MØTE: Dommerne er samlet. Her tar dommersjef Terje Hauge imot Svein-Erik Edvartsen.
MØTE: Dommerne er samlet. Her tar dommersjef Terje Hauge imot Svein-Erik Edvartsen. Foto: TV 2

Slik blir oppvaskmøtet om Edvartsen – samler samtlige toppdommere

Dommerprofilen deltar selv på dagens interne forsøk på forsoning.

Klokken 16 i ettermiddag møttes samtlige dommere og assistentdommere i eliteserien til oppvaskmøte. Der er også Svein-Erik Edvartsen selv til stede.

Det samme er dommersjef Terje Hauge, som har kalt inn til møtet. I rommet er også Nils Fisketjønn, leder for konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, som fungerer som ledende organ for dommerstanden.

Betente temaer
På forhånd var det klart at det var duket for et realt oppvaskmøte i landets dommerkorridorer. Edvartsen har fortsatt til gode å dømme et eneste minutt i årets Eliteserie.

TV 2 vet at en rekke betente temaer vil bli tatt opp fra representanter for den øvrige dommerstanden, som har forberedt en komplett gjennomgang av saken. Mye spenning er derfor knyttet til om Edvartsen vil ta noen form for selvkritikk på møtet, og hvordan dette vil påvirke miljøet internt blant dommerne. Den øvrige dommerstanden skal etter det TV 2 forstår forvente en beklagelse fra 37-åringen.

I ytterste konsekvens er Edvartsen ferdig som toppdommer, men det utfallet skal være lite sannsynlig. Saken kompliseres ytterligere av at den profilerte toppdommeren også fungerer som seksjonsleder for samfunnsansvar i NFF og går i møter i flere roller, selv om det internt skal være enighet om at Edvartsens rolle som dommer sorterer under Terje Hauge, mens de øvrige oppgavene er generalsekretærens oppgave å styre.

Tirsdag gikk flere dommerkollegaer hardt ut mot Svein-Erik Edvartsen og stemplet håndteringen hans av den pågående konflikten som svært uheldig.

«Mange kollegaer oppfatter at han har satt egne interesser foran dommerkollegiet og dommermiljøet», skrev toppdommer Tom Harald Hagen i tirsdagens epost til TV 2.

– Det gjør at jeg har veldig vanskelig for meg å samarbeide med ham i fremtiden, sier fjorårets cupfinaledommer Tore Hansen til NRK.

TV 2 vet at det har blåst kraftig rundt Edvartsen internt i lang tid, men det hele utviklet seg først til en præriebrann da den profilerte toppdommeren brakte advokat John Christian Elden inn i striden i helgen. TV 2 har fått opplyst at Edvartsen-siden skal ha truet med millionsøksmål i saken, noe Elden selv benekter på det sterkeste.

Flere dommere skal ha gjort det klart at de ikke ønsker å samarbeide med Edvartsen igjen.

– Det er ikke lenger noen konflikt. Partene er kommet til enighet og syntes det var dumt å holde på med en konflikt som ikke hadde noe innhold i seg, sa Elden til TV 2 søndag.

Det fikk Norsk fotballdommerforening til å rykke ut og kritisere Edvartsen, noe som er spesielt når dommeren selv er medlem av foreningen.

– Vi oppfatter at saken er langt mer kompleks og stikker dypere enn det som har fremkommet i media, sa styreleder og eliteseriedommer Ola Hobber Nilsen til TV 2 Sporten i går.

Dommersjef Terje Hauge skal etter det TV 2 erfarer ikke ha vært fremmed for å si opp jobben dersom Edvartsen ble gjeninnsatt som dommer mot hans vilje.

I helgen kommuniserte NFF og Nils Fisketjønn at Edvartsen-konflikten opprinnelig var løst, og at Edvartsen etter planen skulle dømme i Eliteseriens 7. runde.

UPOPULÆRT: Det skal ha falt dommersjefen tungt for brystet at Svein-Erik Edvartsen uttalte seg i saken om episoden på Åråsen i fjor, uten at det var ønsket.
UPOPULÆRT: Det skal ha falt dommersjefen tungt for brystet at Svein-Erik Edvartsen uttalte seg i saken om episoden på Åråsen i fjor, uten at det var ønsket. Foto: Nesvold, Jon Olav

– På mandag (for to dager siden, red.anm.) skal vi skrive under på avtalen. Det som har skjedd i dag, er at Elden på vegne av Svein-Erik har akseptert tilbudet, sa NFFs nyinnsatte generalsekretær Pål Bjerketvedt til Aftenposten søndag.

Han skal ha fått Edvartsen-saken på bordet for rundt to uker siden. Etter det TV 2 erfarer, ble avtalen med Edvartsen og hans advokat inngått uten at verken Hauge eller dommerkomiteen var involvert.

Til TV 2 sier Fisketjønn at dommerkomiteen har hatt en «rådgivende» funksjon i saken.

Til TV 2 sa dommersjefen i går at den 7. runden fortsatt ikke er endelig klubbet. Partene sier at sykdom gjør at Edvartsen ikke inngår i dommeroppsettet for den 6. serierunden, som spilles i helgen.

– I utgangspunktet er ikke den sjuende runden satt opp ennå. Men jeg og vi har planer for at han skal inn og dømme i runde sju, svarte Terje Hauge tirsdag.

Erkjente konflikt
Den profilerte dommeren ble overraskende holdt ute fra de to første serierundene av årets Eliteserie. Norges Fotballforbund (NFF) erkjente da at det eksisterte en konflikt mellom Edvartsen og dommerseksjonen i NFF.

I en pressemelding sendt 30. mars ble det hevdet at Edvartsen og dommersjef Terje Hauge hadde blitt enige om en forståelse av hverandres roller, men konflikten vedvarer fortsatt.

Edvartsen mistet før sesongen sin assistent Magnus Lundberg til Svein Oddvar Moen, og fikk ikke velge erstatter selv. Edvartsens mentor Rune Pedersen har også forsvunnet ut.