GRUSOM OPPVEKST: Alhassan Kamara forteller om sin grusomme oppvekst i Sierra Leone.
GRUSOM OPPVEKST: Alhassan Kamara forteller om sin grusomme oppvekst i Sierra Leone. Foto: Hosni Manoubi

Landslagsspillerens grusomme oppvekst: – Det lå døde kropper i gatene

Alhassan «Crespo» Kamara forteller om sin traumatiske barndom i ny bok. Fotballen reddet livet til 24-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnesoldater som slo tilfeldige barn og voksne ihjel med balltre på gaten. Gribber som spiste restene av døde kropper som fløt i gatene.

Alt dette opplevde fotballspilleren Alhassan «Crespo» Kamara under oppveksten i Sierra Leone.

– Jeg ønsket at jeg kunne dø
I en ny bok, «En reise i fotballens tegn», forteller Alhassan «Crespo» Kamara alt om de grusomme opplevelsene han opplevde i barndommen. Opplevelser som har gjort ham evig traumatisert.

– Jeg ønsket at jeg kunne dø som den første for å slippe å se flere mennesker dø og bli stygt skadet rundt meg. Jeg ønsket å få en slutt på det marerittet jeg levde i. Jeg ville ikke lenger leve i frykt for tyrannene og barnesoldatene som herjet i gatene, forteller Alhassan Kamara i et intervju med Gøteborgs-Posten.

Den nåværende Häcken-spilleren forteller i boken sin om hvordan naboer og venner ble myrdet uten grunn, og hvordan unge jenter og gutter ble kvestet for livet da soldater hugget av dem bein og armer.

– Det er første gang jeg velger å fortelle min historie. Jeg vil gjerne at folk skal kjenne meg fra noe annet enn kun fotballspilleren Kamara. Jeg vil at folk skal ha kjennskap til hvilken person jeg er utenfor fotballbanen, sier han.

GIR UT BOK: Alhassan Kamara.
GIR UT BOK: Alhassan Kamara. Foto: Hosni Manoubi

Redningen for Kamara ble fotballen. Han havnet etter hvert på et fotballakademi i hovestaden Freetown, og fikk kallenavnet «Crespo» etter den argentinske stjernen Hernan Crespo.

– Jeg har fotballen å takke for alt, konstaterer han.

– Jeg tenker på min bakgrunn hver dag
Fotballen tok ham etterhvert til Sverige, hvor han har spilt siden 2012. Først i AIK, deretter i Örebro og nå Häcken. Han sier at tiden i Sverige har formet ham som menneske.

– Jeg har tenkt på min bakgrunn hver dag siden jeg kom hit, spesielt etter å ha sett og lest om flyktningskrisen. Om jeg hadde fått sjansen til å sette meg på et fly da jeg var 13 år til Sverige og fått meg en utdannelse ville jeg vært kjempeglad. Men jeg tenker mye på de som ikke får bli værende, sier Kamara.

For øyeblikket opplever angriperen fra Sierra Leone stor suksess i Sverige. Han har scoret sju mål på 10 kamper for Häcken denne sesongen, og scoret så sent som for et par dager siden to mål da BK Häcken møtte IFK Norrköping.

Kamara har spilt på landslaget til Sierra Leone siden 2012, og står foreløpig oppført med 14 landskamper og fire mål.