hudlegenes dom:

To av tre bestselgere mot hårtap får stryk

«Helsekontrollen» har vurdert tre av bestselgerne mot hårtap på det norske markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Produkter som hevder å stoppe hårtap eller gi håret tilbake er lett tilgjengelig i butikkhyllene og på apotekene.

– Selv om jeg betegner meg selv som rimelig ung så har jeg følt på at alderdommen kommer snikende på. Så det kan gjøre noe med selvfølelsen, sier den 22-årige studenten Ole Hoseth.

Etter slengbemerkninger fra kompisgjengen om stadig høyere viker ønsker Ole dermed å gjøre noe med det gryende hårtapet. Provexin, Arcon hårkur for menn og Recrea Forte hevder alle å ha løsningen, men virker de?

«Helsekontrollen» har fått hudlegene Cato Mørk og Jon Anders Halvorsen til å vurdere hvert av disse produktene på grunnlag av virkestoffer og dokumentasjon.

Skeptisk til bestselger

Arcon hårkur for menn er bestselgeren fra VITA. Produktet består av kapsler og spray, og hovedvirkestoffene er bukkehornkløver og B-vitamin. Ved daglig bruk skal den stoppe hårtap og gi ny hårvekst etter ca seks måneder.

– Jeg er skeptisk til at et kosttilskudd skal kunne påvirke hårfabrikken eller stamcellene. Vi har ingen holdepunkter for at hårtap er en mangelsykdom, det er hormoner og genetikk som påvirker. Bukkehornfrø og B-vitaminer har ingenting med hårtap å gjøre, sier hudlege Cato Mørk.

Arcon hårkur for menn viser til en studie utført i Finland i år 2000. Denne viser til økt hårvekst hos noen av testpersonene, men hudlegene mener ikke at dette gir bevis for at produktet fungerer.

– Studien finnes ikke i den offisielle databasen for vitenskapelige studier. Det er definitivt ingen vitenskapelige tidsskrifter som vil ha denne studien på trykk. Dette er svært uvitenskapelig og en svært kritikkverdig studie, sier hudlege Jon Anders Halvorsen.

– Ikke tillitvekkende

Det skandinaviske pollenproduktet Provexin har vært kraftig markedsført på TV og nett det siste året. I sine studier hevder produsenten at hårveksten øker hos 60% etter 5-7 måneders bruk. Heller ikke disse studiene er publisert i seriøse tidsskrift.

– Det er ikke tillitvekkende, sier hudlegene som er enige om at studiene ikke holder mål.

Hovedvirkestoffene er pollenekstrakt og 1,5 pentadiol, som skal åpne hårsekkene mekanisk.

– Det står at det inneholder stoffer som skal åpne opp hårsekkene og gjøre det mottakelig for ernæring. Det er ikke rasjonelt i det hele tatt, sier en svært skeptisk Mørk.

Det siste produktet i vurderingen er Recrea Forte. Bestselgeren på apotekene hevder at håravfallet stanses hos fire av fem personer. Hovedvirkestoffer er minoxidil, og synlige resultater kan ses fra to til åtte måneders daglig behandling.

– Bakgrunnen her er at det er en blodtrykksmedisin der man så som bivirkning at de fikk mer hår. Og så begynte man å knuse tablettene i en oppløsning og smurte det i hodebunnen, og faktisk så virket det, sier Mørk.

I motsetning til de andre produktene kan Recrea Forte skilte med god vitenskapelig dokumentasjon, mener hudlegene.

– Dette er studier med 300-400 personer i hver studie, og disse er publisert i anerkjente tidsskrift. Det er studier slik som studier skal gjøres, sier Halvorsen.

Hudlegene mener derfor at Recrea Forte er det eneste av de tre produktene som kan vise til dokumentert effekt.

Produsent: – Godt dokumentert

Arcon hårkur for menn sier seg ikke enig i hudlegenes kritikk.

– Jeg tror ikke de har lest seg opp nok. Det er sunt å være skeptisk, men her har de nok ikke kunnskap nok om naturprodukter. Bukkehornfrø er godt dokumentert. Det er mange studier som ikke blir publisert, men studiene er studier uansett om de er gjort etter en godkjent klinisk standard, sier talsperson for Arcon, Turid Backer til «Helsekontrollen».

Provexin har ikke ønsket å stille til intervju med «Helsekontrollen», men kommer med en skriftlig uttalelse på epost.

– Studier har vist at 6 av 10 får mer hår ved bruk av Provexin. De svenske professorene ved Sahlgrenska Universitetssykehus, som har utført den publiserte studien, har god kunnskap om hvordan hårfabrikken fungerer. En større og mer kontrollert studie ble senere utført i Tyskland og viste statistisk signifikant effekt av produktet sammenliknet med en kontrollgruppe. Et indisk farmasiselskap har utført ytterligere en studie med positive resultater, skriver Provexin.

Våre eksperter mener at ingen av disse studiene viser at Provexin motvirker hårtap.