«Pensjonerte» Ferguson (75) håver inn millioner

Manchester Uniteds managerlegende Sir Alex Ferguson har fremdeles en årslønn de fleste vil misunne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 26 suksessrike år i Manchester United ga Sir Alex Ferguson seg manager for klubben i 2013.

Men 75-åringen lider ikke akkurat noe økonomisk nød under sin pensjonisttilværelse.

Regnskapet for Fergusons private firma ACF (Alexander Chapman Ferguson) Sports Promotion hadde inntekter på 164 millioner kroner det siste året.

Etter at kreditorer og andre utgifter var dekket satt Sir Alex Ferguson igjen med en årslønn på 67,9 millioner kroner. Det er over 10 millioner kroner mer enn skotten mottok i lønn året i forveien, skriver The Daily Mirror.

Tjener over ti millioner kroner på foredrag
Mesteparten av Fergusons inntekter kommer fra private foredrag for næringslivet og inntekter fra boksalget fra den tidligere managerens selvbiografi.

Ifølge The Daily Mirror mottar Ferguson samtidig 21 millioner kroner årlig for sin jobb som ambassadør og rådgiver for Manchester United.

For sine private foredrag for globale firma kan Ferguson tjene så mye som totalt over ti millioner kroner. I tillegg mottar han en pen sum for sine foredrag på Harvard University.

I sine siste år som manager tjente Ferguson rundt 76,7 millioner kroner i grunnlønn. Lønnen på 67,9 millioner kroner er med andre ord ikke langt unna det veteranen trente som manager.

– Jeg nyter tilværelsen
Ferguson har tidligere røpet at tilværelsen som «pensjonist» er minst like travel som hverdagen som manager.

– Det er hardt arbeid og annerledes arbeid. Jeg er ambassadør både for Manchester United og UNICEF, jeg er rådgiver for managere for UEFA, jeg foreleser på Harvard og jeg er direktør for Manchester United. Så jeg er en travel mann. Men etter å ha vært 26 og et halvt år i en klubb, så ønsket jeg ikke å hviske det hele ut av livet mitt, forklarte Ferguson i et intervju for noen år tilbake.

– Da jeg bestemte meg for å slutte som manager, så ville jeg ikke bli sittende hjemme og bare se på TV. Jeg ville starte på et nytt kapittel av livet mitt. Selvsagt savner jeg i perioder det å være manager, men jeg tok min avgjørelse og nyter min tilværelse for øyeblikket, forklarte han.

Ferguson overtok som manager for Manchester United i 1986 og ledet klubben til 38 troféer – inkludert 13 ligatitler og to Mesterliga-troféer – før han ga seg 8. mai 2013.