 2 og andre medier torsdag ettermiddag.

– Som sikkert alle forstår så er det et veldig stygt spill som foregår nå. Dere må snakke med John Christian Elden om denne saken, uttalte dommeren.

Elden skriver følgende i en sms til TV 2:

– Vi har fått bekreftet fra NFF at de overholder den inngåtte avtalen og at Edvartsen er på banen i runde 7 - senest bekreftet i dag tidlig fra Fisketjønn. Vi har ingen andre merknader til dette og er glade for at de involverte parter NFF og Svein-Erik Edvartsen bekrefter at man ser fremover. Derfor er det neppe behov for noe intervju nå da det ikke er noe verserende oppdrag her - saken ble avsluttet søndag.

Litt senere møtte TV 2 Sporten den profilerte advokaten på hans kontor. Der går han langt i å antyde at andre dommere må forholde seg til de samme retningslinjene som Edvartsen.

– Edvartsen fikk kritikk da han i mars kritiserte dommersjefen for sammensetningen av assistentdommere og mentor. Den kritikken tok han til etterretning, og sa at det ikke skal gjenta seg, etter at han fikk beskjed om at det var illojalt. Da forventer han at andre dommere gjør det samme, forteller Elden.

Han avviser at Edvartsen tidligere uttalelser torsdag, der dommeren sa «at det foregår et stygt spill», var rettet mot dommerkollegaer eller NFF.

– Det var et utspill han rettet fordi han var irritert på media. Jeg oppfatter at de uttalelsene var rettet mot media, men det må han svare for selv, sier Elden.

Fire timer langt oppvaskmøte
TV 2 var til stede på Gardermoen under gårsdagens fire timer lange oppvaskmøte, der Terje Hauge hadde innkalt samtlige dommere og assistentdommere i eliteserien til krisemøte om Svein-Erik Edvartsens fremtid som norsk dommer.

Verken 37-åringen selv eller andre personer nær konflikten har foreløpig ønsket å kommentere innholdet i møtet til TV 2. Partene har åpenbart har blitt enige om å holde evalueringen tett til brystet.

TV 2s kilder sa før møtet at dommerne hadde en klar forventning om en uforbeholden unnskyldning fra Edvartsen, fordi de mener han har vært illojal mot dommersjefen og sitt eget team.

Innstillingen fra dommerne etter møtet er torsdag sendt til Edvartsen og NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn. Det bekrefter Ola Hobber Nilsen, styreleder i Norsk fotballdommerforening, til TV 2.

– Styret har sammenfattet medlemmenes innspill og har sendt sin tilbakemelding til Svein-Erik Edvartsen og Nils Fisketjønn. Vi har ingen flere kommentarer på det nåværende tidspunkt, skriver Hobber Nilsen i en sms.

Har mottatt innstillingen
Fisketjønn bekrefter at han har mottatt innstillingen fra dommerne.

– Ja, jeg fikk det for ti minutter siden og har skummet gjennom innholdet. Det er ikke blitt realitetsbehandlet, og vil ikke bli det den nærmeste timen. Vi har bedt om et råd og vil bruke nødvendig tid på å saksbehandle dette, sier Fisketjønn, som ikke ønsker å kommentere hvem som er involvert i den videre prosessen.

Tilbakemeldingen fra dommerne kommer til å bli styrende for Edvartsens videre skjebne som eliteseriedommer.

Det er nemlig dommerne selv som langt på vei styrer den videre prosessen. TV 2 forstår at dommersjef Terje Hauge vil lytte til innstillingen som oversendes derfra.

– Prosessen er krevende. Nå avventer vi rådet vi ba om. Beslutningen er selvfølgelig hos oss, vi har bedt om et råd som vi får i morgen, sa NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn etter møtet i går.

Som TV 2 fortalte i går, er eneste redning for Edvartsen er at han legger seg flat i saken. Hvis ikke blir det trolig umulig for ham å fortsette i dommeryrket.

Selv hastet 37-åringen ut av møtet i går kveld og henviste til eliteseriedommer Hobber Nilsen, dommersjef Terje Hauge og direktør Fisketjønn for kommentarer i saken.

TV 2 vet imidlertid at Hobber Nilsen var møteleder.

På møtet gikk han gjennom presentasjonen fra start til slutt med hva dommerne reagerer på med Edvartsen. Mange dommere tok ordet og sa sin mening.

Hobber Nilsens eget syn i saken har vært tydelig.

– Vi oppfatter at saken er langt mer kompleks og stikker dypere enn det som har fremkommet i media, sa Hobber Nilsen til TV 2 tirsdag.

TV 2 vet at flere dommere - minst ti - har gitt beskjed til NFF om at de ikke lenger ønsker å være dommer så lenge Edvartsen er en del av teamet.

TV 2 sitter på en epost sendt til dommersjef Terje Hauge, med kopi til NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, hvor vedkommende gjør det tydelig at han vil slippe alle fremtidige oppdrag sammen med Edvartsen.

Vil ikke samarbeide med Edvartsen
Mange kolleger har gitt lignende beskjed om at de ikke vil inngå i verken team med Edvartsen, eller samarbeide med ham på noen annen måte.

Gjennomgangsmelodien er at dommerne føler at det er nærmest umulig å prestere på topp med Edvartsen i teamet, og at dette vil gå utover de andre dommernes prestasjoner.

Samtlige, hvor flere av dem er blant landets mest profilerte eliteseriedommere, har gjort mistilliten kjent overfor dommersjefen. Totalt dreier det seg om flere enn ti dommere på toppnivå som TV 2 vet om.

Full ordkrig på Åråsen

TV 2 vet også at episoden på Åråsen i fjor var en av episodene som forsuret klimaet betraktelig. Svein-Erik Edvartsen valgte å utvise Frode Kippe i kampen mot Sogndal 25. september i fjor. Etterpå kritiserte han både Kippe og andre i LSK foran åpen mikrofon.

– For at det skal bli gult kort i en slik situasjon, må det være en fair sjanse til å spille ball. Det har verken Amundsen eller Kippe fordi de er for trege og kommer for langt bak. Jeg gir begge spillerne en mulighet til å være ærlige. Kippe vil ikke være ærlig, og det vil heller ikke Amundsen. Da velger dommerteamet å stole på seg selv, og viser ut Kippe, sa Edvartsen etter kampen, og sto på at LSK kunne vist fair play og unngått episoden.

– Det er det verste jeg har hørt, Edvartsen, sa Frode Kippe til dommeren da de to utvekslet ord i spillertunnelen etter kampen.

Edvartsen fikk av dommersjefen beskjed om ikke å uttale seg videre om saken, men stilte dagen etter likevel opp over to sider i VG, der han uttalte seg videre om saken.

Det skal ha falt Hauge særdeles tungt for brystet, og startet på mange måter en lang strid som gjør at Edvartsen ikke har dømt et eneste minutt i årets eliteserie.