MØTER MOTBØR BLANT KOLLEGAENE: Svein-Erik Edvartsen beskyldes for å sette egne interesser foran dommerkollegiet - av sine egne kollegaer.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MØTER MOTBØR BLANT KOLLEGAENE: Svein-Erik Edvartsen beskyldes for å sette egne interesser foran dommerkollegiet - av sine egne kollegaer.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Dommerkolleger går ut mot Edvartsen: – Hans håndtering er svært uheldig

Dommernes egen forening rykker ut med støtte til dommersjef Terje Hauge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble det klart at Svein-Erik Edvartsen er tilbake som Eliteserie-dommer fra runde 7 denne sesongen.

Det ble konklusjonen etter en langvarig strid mellom NFF-ansatte Edvartsen og dommersjef Terje Hauge. Først da advokat John Christian Elden ble koplet inn i saken, kom partene frem til en løsning.

Til TV 2 sa stjerneadvokaten:

– Det er ikke lenger noen konflikt. Partene er kommet til enighet og syntes det var dumt å holde på med en konflikt som ikke hadde noe innhold i seg. Edvartsen er glad for at dette har fått en løsning og at han får dømme videre, sa advokat Elden til TV 2 Sporten.

Men siste ord i saken er definitivt ikke sagt. Det er nemlig ikke bare krusninger, men høye bølger blant toppdommerne i Norge. Nå bryter flere av de andre kamplederne tausheten - med massiv støtte til dommersjef Terje Hauge.

Oppfattes som lite lojal
En av dem er Tom Harald Hagen. I en e-post til TV 2 Sporten forklarer han hvorfor han nå velger å ta bladet fra munnen.

«Bakgrunnen er at fremstillingen til nå, for mange av oss, oppleves som altfor snever, og i hovedsak kun belyst fra en side. Etter siste dagers oppslag har jeg derfor blitt kontaktet av dommere og andre som er fortvilet, og stiller seg uforstående til den ensidige dekningen.»

Tom Harald Hagen hevder at flere har reagert negativt på Edvartsens uttalelser om blant andre dommersjef Hauge og sitt eget team. Før sesongen mistet Edvartsen en av sine assistentdommere - Magnus Lundberg - til Svein Oddvar Moen. Og han fikk ikke velge erstatteren selv.

– Jeg har kun gitt uttrykk for to ting jeg er misfornøyd med direkte til dommersjefen (Terje Hauge). Det ene er teamsammensetning hva angår meg som dommer når det gjelder assistentene, det andre er mentoroppsettet, sa Svein-Erik Edvartsen til Nettavisen i forrige måned.

«Svein-Erik Edvartsens håndtering i media de siste ukene er i manges øyne svært uheldig. Mange kollegaer oppfatter at han har satt egne interesser foran dommerkollegiet og dommermiljøet. Han har i media gått ut mot dommersjefen og kritisert sitt dommerteam. Slikt oppfattes som lite lojalt. Medieoppslagene satte kollegaene i en vanskelig situasjon få dager før seriestart, og var med på å sette negativt fokus på dommergruppa.», skriver Tom Harald Hagen.

Og avslutter med en støtteerklæring til dommersjef Hauge:

«Videre har medieoppslag gitt inntrykk av at Svein-Erik har støtte og hjelp fra medlemsmassen i Dommerforeningen, noe mange medlemmer ikke kjenner seg igjen i. Tvert i mot opplever jeg at det store flertallet har full tillit til dommersjefen, og at det er Hauge som får bred støtte i denne saken.»

– Stikker dypere
Tom Harald Hagen får støtte fra Norsk fotballdommerforening - der også Svein-Erik Edvartsen er medlem.

– Vi oppfatter at saken er langt mer kompleks og stikker dypere enn det som har fremkommet i media. En anonym spørreundersøkelse gjennomført blant våre medlemmer i Eliteserien, Toppserien og OBOS-ligaen i slutten av 2016 viste bred støtte til dommerseksjonen. Tom Harald Hagen reflekterer medlemsmassen og gir et godt bilde av hva majoriteten av våre medlemmer mener, sier styreleder og eliteseriedommer Ola Hobber Nilsen til TV 2 Sporten.

– Edvartsen er også medlem av foreningen. Er det problematisk å ta så tydelig parti i saken?

– Norsk fotballdommerforening består av over 70 dommere, og vi må forholde oss til dem. Styret i NFDF har og vil fortsette å ha fokus på fellesskapets interesser og dommermiljøet, og har handlet i tråd med disse interessene. Vi kan derfor ikke se å ha tatt noe tydelig parti i saken, men fremmet fellesskapets interesser og fortalt om flertallets standpunkt. Vi har også tilbudt Svein-Erik bistand i prosessen. Så langt har han ikke forklart hva han ønsker bistand med, sier Hobber Nilsen.

Alle dommerne innkalles til møte
Situasjonen er såpass anspent at dommersjef Terje Hauge nå har kalt inn samtlige dommere i eliteserien, med assistentdommere, til et møte denne uka for å rense luften denne uken.

– Det er ingen tvil om at vi skulle vært dette foruten, men som dommersjef må jeg ta signalene fra dommermiljøet på fullt alvor. På det kommende møtet skal vi sette ord på det som er vanskelig, sier han.

– Var det du eller noen andre som avgjorde at Edvartsen skulle komme tilbake i 7. eliteserierunde?

– I utgangspunktet er ikke den sjuende runden satt opp ennå. Men jeg og vi har planer for at han skal inn og dømme i runde sju, svarer Terje Hauge.

Konfrontert med uttalelsene fra Tom Harald Hagen og Ola Hobber Nilsen, nøyer dommersjefen seg med følgende:

– Innholdet i dette vil jeg komme tilbake til etter møtet med toppdommerne.

– Hva med påstanden fra Hobber Nilsen om at saken stikker dypere enn det som har kommet fram i media?

– Jeg kan bekrefte at jeg er kjent med foreningens opplevelse, og at saken stikker dypere. Mer detaljert kan jeg ikke gå inn på det i dag, sier Hauge.

TV 2 har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra Svein-Erik Edvartsen, men dommeren har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.