KIDNAPPET: Politihuset i Nikosia. Til høyre er det et sladdet bilde av en tre år gamle jenta som er kidnappet.
KIDNAPPET: Politihuset i Nikosia. Til høyre er det et sladdet bilde av en tre år gamle jenta som er kidnappet. Foto: TV 2 / Privat

Politiet til TV 2: – Massiv politijakt

Norsk jente (3) kidnappet av maskerte menn på Kypros – er sammen med sin norske far

Politiet arresterte tre nordmenn på Kypros i februar i fjor for å ha planlagt å kidnappe en jente. Torsdag morgen ble samme jente kidnappet av maskerte menn i barnehagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tre år gammel jente som ble kidnappet fra sin barnehage på Kypros torsdag morgen, er nå sammen med sin norske far. Det opplyser farens advokat Morten Engesbak til TV 2.

– De to har det bra. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier Engesbak.

Han vil ikke si hvor de to befinner seg.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med faren, men i 2016 sa han følgende til TV 2.

– Jeg er redd for min datters ve og vel.

På spørsmål om han har planlagt en kidnapping eller forsøkt å få barnet sitt til Norge sa han da;

– Alle som har opplevd å bli frarøvet sitt eget kjøtt og blod vil jo ha det tilbake. Jeg har ikke planlagt noen kidnapping, bare forsøkt å få henne hjem via offentlige myndigheter. Jeg og min kone er fortsatt gift, noe vi har vært siden 2012. Med andre ord så har vi begge omsorgsrett for jenta vår, sier barnefaren.

I 2015 politianmeldte han moren for å ha tatt med jenta ut av landet.

Fant klærne til jenta

Ifølge kypriotisk politi ble jenta kidnappet fra barnehagen hun går i rundt klokken 7.45 norsk tid.

– Det pågår en stor politioperasjon over hele landet der vi forsøker å finne den lille jenta. Hun ble kidnappet utenfor barnehagen i Nikosia rundt klokken 8 i dag tidlig, da hun ankom barnehagen, sier pressetalsmann i politiet, Michael Michael, til TV 2.

STORSTILT AKSJON: Det ble satt i gang en storstilt politiaksjon etter kidnappingen. Foto: EBU
STORSTILT AKSJON: Det ble satt i gang en storstilt politiaksjon etter kidnappingen. Foto: EBU

Kilder TV 2 har snakket med sier at ansatte i barnehagen forsøkte å forhindre kidnappingen, men at alt gikk så fort at det var umulig å stoppe det.

Ifølge kypriotisk politi var det to menn, maskert med hetter, som tok den tre år gamle jenta like etter at jentas mor hadde levert henne i barnehagen.

300 meter unna barnehagen ble klærne til jenta funnet, en rosa bukse og en rosa skjorte. Politiet tror mennene skiftet klær på jenta slik at hun ikke skulle bli gjenkjent. Det får TV 2 bekreftet fra flere kilder på Kypros.

– Vi har ikke informasjon om hvorvidt de har kommet seg over grensen. Alle grenseovergangene er informert om saken og de sjekker alle biler og personer, sier Michael.

Jenta skal ha blitt tatt fra uteområdet ved barnehagen som ligger i Nikosia.

Direktøren for den aktuelle barnehagen er sjokkert over hendelsen.

– Vi er veldig berørt. Dette er en tragedie, sier hun til kypriotiske medier.

Politiets teorier

Etter det TV 2 erfarer jobber politiet nå ut fra flere mulige scenario.

Enten kan barnefaren og jenta befinne seg i den tyrkiske delen av Kypros. Da kan politiet ta kontakt med FN, som vokter grensen, og de kan kontakte politiet i denne delen av kypros som kan pågripe mannen.

Et annet scenario er at de allerede har kommet seg vekk fra Kypros. Da kan de enten ha fløyet ut eller tatt en båt, for eksempel til Tyrkia.

Det skal være enkelt å komme seg over grensen til det som kalles de okkuperte områdene på Kypros til fots via såkalte «Black Holes» overganger som ikke er bevoktet.

– Moren angrepet

Klokken 13.00 sier Laris Vrahimis, som er advokat for jentas mor, at myndighetene tror faren fremdeles er på Kypros.

– Myndighetene er ganske sikre sikre på at han ikke har forlatt landet, og at han fremdeles er på Kypros et sted, sier Vrahimis til TV 2.

Det betyr i advokaten enten i de såkalte okkuperte tyrkiske områdene nord på øya, eller i den sørlige delen, der kidnappingen fant sted.

– Hva har moren fortalt?

– Hun fortalte at hun ble angrepet av to eller tre maskerte menn utenfor barnehagen. De stakk av i en svart Range Rover uten skilter, og forsvant, sier Vrahimis til TV 2.

Vrahimis forteller at barnemoren fremdeles er hos politiet og at det jobbes intenst med å finne jenta og faren.

– De leter etter ham overalt på Kypros, sier advokaten.

Moren har torsdag ettermiddag blitt informert om farens uttalelser om at han er sammen med deres felles datter.

Vrahimis sier at han vil ta kontakt med barnefarens advokat i Norge for å finne en løsning, opplyser Vrahimis til kypriotiske medier.

Bilder av jentas norske far er nå distribuert i kypriotiske medier.

Etterlyser bil

Naboer til barnehagen forteller til en kypriotisk tv-kanal at de hørte oppstyret rundt kidnappingen:

– Hjelp meg, hjelp, de tok barnet mitt, ropte moren, forteller en av dem.

Kypriotisk politi etterlyser en bil av typen Range Rover i forbindelse med kidnappingen.

Ifølge TV 2s kilder skal bilen med jenta ha klart å krysse grensen mellom den greske og tyrkiske delen av Kypros, men det har ikke lyktes å få en bekreftelse på dette fra kypriotisk politi.

Under en pressekonferanse like før klokken 11.30 norsk tid, ber talsperson Andreas Aggelides publikum om å hjelpe til med å finne jenta.

– Vi har slått full alarm. Vi har sikret oss overvåkningsbilder fra området, sier Aggelides.

Både kypriotisk politi og norske Kripos har torsdag formiddag jobbet med kidnappingssaken.

– Vi er nå varslet via Interpol om at jenta på snart fire år er kidnappet i Nikosia i morges. Vi vil bistå kypriotisk politi med det de måtte trenge, men kan ikke si noe om hva som gjøres nå. Kypriotisk politi må avgjøre hva de kan gå ut med, sa Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos, til TV 2 da saken ble kjent.

Utenriksdepartementet er kjent med saken. Den følges opp av lokale politimyndigheter.

– Vi søker å avklare de faktiske forhold gjennom den norske ambassaden i Aten, og vil eventuelt tilby konsulær bistand innenfor fastsatte rammer, opplyser de til TV 2.

– Er i Norge

Eks-torpedo Espen Lee og to andre menn ble i fjor pågrepet, mistenkt for å ha planlagt en bortføring på ordre fra jentas biologiske far i Norge, men ble senere løslatt og returnert til Norge.

En etterforskning i Norge ble etterhvert henlagt av norsk politi.

29-åringen som ble pågrepet og senere løslatt på Kypros i forbindelse med saken der Espen Lee og to andre var mistenkt for å planlegge en bortføring av den samme jenta, avviser overfor TV 2 at han har noe med saken å gjøre.

– Det eneste jeg kan si, er at jeg befinner meg i Norge og kan henvise til henleggelsen av saken for mitt vedkommende, sier 29-åringen til TV 2.