Dansk dynamitt reddet Tottenhams tittelhåp

Danske Christian Eriksen avgjorde kampen mot Crystal Palace med et vakkert langskudd, og sørget med det for å holde liv i Tottenhams titteldrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et øyeblikks magi fra Tottenhams danske midtbanejuvel Christian Eriksen var alt Spurs trengte mot formlaget Crystal Palace.

I en tett og jevn kamp ble dansken tungen på vektskålen med et nydelig langskudd kun ti minutter før slutt.

Dermed svarte Pochettinos menn på Chelseas 4-2 seier over Southampton tirsdag. Spurs er fremdeles kun fire poeng bak ligalederen når det gjenstår fem kamper.

Hovedpersonen selv var svært fornøyd etter kampen.

– Det betyr mye. Vi hadde ikke mange sjanser, men vi tok vare på den vi fikk. Nå er vi fremdeles med i tittelracet.

Trener Mauricio Pochettino kalte det en fantastisk scoring.

– Det var en «Golazo», sier han på sydlandsk vis.

– Jeg kaller ham bare «Golazo», la han til med et smil.

Etter kampen var Trevor Morley i TV2s Premier League-studio fra seg av beundring over Eriksen.

– Jeg tror han går under radaren litt, men statistikken hans taler for seg selv.

Petter Myhre sa også at Tottenham viste styrke ved å vinne en svært vanskelig bortekamp.

– Det er marginer som avgjør, men vi må ikke glemme at Crystal Palace er formlaget i ligaen. Dette var ingen enkel kamp.

Endringer på laget
Formspilleren Heung-min Son var vraket fra Spurs’ førsteellever. Sørkoreaneren som ble brukt som vingback i semfinalen mot Chelsea, med vekslende hell, måtte finne seg i en plass på benken mot Crystal Palace. Både Ben Davies og Kyle Walker var inne igjen i laget.

Hos vertene var Mamadou Sakho tilbake etter å ha måttet stå over kampen mot Liverpool på grunn av leieavtalen med samme klubb. Stopper-kollega James Tomkins ble skadet mot Liverpool og Sakho gikk rett inn og erstattet ham.

Yohan Cabaye startet kampen på benken. Franskmannen har vært i strålende form den siste tiden, men Big Sam annonserte på forhånd at han ville spare noen spillere etter sliteseieren borte mot Liverpool søndag.

Vertene åpnet best
Kampen åpnet friskt og spillet bølget begge veier. Hjemmelagets høyreback Joel Ward slo et farlig innlegg på første stolpe etter bare tre minutter, men Andros Townsend fikk ikke god nok kontakt med ballen som dermed gikk gjennom hele Spurs-feltet.

Palace presset gjestene svært høyt i banen, og tvang frem flere skumle feil, uten at de klarte å skape noen farligheter.

Etter åtte minutter viste Harry Kane seg frem for første gang da han fikk vende opp på rundt 25 meter. Skuddet gikk imidlertid et godt stykke til side for Wayne Hennessey i Crystal Palace-målet.

Christian Benteke var frempå like etter for vertene, men avslutningen fra rundt 16 meter ble altfor løs for å overliste Tottenhams målvakt Hugo Lloris.

Tett og jevnt
Resten av omgangen ble en rotete affære, preget av mange tøffe dueller. Tottenhams midtbanespillere fikk liten tid med ballen og ble tydelig frustrerte utover i omgangen. Victor Wanyama havnet tidlig i dommerens bok, og Palace-fansen ropte på det røde da han felte Andros Townsend midtveis i omgangen. Dommer Jon Moss nøyde seg imidlertid med å gi midtbanespilleren en advarsel.

Dermed gikk lagene til pause uten å ha skapt en eneste målsjanse.

I studio i pausen sa Trevor Morley at det virket som om Tottenham fremdeles hadde «hangover» etter lørdagens FA-cupsemifinale mot Chelsea.

– Dårlig kvalitet på kampen, oppsumerte Morley.

– Helt etter Big Sams plan, sa Petter Myhre.

Pochettino gjorde grep
Pochettino tok drastiske grep i pausen. Ut gikk de to sentrale midtbanespillerne Victor Wanyama og Mousa Dembélé, og inn kom Moussa Sissoko og Heung-min Son. Med det gikk den argentinske treneren bort fra tre-backsystemet som har vært så populært blant flere trenere denne sesongen.

Spurs holdt på å få belønning umiddelbart da Ben Davies kom seg rundt på venstrekanten, men innlegget på første stolpe ble klarert like foran beina på Harry Kane.

Etter 50 minutter ble Mamadou Sakho liggende etter en duell med Harry Kane. Franskmannen ble båret av banen med det som virket som en stygg kneskade. Med James Tomkins også ute, var det veteranen Damien Delaney som erstattet midtstopperen.

Etter snaue timen kom Dele Alli til kampens første store mulighet. Årets unge spiller i Premier League fikk stå helt alene på bakerste stolpe, men bredsidet ballen like til side for Palace-målet. Sjansen kom etter en god Tottenham-periode.

Like etter var samme mann frempå med et skudd fra seksten meter, men ballen gikk rett i klypene på Hennessey.

Eriksen avgjorde
Nå var det Tottenham som hadde initiativet i kampen, og de jaktet ledermålet.

De dominerte banespillet, men slet med å skape de helt farlige situasjonene.

Så dukket Tottenhams midtbanejuvel Christian Eriksen opp. Han fikk ballen litt inne på Crystal Palaces banehalvdel og fra drøye 30 meter banket han ballen ned i hjørnet bak en utspilt Wayne Hennessey. En nydelig scoring fra den lille dansken.

På grunn av Sakhos skade ble det lagt til hele syv minutter, men Palace klarte aldri å true Tottenhams ledelse.

– De må vinne resten
Pochettino var svært fornøyd etter kampslutt og han poengterte at det var en vanskelig kamp for laget hans.

– Vi slet i første omgangen, men vi gjorde noen grep i pausen, og i andreomgang var vi mye bedre. Vi fant rommene og presset Crystal Palace bakover i banen.

– Dette var en stor utfordring for oss. Nå er vi fremdeles med i tittelracet, sa Pochettino tydelig lettet.

Petter Myhre mener at Tottenham viste styrke ved å slå Crystal Palace, og han er enig i at titteldrømmen lever videre for klubben fra Nord-London.

– Men de må vinne resten av kampene, sa han etter kampen.

Allerede søndag er det duket for Nord-London-derby på White Hart Lane mot Arsenal. Det blir nok en tøff test for Pochettinos menn.