UHOLDBART: Cecilie synes det er utrolig at hun må bo på sykehjem i Elverum. Hun har aldri bodd i kommunen og har ingen annen tilknytning enn at hennes tidligere samboer bort der midlertidig. Foto: Privat. 
UHOLDBART: Cecilie synes det er utrolig at hun må bo på sykehjem i Elverum. Hun har aldri bodd i kommunen og har ingen annen tilknytning enn at hennes tidligere samboer bort der midlertidig. Foto: Privat. 

Cecilie (27) er plassert på sykehjem 12 mil unna familien

En ryggoperasjon på Ahus endret hele livet til Cecilie fra Lørenskog. Nå bor hun på sykehjem i Elverum, og kommer ingen vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27-åringen er dypt fortvilet over situasjonen. Tirsdag delte hun historien på Facebook. Saken har vekket enormt engasjement.

Høsten 2015 ble Cecilie Brenden Høgtorp (27) operert for en gammel motorcross-skade. Hun skjønte raskt at noe var galt etter operasjonen på Akershus universitetssykehus (Ahus).

– Jeg trodde jeg skulle være på beina igjen raskt. Men da jeg våknet, hadde jeg ubeskrivelige smerter, forteller hun til TV 2.

Etter tre uker på sykehus ble hun flyttet over til et rehabiliteringssenter.

– Jeg hadde forferdelig vondt, men på kontrolltime på Ahus fikk jeg bare bare beskjed om å se det an. Da jeg kom hjem fra rehabilitering hadde jeg så vondt at jeg kastet opp. Jeg lå bare i fosterstilling, hevder 27-åringen.

På et tidspunkt sa det stopp, og Cecilie ble kjørt til legevakten. Så gikk turen tilbake til Ahus. Behandlingen hun da fikk er ifølge Cecilie så kritikkverdig at hun har anført en tilsynssak. Den er pågående, og hun ønsker ikke å gå i detalj i saken før den er avgjort.

Løse skruer

Etter tre måneder blir hun overført til Ullevål sykehus, som hun lenge hadde ønsket.

– Da jeg dagen etter ble operert, viste det seg at alle skruene i ryggen var løse. Det hadde ikke grodd nederst mellom ryggvirvlene. Jeg hadde infeksjon, og den ene skruen sto én cm for langt ut. I ni måneder har jeg gått med dette i ryggen.

Hun sier at også fysioterapeuter hadde reagert på at det kjentes ut som om en skrue sto ut fra ryggen. Men hun hevder Ahus sa det var naturlig fordi hun er tynn.

Det ble flere operasjoner på Ullevål sykehus, og Cecilie kan ikke få rost oppfølgingen hun fikk der nok.

– De har forsøkt å rette opp så godt de kan, men jeg har dessverre fått skader, skader som aldri kommer til å bli bra.

TV 2 har bedt Ahus om å kommentere saken, men de ønsker ikke å gjøre det på nåværende tidspunkt.

– Vi er kjent med at det har kommet en henvendelse til Fylkesmannen om den aktuelle saken fra Pasient- og brukerombudet. Det er ennå ikke klarlagt om Fylkesmannen vil opprette en tilsynssak. Dersom det opprettes tilsynssak skal vi gi en medisinsk uttalelse til tilsynsmyndighetene. Før det eventuelt er gjort, og saken er behandlet, er det ikke riktig å kommentere den i offentligheten, sier Dagfinn Aanonsen i kommunikasjonsenheten til TV 2.

Vil til familien

Etter et opphold på Sunnaas sykehus for rehabilitering, ble Cecilie skrevet ut 15. mars. Hun sitter i rullestol, har begrenset følelse i beina, og sterke smerter. Men nå var ikke helsen hennes eneste problem lenger, for hvor skulle hun bo?

Cecilies tidligere samboer hadde flyttet til Elverum på grunn av jobb. Selv ønsket Cecilie å bo i Skedsmo kommune, hvor hun har familie. Hun var allerede folkeregistrert hos søsteren i Skedsmo.

Livet er trist på sykehjemmet i Elverum, og Cecilie vil flytte nærmere familien. Foto. Privat 
Livet er trist på sykehjemmet i Elverum, og Cecilie vil flytte nærmere familien. Foto. Privat 

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte skrives ut til boligen i Elverum, for det var her det var søkt om hjemmesykepleie for meg. Deretter kunne jeg overføres til Skedsmo kommune med de tjenestene som var blitt innvilget. De lovet at det skulle bli et kortvarig opphold i Elverum. Men nå har prosessen stoppet opp.

Det gikk ikke bra i leiligheten, og hun falt ut av rullestolen og brakk flere ribbein.

– Hjemmesykepleien sa det var uforsvarlig at jeg skulle tilbake til boligen. Nå ligger jeg på sykehjem i Elverum. De er helt fantastiske her i denne kommunen, men jeg har aldri bodd her, har ingen tilknytning hit, og jeg kommer meg ikke vekk, sier Cecilie, som opprinnelig er fra Lørenskog, Skedsmos nabokommune.

Finne bolig selv

– Hva er hovedproblemet nå?

– Skedsmo kommune mener at jeg må skaffe en bolig selv. Deretter kan de komme med hjemmetjenestene jeg har krav på. Skedsmo kommune stiller ikke på møter fysisk eller via video, og det er utrolig vanskelig både for meg og Elverum kommune, som gjør alt for å hjelpe meg.

Cecilie ble anbefalt å søke kommunal bolig, men fikk avslag fordi hun ikke har bodd i kommunen de to siste årene. Hun har fått avslag på lån i vanlig bank fordi hun er på arbeidsavklaringspenger (AAP).

Heller ikke Husbanken kunne hjelpe henne, fordi hun er på AAP.

– Jeg er så desperat at jeg har spurt om en sykehjemsplass i Skedsmo. Der er det i alle fall rullestolvennlig. Men også der får jeg avslag – fordi jeg ikke er gammel nok. De i Skedsmo sier de ikke har et tilbud for sånne som meg, ung og skadet.

Hun sier det er umulig å bo hos familie, fordi boligene er ikke tilrettelagt for rullestol. Flere fagpersoner har anbefalt henne å søke uføretrygd, slik at hun kan få lån gjennom husbanken til å få seg en tilrettelagt bolig.

– Men NAV er ikke enig. De mener at det ikke er noe i veien for at jeg kanskje kan jobbe igjen snart. Så de gir meg avslag på det også, til tross for legeerklæringer på at dette er varig og at jeg er per i dag 100 prosent ufør.

Å leie privat er også uaktuelt, siden få boliger er rullestolvennlige og prisen er altfor høy i forhold til inntekt på AAP.

– Så her ligger jeg, på et sykehjem i en kommune jeg ikke tilhører, er bostedsløs, ingen tar ansvar og NAV gjør svært lite. Jeg er folkeregistrert hos min søster i Skedsmo kommune, men Skedsmo sier de ikke har noe ansvar. Leger sier at jeg er ufør, men NAV mener noe annet.

Cecilie sier det eneste hun ønsker er å komme tilbake på jobb. Men akkurat nå er det tungt nok å sitte oppe i korte perioder av gangen, og hun må ta morfin.

Tisser på seg

Det har vært snakk om flere operasjoner, men risikoen for å å bli lam permanent er for stor.

– Jeg har smerter jeg ikke kunne forestille meg eksisterte. Jeg har fått permanente skader på urinblæren, så jeg må bruke kateter. Ofte tisser jeg på meg, og da må jeg sitte i mitt eget tiss for så å vente på å få hjelp til å bli skiftet på. Det er så nedverdigende at man klarer ikke sette seg inn i det før man sitter i situasjonen selv.

Hun sier at det er utrolig tøft å stå frem med historien sin.

– Det føles forferdelig, men jeg har ikke noe valg. Jeg er ikke en person som gir opp, men det har vært stunder hvor jeg har lurt på hvorfor jeg skal orke å være her mer. Det føles forferdelig å fortelle familien at jeg holder på å miste motet. Det er de som holder meg oppe, sier Cecilie.

Den tidligere helsefagsarbeideren hadde en drøm om å ta politihøgskolen da hun ble sykemeldt første gang. Hun sier at hun skjønner at det aldri kommer til å skje nå. Likevel drømmer hun om et liv med mindre smerter.

– Men først må jeg få meg et sted å bo. Jeg ber bare om å bli hørt og kan ikke forstå at jeg er nødt til å trygle om hjelp i Norge i dag.

Må bo i kommunen i to år

Kommunaldirektør for helse- og sosialsektoren i Skedsmo, Arild Hammerhaug, sier til TV 2 at han har lest Cecilie Brenden Høgtorps historie på Facebook og er kjent med saken.

– På grunn av taushetsplikten vi har, kan vi ikke kommentere saken spesielt. Men på generelt grunnlag kan jeg si at alle som oppholder seg i Skedsmo kommune har rett på nødvendig kommunal helsehjelp, og vil motta dette etter vurdering av individuelle behov.

Vi har i likhet med andre kommuner bo- og oppholdsplikt før man kan søke om kommunal bolig. I Skedsmo er denne tiden to år. Hvis man oppfyller krav om kommunal bolig, så er det for tiden ventetid på inntil 12 måneder.

– Men Cecilie Brenden Høgtorp sier at dere ikke stiller til møter og generelt er vanskelige å forholde seg til?

– Vi ser at hun kan se det på denne måten, men vår saksbehandler hadde fri den dagen Elverum kommune satte opp et videomøte. Videre har det vært dialog utover det som her er nevnt. Det er også før denne saken kom på ut avtalt et møte mellom Skedsmo kommune og henne på Elverum torsdag, sier Hammerhaug.