Hele konkurransen står i fare for det norske laget i Heltenes kamp

– Jeg var ikke klar over at jeg var så syk, forteller Anette Bøe (59).

Etter at svenskene tapte konkurransen sist uke, og måtte sende hjem fotballspiller Josefine Öqvist (33), står det nå 4 – 3 til Sverige.

Denne uken står en ny og svært tøff vandring for tur, langs de afrikanske savanner i Kenya, opp bratte fjell i stekende sol. Om ikke det var slitsomt nok fra før, sliter det norske laget med kraftig magesyke.

– Har ingenting å gå på

Anette Bøe løp frem og tilbake fra teltet til toalettet hele natten, og er usikker på om hun klarer å fortsette.

– Formen er ikke så veldig bra. Det er noe av maten jeg ikke har tålt. Jeg har ingenting å gå på, sier tidligere langrennsløper Anette Bøe i lørdagens program.

Når TV 2 snakker med Bøe i ettertid, er hun fortsatt ikke helt sikker på hva som forårsaket magetrøbbelet.

– Vi fikk gammal høne med ris og ris med gammal høne, så det gikk antageligvis på renslighet. Det var jo ikke noe toalett der, bare et hull i bakken. Selv om vi var veldig forsiktige og brukte Antibac, gikk vi altså ned for telling likevel, sier Anette Bøe til TV 2 i ettertid.

– Ikke det beste stedet

Hun var ikke den eneste som ble rammet. Padleren Knut Holmann sleit med akkurat det samme, og var også ganske utslått før den siste vandringen på det afrikanske kontinentet.

– Jeg hadde feber og var dårlig i magen den ettermiddagen før den fjerde vandringen i Kenya, forteller Holmann til TV 2.

Å bli sjuk midt ute i ødemarka var ikke noe særlig.

– Man lever jo primitivt der ute. Ikke er det rennende vann og toalettet er bare et hull i bakken. Det er ikke det beste stedet å bli dårlig på, så jeg er glad det gikk over, forteller Holmann.

Ensomme ulver

Det var kun to av dem som ble syke, og sykeleiet ble tilbragt i ensomhet.

– Det var veldig spesielt at både Knut og jeg lå rett ut. Ingen av de andre ville ligge i samme telt som oss, så vi ble jo noen ensomme ulver i hvert vårt telt, forklarer Anette.

– Vi prøvde at dette ikke skulle smitte videre. Om det var smittsomt visste jeg ikke, jeg tipper det var maten, men man tar ingen sjanser, sier hun.

Visste ikke sitt eget beste

Og det var ikke bare enkelt å gjenopprette væskebalansen i etterkant heller.

– Kroppen var helt uttørret fordi den hadde mistet så mye væske. Jeg var helt slått ut. Også var det så varmt. Du får ikke drukket nok, sier hun.

Anette Bøe visste ikke sitt eget beste på det tidspunktet, og var ikke klar over hvor alvorlig syk hun var.

– Jeg var så gira på å slå svenskene, så var jeg ikke klar over at jeg var så dårlig. Det er dette konkurranseinstinktet som slår inn, sier hun til TV 2.

Holmann gikk det noe bedre for.

– Jeg passet veldig på å drikke mye den natten der. Jeg tror jeg var oppe åtte ganger og da drakk jeg hver gang jeg var oppe. Dagen etter var jeg slapp og trøtt, men ellers hadde det gitt seg, avslutter Holmann.