Oslo kommune vil overta hele Hafslund

Oslo kommune og det finske selskapet Fortum er blitt enige om å restrukturere eierskapet i Hafslund og Klemetsrudanlegget.

KJØP: Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Geir Lippestad (Ap) holder pressekonferanse onsdag klokken 09.00 Foto: Ruud, Vidar
KJØP: Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Geir Lippestad (Ap) holder pressekonferanse onsdag klokken 09.00 Foto: Ruud, Vidar

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad redegjorde for avtalen på en pressekonferanse onsdag morgen.

Avtalen er den største krafttransaksjonen som noen gang er gjennomført i Norge.

– Vår strategiske ambisjon har vært å stryke det offentlige eierskapet og sikre kontrollen over den evigvarende ressursen vannkraft, og det som sikrer tilgangen – nemlig strømnettet, sa Johansen på pressekonferansen.

Han omtaler kraftsektoren som arvesølvet, og sier byrådet har jobbet med avtalen i over ett år.

– Arvesølvet skal forvaltes på en skikkelig måte, også for de som kommer etter oss, sier Johansen.

90 prosent

I en børsmelding opplyser Hafslund at Oslo kommune gjennom det heleide selskapet Bidco vil fremsette et frivillig tilbud på 100 kroner per aksje, fratrukket eventuelt utbytte for 2017.

Både Fortum og Oslo kommune, som eier totalt 87,8 prosent av aksjene i Hafslund fra før, har forpliktet seg til å selge samtlige aksjer til Bidco.

– Forslaget innebærer at Hafslund ASA tas av børs, og at minoritetsaksjonærer innløses, Oslo kommune blir heleier av dagens Hafslund nett, og Oslo kommune kjøper seg opp til 90 prosent i Hafslund produksjon av vannkraft, og legges inn som et datterskap i vårt heleide, kommunale selskap Eco, sier Johansen.

Eco vil dermed bli landets nest største aktør innen vannkraft, etter Statkraft.

– Dette sikrer Oslo kommune eierskap over strømnettet og kraftproduksjon, som i dag eies av Hafslund. Kontroll over naturressursene, og viktig infrastruktur, samt rendyrking av Hafslund som et nettselskap har vært viktig for kommunen, sier Johansen.

Bidco blir stående som eneeier av det gjenværende selskapet, som blant annet omfatter Hafslund Produksjon AS og Sarp Kraftstasjon AS, og Nye Hafslund, som blant annet omfatter Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS og Hafslund Nett AS.

Det gjennomføres også en restrukturering av Hafslund og oppkjøp av Klemetsrudanlegget AS etter gjennomføringen av fisjonen.

Gjennomføringen av transaksjonen og forpliktelsene er betinget av godkjenning av bystyret og konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Finland, i tillegg til Olje- og energidepartementet.

NTB / TV 2