I desember 2016 deltok den tidligere Trump-rådgiveren Carter Page på en konferanse i regi av nyhetsbyrået RIA Novosti i Moskva.
I desember 2016 deltok den tidligere Trump-rådgiveren Carter Page på en konferanse i regi av nyhetsbyrået RIA Novosti i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/AP/NTB scanpix

Slik forsøkte russiske spioner å verve Trump-rådgiveren

Carter Page ble forsøkt vervet av russerne i 2013 og overvåket av FBI i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden skrev Washington Post at FBI sommeren 2016 skal ha fått en kjennelse fra den hemmelige domstolen FISA til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page.

Med kjennelsen kunne FBI overvåke Trump-rådgiverens kommunikasjon. Ifølge avisen er disse opplysningene blant de mest håndfaste bevisene på FBIs mistanker om kontakt mellom Russland og Trumps valgkampstab.

I mars fortalte FBI-sjef James Comey under en høring om Russlands aktive tiltak mot presidentvalget i USA at det ble innledet etterforskning samme måned som Trump oppfordret Russland til å hacke Hillary Clintons epost.

Det ble samtidig kjent at Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort hadde jobbet i all hemmelighet for en russisk milliardær, og for å fremme interessene til Russlands president Vladimir Putin.

Etterforskningen av kontakten mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter i tiden før presidentvalget, var ifølge Comey del av en bredere etterforskning av Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i USA.

Ga info til spion i 2013

FBI-dokumenter som er offentliggjort, avslører hvordan russiske agenter forsøkte å rekruttere Trump-rådgiveren Carter Page i 2013.

Page skal ifølge en privat etterretningsrapport fra en tidligere MI6-agent hatt et hemmelig møte med den mektige Rosneft-sjefen Igor Setsjin i 2016. Setsjin er blant russerne som står på sanksjonslisten.

Page, som ifølge Trump jobbet som utenrikspolitisk rådgiver, har bekreftet overfor CNN, CBS News og BuzzFeed at han er personen som omtales som «Male-1» i FBI-dokumentene. Men han legger til at han på det tidspunktet russerne tok kontakt med ham, ikke var klar over at de var spioner.

Dokumentene forteller at Page møtte og overleverte dokumenter til den russiske etterretningsagenten Victor Podobnyy i New York i 2013, før han jobbet for Trump-kampanjen.

Podobnyy tilhørte en spionring som den russiske etterretningstjenesten SVR hadde bygget opp. FBI kom ifølge rettsdokumenter på sporet av ham i 2010, etter at de hadde aksjonert mot spionringen som rødhårede Anna Chapman var en del av.

Podobnyys offisielle stilling var som attaché ved Russlands FN-delegasjon, men FBI oppdaget at han i virkeligheten var SVR-agent som jobbet under diplomatisk dekke.

Utskriften fra den avlyttede samtalen mellom de to russiske SVR-agentene i spionredet på Manhattan forteller om vervingsforsøket av den senere Trump-rådgiveren Carter Page, som omtales som «Male-1».
Utskriften fra den avlyttede samtalen mellom de to russiske SVR-agentene i spionredet på Manhattan forteller om vervingsforsøket av den senere Trump-rådgiveren Carter Page, som omtales som «Male-1». Foto: Faksimile

For å skaffe beviser, klarte FBIs kontraspionasje blant annet å plante en skjult mikrofon i de russiske SVR-agentenes spionbase på Manhattan. Herfra sendte spionringen meldinger til Senteret i Moskva, og mottok ordre fra SVRs ledelse.

– Ikke i nærheten av James Bond

Den skjulte mikrofonen fanget opp frustrasjonene hos den russiske spionen på samme tid som han hadde kontakt med Carter Page, som ønsket «å tjene massevis av penger» på energiavtaler. Energiprodusenten Gazprom, som ifølge en russisk dobbeltagent er brukt som dekke for spionasje, ble nevnt i samtalene. Page har i et intervju med Bloomberg i mars 2016 sagt at han både har vært investor i og rådgiver for Gazprom.

Ifølge utskriftene fra de avlyttede samtalene Podobnyy hadde med agentkollegaen Igor Sporysjev, uttrykte han skuffelse over at livet som spion «ikke engang var i nærheten av James Bond-filmene», og at SVR ikke hadde gitt ham en annen identitet under oppdraget i New York.

Rettsdokumentene viser at Carter Page ble avhørt om kontakten med de russiske spionene i juni 2013. Da fortalte han at han hadde gitt dokumenter til Podobnyy etter møter der de hadde snakket om energisektoren.

I januar 2015 offentliggjorde FBI at de hadde pågrepet en russisk spion som jobbet i en bank på Manhattan. Jevgenij Burjakov hadde sammen med Podobnyy og Sporysjev forsøkt å verve amerikanere til å spionere for Russland, og bankmannen Burjakov var siktet for forsøk på å skaffe seg økonomiske etterretningsopplysninger.

Deportert til Russland

Ifølge FBI hadde Burjakov ingen offisiell tilknytning til den russiske delegasjonen i USA. Han måtte derfor ha hemmelige møter med SVR-medhjelperne Podobnyy og Sporysjev. FBI spanet på spionmøtene, der det ble utvekslet iformasjon. For å avtale møtene, ble det brukt kodede meldinger, enten i form av håndskrevne lapper eller muntlige beskjeder.

HJEMSENDT: I april i år ble den russiske spionen Jevgenij Burjakov deportert fra USA til Russland.
HJEMSENDT: I april i år ble den russiske spionen Jevgenij Burjakov deportert fra USA til Russland. Foto: HANDOUT/NTB scanpix

Podobnyy og Sporysjev hadde diplomatisk immunitet, og hadde allerede forlatt USA da Burjakov ble pågrepet i bydelen Bronx, der han bodde med sin russiske kone og to barn. Burjakov ble senere dømt til 30 måneders fengsel.

5. april i år ble Jevgenij Burjakov deportert til Russland.

Et bilde som amerikanske myndigheter offentliggjorde, viste ham om bord på et rutefly, før han ble overlatt til russiske myndigheter.