TV 2 har konfrontert overgrepsdømte nordmenn i utenlandske ferieparadis

De siste månedene har TV 2 reist rundt for å konfrontere norske overgrepsdømte i utlandet. Felles for de vi har konfrontert er at de er dømt for seksuelle overgrep mot barn i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år reiser nordmenn, som er tidligere straffedømte for overgrep mot barn, ut av Norge, til det politiet definerer som risikoområder for å begå nye overgrep. Dette bekymrer Kripos.

– Vi snakker om overgrep som begås over landegrensene. Omfanget av overgrep mot barn er nok større enn det vi liker å tenke på, sier leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol til TV 2.

– Man vet at noen velger å flytte eller reise til fattige land for å begå overgrep mot barn der, og det er jo alvorlig, sier Søndrol.

I tiden fremover skal TV 2 Nyhetene sende flere reportasjer der vi konfronterer overgrepsdømte nordmenn i utlandet. Vi spør dem rett ut, om hvorfor de egentlig har reist til landene som Kripos betegner som risikoland.

– Vi vet at flere overgrepsdømte er på lengre opphold eller bosetter seg i det politiet omtaler som risikoland for nye overgrep. Norsk politi kan ikke forhindre at de reiser, og lokalt politi gjør lite, av forskjellige årsaker. Vi mener det er viktig å sette søkelyset på denne problematikken. Vi forsøker å søke svar på hva norsk politi og norske myndigheter gjør, og kan gjøre, for å forhindre at utenlandske barn utsettes for seksuelle overgrep av nordmenn, sier Nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

– TV 2 har sporet opp overgrepsdømte nordmenn som reiser til disse landene, ettergått deres historie, og spurt dem direkte om hva de gjør der. De har sonet sin dom i Norge, og er dermed frie til å reise hvor de vil. De benekter at de misbruker barn, og de er anonymisert i reportasjene våre, sier Solbrække.

Har du tips om dette temaet vil vi gjerne høre fra deg. Vet du for eksempel om nordmenn som reiser ut av Norge for å forgripe seg på barn? Har du god kunnskap om tematikken? Send oss en mail på fir@tv2.no eller ring oss på 02255.

Se første reportasje i kveldens 21-sending på TV 2 og på TV2.no.