I dag må miljøministeren svare for seg i ulvesaken

Nye tall viser at det er dobbelt så mye ulv i Skandinavia tross økt felling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fremmer Senterpartiet mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på grunn av ulvesaken.

Arbeiderpartiet vurderer mistillit mot miljøministeren, og hevder at Helgesen neglisjerte Stortingets vilje da han bestemte at kun 15 ulv skulle felles i vinter.

Klokken 12 meldte NRK at Ap stemmer mot Senterpartiets mistillitsforslag.

Stortinget påla Helgesen å følge opp ulveforliket fra i fjor. Klima- og miljøministeren sier til NRK at han ikke tar selvkritikk, og ikke kunne gjort noe annerledes.

Stortinget behandlet tirsdag et forslag fra regjeringen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om å endre rovviltforskriften slik at hjemmelsgrunnlaget utvides med formuleringene i naturmangfoldslovens paragraf 18 b og c.

Det innebærer at det åpnes for lisensjakt på ulv også ut fra hensynet til eiendom og offentlige og allmenne interesser, og ikke kun ut fra hensynet til beitedyr.

I mars mente Senterpartiets landsmøte at alle midler må tas i bruk mot ulven: Tekniske hjelpemidler som helikopter, drone og scooter må kunne settes inn når man skal felle ulver som har gjort skade.

Dobling av ulvestammen

De siste ti årene har den skandinaviske ulvestammen doblet seg fra 32 til minst 72 ulvefamilier og revirmarkerende par, til tross for økt avskyting.

Det skriver Nationen. Ifølge Rovdata har den norske lisensjakta i år vært rekordhøy, og med 44 ulv satt svenskene sin uttaksrekord i 2015. Likevel har det de siste årene blitt stabilt flere ulv i Skandinavia. I Norge er var det i vinter mellom seks og elleve flere ulv enn i fjor, ifølge en statusrapport Høgskolen i Innlandet nylig laget på oppdrag fra Rovdata.

I vinter var det elleve familiegrupper og revirmarkerende par som oppholdt seg utelukkende i Norge, og ti som holdt seg på grensen.

Den svenske forskeren Håkan Sand fra forskningsprosjektet Skandulv påpekte før årets lisensjakt at felling av streifdyr og valper har marginal betydning.

– Tar du 47 revirhevdende pardyr, har det stor betydning for stammen. Tar du ut 47 valper og streifdyr, har det marginal betydning, sa Håkan Sand i Skandulv om den opprinnelige norske jaktkvoten, som senere ble redusert til 15 før den ble økt til 20. (TV 2/NTB)