KOMMUNENS ANSVAR: Frps Bård Hoksrud har fått en rekke henvendelser etter at saken om Cecilie ble kjent onsdag. Foto: Privat/Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
KOMMUNENS ANSVAR: Frps Bård Hoksrud har fått en rekke henvendelser etter at saken om Cecilie ble kjent onsdag. Foto: Privat/Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

reagerer sterkt på situasjonen til cecilie (27):

– En ung dame skal ikke plasseres på sykehjem

Frps Bård Hoksrud ber Skedsmo kommune rydde opp i saken om Cecilie Brenden Høgtorp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En ung dame skal ikke plasseres på sykehjem. Cecilie skulle hatt en tilrettelagt bolig for personer med spesielle behov. Dette er kommunens ansvar, fastslår Bård Hoksrud.

Den erfarne helsepolitikeren sier han har fått en rekke henvendelser etter at saken om 27 år gamle Cecilie Brenden Høgtorp fra Lørenskog ble kjent onsdag. Hun sitter i rullestol og har sterke smerter etter en ryggoperasjon på Akershus universitetssykehus i 2015.

Vanskelig situasjon

27-åringen er folkeregistrert i Skedsmo kommune, men bor nå på et sykehjem i Elverum. Cecilie har ingen tilknytning til Elverum, men endte opp der fordi hennes tidligere samboer hadde flyttet dit på grunn av jobb.

Hun ønsker å bosette seg i Skedsmo, hvor hun har familie. Men prosessen har stoppet helt opp, fortalte Cecilie til TV 2 onsdag.

– Jeg er så desperat at jeg har spurt om en sykehjemsplass i Skedsmo. Der er det i alle fall rullestolvennlig. Men også der får jeg avslag – fordi jeg ikke er gammel nok. De i Skedsmo sier de ikke har et tilbud for sånne som meg, ung og skadet, sa hun.

Gir tilskudd til omsorgsplasser

Bård Hoksrud sier Stortinget i flere år har hatt en intensjon om at unge mennesker skal ha tilrettelagte boliger.

– Den sittende regjeringen har økt tilskuddet kommunene får for å bygge nye omsorgsplasser. Dette er gjort nettopp for å sikre at Cecilie og andre med spesielle behov skal ha et tilpasset tilbud, sier Hoksrud.

Ifølge helsepolitikeren utgjør statens tilskudd pluss momskompensasjonen mellom 60 og 70 prosent av byggekostnadene. De siste årene er det satt av penger til bygging av 2500 plasser per år. I år er det satt av penger til 1800.

– Nesten hele potten blir brukt, men fortsatt er det godt over 100 unge som bor på institusjon. Kommunene må ta ansvar, sier Hoksrud.

Går grundig inn i saken

Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) sier til TV 2 at kommunen skal ha et godt tilbud av omsorgsboliger og tilrettelagte boliger og at dette er et saksfelt de jobber mye med.

– Jeg kjenner ikke denne saken annet enn gjennom media, men jeg vet at administrasjonen har uttalt seg og at det er opprettet en dialog. Jeg håper det skal komme noe positivt ut av dette, sier Flæten.

Kommunaldirektør for helse- og sosialsektoren i Skedsmo, Arild Hammerhaug, sa til TV 2 tidligere onsdag at det var avtalt et møte mellom kommunen og Cecilie før saken ble kjent gjennom media. Møtet skal finne sted på torsdag.

Ordføreren sier han er trygg på at administrasjonen går skikkelig inn i saken.

– Dette er en beklagelig sak som er spesiell fordi flere kommuner er med i bildet. Nå må vi få kartlagt situasjonen og finne ut hvordan vi kan løse det, sier Flæten.