Valdres-saken utsettes etter akutt-innleggelse

VALDRES TINGRETT, GJØVIK (TV 2): Tiltalte Camilla Lem Heggelund (45) fikk et dramatisk blodsukkerfall og måtte hentes av ambulanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken utsettes til tirsdag 2. mai, på grunn av den tiltalte morens helsetilstand. Det vil da tas en ny vurdering rundt morens tilstand og om saken må utsettes ytterligere, opplyser aktor i saken, Arne Ingvald Dymbe.

– Nå har hun i første omgang hatt nok med sin egen helsesituasjon i dag. Samtidig har hun lyst til å avgi sin forklaring, og håper det blir mulig, men hun må altså bli frisk nok, sier morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland til TV 2.

Camilla Lem Heggelund (45) ble hentet av en ambulanse tirsdag formiddag.

TV 2 får opplyst at det var et dramatisk blodsukkerfall som førte til at hun måtte hentes av ambulanse.

– Hun er kjørt til sykehus, og rettens aktører møtes igjen klokken 12.30 for en oppdatering og ny vurdering om hva som skal skje videre, sa aktor i saken, Arne Ingvald Dymbe, klokken 11.20.

Da hadde partene vært i et møte i rundt en halvtime om den uventede og dramatiske situasjonen som oppstod.

– Har ikke sove i natt, jeg er helt skjelven

45-åringen forklarte seg før hun ble hentet om tiden frem mot da hennes 13 år gamle datter, Angelica, døde av avmagring på nyttårsaften 2015. Jenta døde på familiehytta på Beitostølen. Hun kom ikke lenger enn til tiden da de to flyttet til hytta før hun måtte avbryte.

– Jeg har ikke sovet i natt, jeg er helt skjelven, men jeg vil forsøke etter beste evne og vilje å få fortalt Angelicas historie, sa Heggelund da retten ble satt og hun skulle fortsette sin forklaring.

– Både jeg og hele familien min er så traumatisert av denne saken. Jeg gråter og jeg skjelver, jeg går nesten i bakken. Jeg har ikke sovet ett minutt, men jeg vil så gjerne få formidlet Angelicas og min versjon av saken, sa hun kort tid etter at hun startet sin forklaring.

Nærmere halvannen time ut i rettsdagen, ble rettens medlemmer enige om å ta en pause før de skal vurdere om det er hensiktsmessig at moren fortsetter sin forklaring. De siste minuttene var hun svært usammenhengende, og ba om å få en pause, også etter at dommer Pål Prestesæter hadde innvilget pausen.

I pausen ba kvinnens forsvarere om at publikum og presse kunne forlate salen, mens Heggelund fikk hjelp. Deretter ble det klart at ambulansen var på vei. Hun har forklart at hun har helseproblemer som gjør det utfordrende å avgi forklaring til retten.

Kan bli utsatt

Ti minutter etter at retten ble satt tirsdag morgen, måtte hun avbryte for å ta den første pausen tirsdag. Den varte i 40 minutter, før hun igjen tok plass på tiltalebenken.

I forrige uke leverte hun en sykemelding, der det sto at hun ikke kunne følge rettssaken utover sin egen forklaring. Aktor i saken, Arne Ingvald Dymbe, ba om at hun møtte opp til en ekstra vurdering fredag i forrige uke, men denne møtte ikke moren opp på.

Dersom hun er for syk for å forklare seg, kan saken bli utsatt, ifølge hennes forsvarer, Aasmund Olav Sandland. Dette fordi hun ønsker å avgi forklaring, men flere ganger har påpekt at hun ikke er i stand til det på nåværende tidspunkt. Trolig må hun da først fremstilles for en politilege, som i så fall må ta stilling til om hun skal sykemeldes.

– Jeg forsøker så godt jeg kan, men det går ikke på viljen, sa moren etter den første pausen tirsdag.

Hun bruker lang tid på hver setning i forklaringen, og prater lavt mens hun tar lange pauser og stirrer ut i luften. Tirsdag er siste dag som er satt av til morens forklaring, men det er foreløpig uvisst om det tidsskjemaet holder.

– Det er så vondt hele tiden, hikstet moren under forklaringen.

Dommeren har flere ganger forsøkt å stille spørsmål til 45-åringen for å hjelpe henne i forklaringen, men det er ikke alltid at hun svarer på disse.

Måtte ta en rekke pauser

I forrige uke leverte hun inn en sykemelding for at hun ikke skulle følge rettssaken utover sin egen forklaring, på grunn av helseproblemer.

Under gårsdagen måtte hun ta en rekke pauser, og brøt også flere ganger sammen i høylydt gråt da hun forklarte seg om at skolevesenet ikke tok tak i det hun beskriver som mobbing av Angelica på barne- og ungdomsskolen.

Heggelund er tiltalt for mishandling i familierelasjoner, i tillegg til å unnlate å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand. Dette blant annet fordi hun skal ha avslått tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialisthelsetjenesten til datteren, som led av anoreksi.

Mandag forklarte hun om en sterk mistro til helsevesenet, både fra hennes egen og fra datterens side. Denne kan ha ført til at hun ikke oppsøkte helsevesenet da datterens tilstand ble ytterligere forverret høsten og vinteren 2015, før Angelica døde.