Natt til tirsdag ble en politibetjent slått i hodet med en planke med spiker, under et oppdrag i Kværnerbyen i Oslo.

Også tjenestemannens politihund, Tim (3,5), ble slått og sparket av gjerningspersonene.

Hendelsen skjedde da politiet i Oslo skulle pågripe fire personer som trolig var ute etter å stjele kobber fra en byggeplass.

– Da hundeføreren, som var alene, påtraff to av dem, ble han angrepet av gjerningspersonene. De slo ham i hodet med en planke med spiker, og de sparket også politihunden, sa operasjonsleder Finn Belle tirsdag.

Bildene av politimannen, som er tatt etter hendelsen, viser et blodig ansikt etter angrepet.

– Det er helt uakseptabelt at våre tjenestemenn utsettes for angrep som dette. Politets ledelse ser veldig alvorlig på hendelsen, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, til TV 2.

Traff like ved øyet

Dagen etter hendelsen er verken politimannen eller -hunden på jobb. Planken med spiker traff like ved politimannens øye, og han ble også truet med en spikerpistol. Til alt hell kom politimannen fra det hele uten store fysiske skader.

– Han ble nesten blindet to ganger med slag, og hadde en voldsom kraftanstrengelse etter dette. I dag føler han seg ikke så bra, sier Andresen.

TRAUMER: Politihunden Tim ble slått og sparket av gjerningsmennene, og har trolig en lang vei tilbake som tjenestehund. FOTO: Oslo politidistrikt
TRAUMER: Politihunden Tim ble slått og sparket av gjerningsmennene, og har trolig en lang vei tilbake som tjenestehund. FOTO: Oslo politidistrikt

Visepolitimesteren opplyser at mannens kolleger også er preget av det som skjedde, og at det har gjort dypt inntrykk på dem.

– Slike alvorlige saker som dette ser vi heldigvis ikke så ofte, men det er viktig at det reageres veldig strengt hvis det skjer, mener han.

– Det er totalt uakseptabelt at politiet som skal verne samfunnet blir utsatt for slik behandling. Et angrep på en tjenestemann er et angrep på sikkerhetssystemet på borgerne våre, sier han.

– Angrep mot hund like alvorlig

Andresen understreker at angrepet mot hunden er like alvorlig som angrepet på politimannen. Hunden har vært i tjeneste i rundt 7-8 måneder, og fremsto uskadd, men redd, etter hendelsen.

– Politiets tjenestehunder er vernet på samme måte som våre tjenestemenn, det er derfor de er merket så tydelig. Siktelsen blir derfor angrep mot to tjenestemenn, sier Andresen.

Per nå er hunden hjemme, men han skal til videre undersøkelser senere.

– Hunden ble sparket og slått i hodet, og er utsatt for sterke traumer. Det setter selvsagt spor hos en hund, og det vil være en lang prosess å eventuelt få ham ut i tjeneste igjen, sier han.

Berømmer politimannen

I løpet av natten ble alle de fire mennene, med utenlandsk opprinnelse, pågrepet. Visepolitimesteren hyller politimannen for hvordan han klarte å fortsette oppdraget også etter angrepet.

– Med blodet sprutende fra ansiktet klarte han likevel å holde de to mennene til det kom politiforsterkninger. Det er helt utrolig imponerende innsats, og det sier noe om hvordan denne politimannen er, sier Andersen.

To av mennene ble pågrepet på stedet, mens to ble pågrepet i løpet av et omfattende søk resten av natta. Den skadde politimannen dro ikke rett på legevakta, men deltok heller i søket til alle mennene var pågrepet.

– Vi mener dette er det vi kaller rumenske mobile vinningskriminelle, og våre undersøkelser viser at de var på byggeplassen for å stjele, sier Andresen.

Mennene er fremstilt for varetektsfengsling.