KJENT: Marie Madeleine Steen, som er kjent under en rekke navn, er kjent for bedragerier og bedrageriforsøk i både Norge og Sverige gjennom flere år.
KJENT: Marie Madeleine Steen, som er kjent under en rekke navn, er kjent for bedragerier og bedrageriforsøk i både Norge og Sverige gjennom flere år. Foto: Wikimedia Commons

tiltalt på nytt:

Storsvindler tiltalt for å ha løyet om kreft – fikk tusenvis av kroner

Den norgeskjente svindleren er nok en gang tiltalt for grove bedragerier av tilfeldige ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marie Madeleine Steen (60), som er kjent under flere ulike navn og tidligere svindeldømt en rekke ganger, er tiltalt for nye bedragerier i Oslo.

Oslo politidistrikt har tatt ut tiltalen mot Steen, som består av syv ulike svindelepisoder som skal være begått i Oslo sommeren og høsten 2016.

Blant annet skal hun ha lurt en kvinne til å tro at hun var kreftsyk, og trengte penger til å sjekke inn på hotell.

Ifølge tiltalen ga den uvitende kvinnen 2.000 kroner til Steen, som sa at sønnen hennes skulle tilbakebetale beløpet.

Dette skjedde aldri.

Steen er flere ganger tidligere dømt for å ha svindlet til seg penger under påskudd av å være kreftsyk, og politiet har advart mot kvinnen i en årrekke.

– I grunnlaget i tiltalebeslutningen er det begrunnet at bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det er begått ved flere anledninger og over lengre tid, sier politiadvokat i saken, Nora Eek-Nielsen, til TV 2.

Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra Steens forsvarer.

Svindlet i årevis

Steen har i flere år presentert seg under ulike navn, som for eksempel Marie Madeleine Larsen og Miriam Strøm. Gjennom mange år har hun fått flere svindeldommer mot seg, både i Norge og Sverige.

I 2012 fikk hun sin åttende dom i Norge, for 18 grove bedragerier. Da fikk hun en fengselsdom på tre år, hvor ett av årene besto av psykiatrisk behandling under Kriminalomsorgen.

– Akkurat hvordan tidligere domfellelser vil påvirke denne saken vil tiden vise, det er det opp til domstolen å avgjøre, sier Eek-Nielsen, og viser til straffelovens § 79 om at tidligere domfelte kan få skjerpet straff.

Gjennom en podkast-serie i høst, fulgte den danske avisen Politiken etter den norske storsvindleren på reise gjennom Danmark, og klarte til slutt å konfrontere henne.

I juni må hun møte i dansk rett for svindel fra et kloster.

Tok med seg kostbare kaker

Et av tiltalepunktene som skal opp i retten i mai, omhandler en svindel fra konditoriet Pascal i Oslo. Steen skal ha lurt med seg fire kaker til samlet sum av 1.952 kroner.

Ifølge tiltalen sa Steen at hun skulle ordne kaker til en 50-årsfeiring på jobb, og at hun ikke hadde tilgang på lommebok og nøkler. Hun avtalte å komme tilbake dagen etterpå og betale for kakene, men dette skjedde ikke.

Den beryktede 60-åringen er også tiltalt for å ha svindlet en blomsterbutikk, en klesbutikk og et hotell.

Tilbake i Norge

De siste månedene har Steen igjen blitt observert på Østlandet, og flere lokalaviser har omtalt saken.

Senest i april fortalte en kvinne til Halden Arbeiderblad om at hun nylig hadde blitt lurt til å la Steen overnatte, under påskudd av at hun var kreftsyk. Hun kalte seg da for Mia Hansen.

– Hun fortalte at hun var sliten og alvorlig kreftsyk, og under behandling. At hun hadde vært borte på campingen, men ikke hadde lyst til å overnatte der, fortalte kvinnen.

I mars skrev Akershus Amstidende at Steen, under navnet Miriam Steen, hadde dukket opp ved hennes hjem på Nesodden og overnattet på hennes Airbnb-utleide rom uten å betale. Da fortalte hun igjen historien om at hun var kreftsyk, og stjal ifølge huseieren innholdet i en smykkeskrin.

Kan få seks års fengsel

Det er satt av én dag til saken i Oslo tingrett, som går 16. mai. Politiadvokat Eek-Nielsen vil ikke spekulere i om Steen vil møte i retten.

– Hvor sannsynlig det er at hun møter eller ikke har jeg ikke noe grunnlag for å uttale meg om, det er det vel bare tiltalte selv som kan gi oss svar på, sier hun.

Grovt bedrageri kan straffes med bøter og fengsel inntil seks år.