UTESTENGT: Joey Barton får ikke spille fotball de neste 18 månedene.
UTESTENGT: Joey Barton får ikke spille fotball de neste 18 månedene. Foto: Andrew Yates

Joey Barton utestengt fra all fotball i ett og et halvt år

Joey Barton (34) raser etter knallhard straff for brudd på bettingreglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joey Barton er suspendert fra fotballen og all fotball-relatert aktivitet i 18 måneder. Han får også en bot på 330 000 kroner.

Suspensjonen trer i kraft med umiddelbart virkning, etter at han innrømmet brudd på bettingreglene under en FA-høring.

– Jeg er veldig skuffet over hvor hardt jeg straffes. Beslutningen tvinger meg til å legge opp. For å være klinkende klar har det aldri vært snakk om noe kampfiksing, og ikke på noen punkter har min integritet kunne blitt trekt i tvil, sier Joey Barton i en uttalelse på sine egne nettsider.

Barton, som gjennom sin fotballkarriere stadig vekk har vært innblandet i kontroverser, føler han straffes ekstra hardt på grunn av sitt rykte.

– Jeg aksepterer at jeg brøt reglene som er gjeldende for profesjonelle fotballspillere, men jeg føler straffen er strengere enn det den kunne vært for mindre kontroversielle spillere, sier 34-åringen.

Har kjempet mot spilleavhengighet
Barton hevder han selv har slitt med spilleavhengighet, et problem han har vært åpen med FA om. Derfor er han skuffet over at det ikke ble tatt hensyn til.

– Jeg har kjempet mot spilleavhengighet og levert en medisinsk rapport om mitt problem til FA. Jeg er skuffet over at det ikke ble tatt med i betraktningen, sier Barton.

For ham har betting vært en del kulturen han vokste opp i.

– Jeg er ikke alene i fotballen om å ha gamblingproblemer. Jeg vokste opp i et miljø der betting var og er del av kulturen. Jeg fikk ha egne kuponger med familien min så lenge jeg kan huske, og eldre i familien plasserte veddemål på store hendelser som Grand National. Den dag i dag konkurrerer jeg knapt om noe uten at det står noe på spill, om det så handler om en golfrunde med noen få pund på spill eller dartspilling på treningsfeltet der taperen må lage te. Jeg elsker å konkurrere. Jeg elsker å vinne. Jeg er avhengig også av det. Det er også et faktum at profesjonell fotball har en spillkultur, og jeg har vært involvert i idretten i hele mitt voksne liv, påpeker Barton.

Satte penger på at eget lag skulle tape
Han forteller åpent om sin gamblinghistorikk.

– Jeg har siden 2004 hatt en Betfair-konto, i mitt eget navn, med full gjennomsiktighet. Jeg har plassert over 15000 veddemål fordelt på en rekke forskjellige idretter. Like over 1200 ble plassert på fotball, og har ledet til siktelsen mot meg. Gjennomsnittsveddemålet var på like over 150 pund (drøyt 1500 kroner), og mange på kun noen få pund, sier Barton.

Han innrømmer også å ha satt penger på at eget lag skulle tape.

– I høringen ble det nevnt at jeg mellom 2004 og 2011 plasserte en håndfull veddemål på at mitt eget lag skulle tape kamper. Jeg aksepterer selvsagt at dette er mot reglene, av den åpenbare grunn at en spiller med noe finansielt på spill i kampen kan komme til å endre utfallet for egen personlig vinning. Men jeg ønsker å sette det inn i en kontekst. I alle kamper jeg har spilt har jeg gitt alt. jeg er sikker på at alle som noen gang har sett meg spille, med eller mot meg, vil bekrefte at det er tilfellet. Jeg er mer klar over enn noen andre at jeg har karakterproblemer som jeg sliter med, og min personlighet er en av dem, men jeg er en hengiven og dedikert profesjonell som alltid har gitt alt på banen, sier Barton.

– Var ikke involvert i kampene
Men selv om han spilte mot eget lag, er han krystallklar på at han selv aldri hadde noen mulighet til å manipulere resultatet.

– I de få tilfellene hvor jeg har spilt mot mitt eget lag var jeg ikke involvert i kamptroppen i noen av kampene. Jeg spilte ikke. Jeg var ikke engang på benken. Jeg hadde ikke noen større mulighet til å påvirke utfallet enn om jeg hadde spilt på dart, snooker eller en cricketkamp i Vest-India. Jeg vil legge til at jeg ved noen av disse anledningene veddet mot mitt eget lag som et resultat av sinne og skuffelse over at jeg ikke ble tatt ut eller at jeg ikke kunne spille. Jeg forstår at folk vil synes dette er barnslig og egoistisk, og jeg kan ikke si meg uenig i det, sier Barton, og fortsetter:

– Jeg vil også få poengtere at det siste av disse veddemålene mot eget lag var for seks år siden i en reservelagskamp, da jeg gikk gjennom en spesielt tøff tid, og i en periode der FA ikke var i nærheten av like hard mot gambling som de er nå, sier Barton.

34-åringen hevder han ikke kunne levd med seg selv dersom han hadde forsøkt å fikse kamper.

– Jeg kan bekrefte med absolutt sikkerhet at jeg aldri har plassert et spill mot mitt eget lag mens jeg har vært i posisjon til å påvirke kampen, og min integritet på dette punktet har aldri vært stilt spørsmål ved i løpet av prosessen. Jeg kunne ikke levd med meg selv eller sett lagkamerater og supportere for klubbene jeg har spilt for i øynene dersom de seriøst hadde trodd at jeg ville spilt mot mitt eget lag i en kamp jeg kunne påvirket, sier Barton.

– Straffen er overdrevet
Han mener selv at han blir straffet hardere enn spillere som faktisk har fikset kamper.

– En utestengelse på 18 måneder er lengre enn flere karantener mot spillere som spilte i kamper der de hadde spilt på at deres eget lag skulle tape. De eneste som har fått 12 måneder eller mer spilte mot sine egne lag og spilte i kampene der de plasserte de veddemålene. Spillere som ikke spilte i kampene de hadde satt penger på har aldri fått mer enn seks måneders karantene. Jeg føler straffen er overdrevet, sier Burnley-stjernen.

Han innrømmer glatt at det har vært mye styr gjennom en turbulent karriere, og takker nå for å ha fått tillit av Burnley selv om FA etterforsket ham.

– Gjennom karrieren har jeg gjort feil og prøvd å lære av mine feil. Det er også min tanke i dette tilfellet. Jeg måtte stå opp mot mitt alkoholmisbruk, jeg måtte håndtere sinnet mitt, og nå må jeg få hjelp mot mine gamblingproblemer. Og det skal jeg gjøre. Jeg vil takke Burnley FCs styre, ledelse, spillere og ansatte for at de har trodd på meg og deres forståelse, samt at de har trodd på at jeg ville spille for dem og gjøre det bra til tross for at dette har hengt over meg. Jeg vil også takke Burnley-fansen for støtten de har gitt meg. De har vært strålende, sier Barton.

Det er ikke første gang Barton er i trøbbel. I 2012 ble han suspendert i tolv kamper da han som Queens Park Rangers-spiller albuet Carlos Tevez og sparket Sergio Agüero i seriekampen der Manchester City sikret seg Premier League-trofeet på overtid.

I 2008 satt han i fengsel i seks måneder for voldelig oppførsel.