Frp-politikeren gjorde som Caitlyn Jenner

– Kan hjelpe mange som er født i feil kropp, mener Marianne Nordli, som selv skiftet kjønn for 30 år siden.

For to år siden overrasket den tidligere olympiske mesteren Bruce Jenner hele verden da han sto fram og sa «Jeg er kvinne».

Tirsdag ble selvbiografien «Mitt hemmelige liv» lansert, der Caitlyn Jenner (67) røper hittil ukjent historier om Jenners familie: The Kardashians.

Politiker Marianne Nordli, som selv skiftet kjønn for 30 år siden, mener boka fra Kardashian-stjernen er viktig.

Brukte idretten som flukt

– Dette er en bok som vi trenger fra en person som er veldig synlig. Boken kan hjelpe mange som er født i feil kropp, mener Nordli.

Likhetene mellom Nordli og Jenner er flere.

Begge to drev aktivt med idrett på høyt nivå som flukt, for å skjule og glemme forvirringen rundt kjønnsidentiteten. Begge har fremdeles actionfylt sport som hobbyer. Og begge hadde tidlig en dragning mot det kvinnelige.

Men der tidligere Karl Ole tidlig skjønte at han ville bli Marianne, tok det flere tiår før OL-mesteren Bruce Jenner ble Caitlyn Jenner. Jenner var 65 år da hun sto frem som kvinne.

Vil hjelpe unge til å åpne seg for foreldrene

– Er du glad du ikke skjulte det like lenge som henne?

– Jeg er glad for at jeg fikk startet prosessen da jeg var 21 år. Jeg fikk en fantastisk støtte, fikk gjennomgått operasjon og kunne fortsette livet mitt som kvinne. Så det var egentlig en helt vanlig hverdag som åpnet seg etter operasjonen, og det er den man ønsker seg, sier Nordli.

Nordli som i vår ga ut boken «Det sterke kjønn – Min kamp for å bli kvinne», håper at hun selv kan bidra til at unge finner sin egen identitet.

– Jeg vet den er tilgjengelig på biblioteker rundt omkring. Jeg fikk nettopp telefon om at en 15-åring hadde boken i hylla si. Det er nettopp det jeg ønsker, at noen får lyst til å ta steget videre, fortelle mamma og pappa og gjerne legen sin om dette, sier hun.

Kjemper for stortingsplass

Hun er sjettekandidat for Oslo Frp før stortingsvalget til høsten, men sier kjønnsspørsmål ikke er blant de politiske feltene som interesserer henne mest.

Hun møter mange som er overrasket over at det er nettopp Frp hun har funnet seg hjemme i.

– Jeg ble overrasket over at andre var overrasket. For meg er det naturlig. Jeg tror på den liberale politikken og på verdiene frihet, trygghet og handlekraft. Og hvis man sier at en som er født i feil kropp ikke kan stemme Frp, så er mitt spørsmål: hvem er det som har fordommer? sier Nordli.