RANET: Gulljørnet i Trysil sentrum ble utsatt for et brutalt ran i mars i fjor. Foto: Åsted Norge/TV 2
RANET: Gulljørnet i Trysil sentrum ble utsatt for et brutalt ran i mars i fjor. Foto: Åsted Norge/TV 2

ranere etterlyst på åsted norge:

Mann tatt etter brutalt gullsmedran i Trysil

To ranere slo ned og bandt fast kvinnelig gullsmedansatt før de rømte til Sverige. Nå er en av de mistenkte pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERT 05.09.2017: Politiet opplyser i dag at en mann fra Litauen er pågrepet etter ranet av Gullhjørnet i Trysil sentrum 2. mars 2016. Mannen er en av to personer som tidligere er blitt etterlyst på Åsted Norge.

Politiet etterlyser fremdeles litaueren Rynis Jankunas for ranet.

ETTERLYST: Norsk politi har etterlyst Rynis Jankunas fra Litauen internasjonalt etter ranet av en gullsmed i Trysil. Foto: Politiet
ETTERLYST: Norsk politi har etterlyst Rynis Jankunas fra Litauen internasjonalt etter ranet av en gullsmed i Trysil. Foto: Politiet

Mannen som nå er pågrepet ble tatt av dansk politi i København i august, og transportert til Norge 4. september.

Angrep butikkansatt

Rett etter åpningstid stormet to mørkkledde personer inn og angrep en butikkansatt. Mennene bandt fast den kvinnelige ansatte før de tømte forretningen for gull og kontanter.

Politiet vil ikke gå ut med den nøyaktige summen, men bekrefter at det skal være snakk om samlede verdier for flere hundretusen kroner.

– Vi har gjennomført en grundig etterforskning i saken, og gjennom dette arbeidet har vi avdekket identiteten til to personer, sier Henning Klauseie, politiadvokat i Innlandet politidistrikt til Åsted Norge.

Politiet mener at det er to litauiske statsborgere som sto bak gullsmedranet.

TOK VERDIER: Slik så det ut i gullsmeden etter ranet. Foto: Politiet
TOK VERDIER: Slik så det ut i gullsmeden etter ranet. Foto: Politiet

Klauseie sier til Åsted Norge politiet ikke vet hvor mennene befinner seg, og at de derfor er etterlyst nasjonalt og internasjonalt via Interpol.

– Vi ønsker hjelp fra publikum til å komme i kontakt med de to mennene, sier politiadvokaten til Åsted Norge.

Politiet utelukker ikke at flere personer var involvert i ranet. De mistenker at det har blitt rekognosert i området før ranet.

Kort tid etter ranet ga politiet ut en overvåkningsvideo som var tatt dagen før Gullhjørnet ble ranet. Her kan man se en ukjent person gå i nærheten av gullsmeden.

Personen har aldri blitt identifisert.

Les også: Etterlyser denne mannen etter gullsmedran

Rømte til Sverige

Etter ranet mener politiet at gjerningsmennene kjørte østover i retning Sverige i en champagnefarget Kia Carens med falske norske skilter.

Skiltene ble stjålet fra en annen i bil i perioden før ranet.

Kort tid etter ranet fikk politiet melding om at en bil som passet beskrivelsen hadde kjørt av veien like over svenskegrensa ved Rörbäcksnes. En forbipasserende trafikant hjalp mennene ut på veien igjen, men reagerte på oppførselen deres og ringte politiet.

Da politiet rykket ut til ulykkesstedet fant de en bag med klær som de knyttet til ranet. Her sluttet alle spor etter ranerne.

Lignende metoder

Den 28. juni i fjor ble en gullsmed på Lillestrøm utsatt for et lignende ran. To pent kledde menn kom inn i forretningen og ba om å få se på noen eksklusive klokker.

Uten forvarsel ble den butikkansatte angrepet og holdt nede av en av mennene, mens den andre tømte skapet for penger.

Politiet på Romerike fikk inn avgjørende etter at overvåkningsvideoen ble vist på Åsted Norge, noe som førte til at en 27 år gammel mann fra Kaunas ble identifisert og etterlyst. Mannen er fortsatt på frifot.

Les også: Jakter navngitt 27-åring etter brutalt ran

En gullsmed i Halden ble utsatt for et lignende ran i 2014. Midt på dagen den 15. oktober kom to dresskledde menn inn i forretningen og slo ned og stripset fast den kvinnelige ansatte.

Se også: Jakter ukjente ranere i Halden

Mennene tok med seg tyvgodset i svarte bagger og gikk gjennom sentrum av byen og forsvant. De to mennene har aldri blitt identifisert.