Tweetene som oppsummerer Trumps første 100 dager som president

Under valgkampen insisterte Trump på at han ikke kom til å tvitre like mye hvis han ble president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump lever som kjent et aktivt liv på Twitter. Han har over 28 millioner følgere, og er kjent for å lange ut med store bokstaver i øst og vest. Det er også slik han når ut til folk med sine politiske meninger og løfter.

I mars 2016 uttalte Trump at han ikke kom til å tvitre like mye hvis han ble valgt til president, men hvordan har det egentlig gått?

Lørdag er det 100 dager siden president Donald Trump ble tatt i ed som USAs 46 president. Siden 20. januar har han tvitret over 450 ganger fra @realdonaldtrump. I tillegg til twittermeldingene fra @potus som er den offisielle twitterkontoen til den amerikanske presidenten.

Gjennomgangen av twitterfeeden til Trump i denne perioden, gir et bilde av hva mediene har vært opptatt av under hans presidentgjerning.

Det begynte med bråket rundt innreiseforbudet. Trump gikk hardt ut og ville stanse innreise for alle muslimer fra sju arabiske land. Lovforslaget gikk på en kjempesmell, og ble stanset av føderale dommere. Det fikk Trump til å tvitre med store bokstaver.

Trump har ifølge ABC News redefinert presidentrollen, og presset institusjonene til det ytterste. De mener likevel han har utrettet mye, og gjort store endringer i Det hvite hus – slik han lovet velgerne sine.

Trump har følt seg urettferdig behandlet av en rekke amerikanske medier helt siden valgkampen. Og raseriet mot Trump-kritiske medier nådde nye høyder etter han var valgt som president. Sjelden har en verdensleder ytret så mye fientlighet mot troverdige mediehus. Det gikk så langt som at presidenten hevdet mediehus som New York Times, CNN og flere andre var folkefiender.

Så var det avlyttingsskandalen. Ut av det blå tvitret Trump at han var informert om at Omaba hadde avlyttet ham. Det ble satt igang enorme ressurser til å etterforske om det var noe som helst sannhet i påstandene, men alle etterretningsbyråene konkluderte med at det ikke var det.

I kjølvannet av dette ble det flere lekkasjer fra Det hvite hus og Trump-administrasjonen. Påstander om Russland-kontakt og tvilsomme politiske og økonomiske forbindelser var, og er fortsatt, en ubehagelig mørk sky over Trump-administrasjonen. Trump mener ryktene er satt ut av «dårlige tapere» hos Hillary Clinton-tilhengerne. Noe han har formidler i et utall twittermeldinger.

Etter avlyttingspåstander, innreiseforbud, og mediekrangel, har tvitringene i større grad handlet om møter med statsledere, og forsøk på å bygge en realsjon med andre land.

Etter gassangrepet mot sivile i Syria, beordret Trump angrep på en av Assads flybaser i landet. Dette var det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president, og stikk i strid med hva han tidligere har uttalt.

Trump har i årevis advart mot en amerikansk militærintervensjon i Syria og hevdet at USA da risikerer å havne i krig med Assads allierte Russland og Iran. Men etter å ha sett bildene av rekke på rekke med døde barn, viste han at USA mener alvor.

– Ved hjelp av en dødelig nervegass kvalte Assad ut livene til hjelpeløse menn, kvinner og barn. Det var en langsom og brutal død for så mange, sa Trump på en pressekonferanse dagen etter.

Angrepet satt det spe forsøket på å få et bedre forhold til Russland og Putin på prøve, men Trump fikk ros fra flere hold etter hans første og hittil største oppgave som øverstkommanderende.

Nå er det trusselen fra Nord-Korea som står i fokus. Trump og USA framstår som kompromissløse, og situasjonen er mer spent enn på lenge.

USA Today har gått gjennom Trumps tweeter og funnet ut han twitrer hyppigst på fredager. Tirsdager og søndager er som regel rolige twitterdager. De har også registrert at det ikke spiller noen rolle om han er på jobb i Det hvite hus, eller på feriestedet Mar-a-Lago i Florida. Faktisk twitrer han litt oftere fra Florida (Hvor han har tilbrakt 25 av 100 dager som president).

Mange av twittermeldingene som ikke nevnes her handler om selvskryt og bekreftelse på at presidentgjerningen går fantastisk, og USAs framtid ser lys ut. Samt kritikk av Obama, Hillary og andre meningsmotstandere.

Tradisjonen tro har det blitt gjennomført meningsmålinger for å ta temperaturen på hvor godt fornøyd amerikanerne er med den nye presidenten. Trump kommer ikke godt ut av denne målingen, ifølge CNN.

44 prosent mener Trump har håndtert embetet bra. 54 prosent er uenig.

Det er hovedsaklig to store politiske saker Trump har sviktet, skal vi tro målingene. Det er helse og innvandring. Seks av ti amerikanere mener Trump har håndtert disse politiske områdene dårlig. Han har ikke innfridd løftene om å avvikle Obamacare. Og i tillegg til at han ikke fikk innført innreiseforbud fra sju muslimske land, er det heller ikke noen mur på grensen til Mexico.