Denne lappen ble funnet inni skoen til den uidentifiserte mannen som ble funnet død i 1987. Etter at Åsted Norge fant lappen, har Kripos tatt nye bilder av skoene.
Denne lappen ble funnet inni skoen til den uidentifiserte mannen som ble funnet død i 1987. Etter at Åsted Norge fant lappen, har Kripos tatt nye bilder av skoene. Foto: Kripos

mysteriet om Kambomannen:

Den mystiske lappen i skoen kan stamme fra kundeliste

Eksperter ved Mephisto-fabrikken i Frankrike har studert bilder av «Kambomannens» sko.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått to måneder siden Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen gjorde et overraskende funn i skoene som tilhørte den døde mannen som ble funnet på jernbanelinjen mellom Kambo og Moss 22. september 1987.

Lapp med nummer

Det var i forbindelse med undersøkelser av mannens gjenstander, som i 30 år har blitt oppbevart i Kripos' arkiver, at lappen ble oppdaget.

Lappen, som var teipet fast på innsiden av skoen, ble oversett av kriminalteknikere tilbake i 1987.

På lappen sto nummeret 15250.

Åsted Norge-serie: «Kambomannen»

I 1987 blir en mann funnet død på jernbanen mellom Kambo og Moss. Mannen har ingen identitetspapir. Merkelapper i klærne er fjernet og han har kun to ting i lommene. Politiet klarte aldri å finne mannens identitet og avsluttet den aktive etterforskningen på slutten av 1980-tallet. Åsted Norge vil i denne serien forsøke å komme nærmere mannens identitet.

Produsert i 1981

Åsted Norge har tatt kontakt med Mephisto-fabrikken i Sarrebourg i Frankrike.

Eksperter ved skofabrikken har studert bildene av skoene, lappen som var klistret på innsiden, samt serienummeret.

– Denne skomodellen heter Rover og ble første gang planlagt produsert i 1979. Ut ifra serienummeret mener vi at dette skoparet ble produsert i uke 27 i 1981, forteller Thomas Michaeli ved Mephisto i en epost til Åsted Norge.

Michaeli har forhørt seg med tidligere ansatte på fabrikken. De har fortalt at denne skomodellen hadde en produksjonsfeil og derfor måtte sendes tilbake til fabrikken for å få sålen limt på ny.

Dette bildet ble tatt av Kripos etter at Åsted Norge gjorde oppsiktsvekkende funn under nye undersøkelser av skoene.
Dette bildet ble tatt av Kripos etter at Åsted Norge gjorde oppsiktsvekkende funn under nye undersøkelser av skoene. Foto: Kripos

Kundeliste

Han forteller videre at når skoene kom tilbake til fabrikken, ble de påsatt en nummerlapp som igjen kunne sjekkes opp mot en liste. På den måten holdt de oversikt over hvilke sko som tilhørte hvilken kunde.

Her har Asbjørn Hansen nettopp funnet en mystisk lapp i den uidentifiserte mannens sko. Til venstre står Dr. Annette Schieck fra Deutsches Textilmuseum i Krefeld.
Her har Asbjørn Hansen nettopp funnet en mystisk lapp i den uidentifiserte mannens sko. Til venstre står Dr. Annette Schieck fra Deutsches Textilmuseum i Krefeld. Foto: Espen Storsve

– Men denne håndskrevne listen forsvant for mange år siden. Nå er alt på data, forteller Michaeli.

En annen ting som var merkelig med de godt brukte skoene, var at skolissene virket langt mer ubrukte. Grunnen til dette er ifølge Mephisto at kundene fikk tilsendt en pakke nye lisser som plaster på såret for bryderiet med skoene.

Åsted Norge har vært i kontakt med en rekke skobutikker i Tyskland som solgte Mephisto-sko på 1980-tallet, men ingen kan hjelpe oss videre med «skosporet».

Jakten på Kambomannens identitet fortsetter.