HAR ALDRI STILT TIL VALG: Interessen rundt Emmanuel Macron er enorm. Jevnlig pryder han forsidene på franske ukeblader sammen med sin 24 år eldre kone Brigitte. Foto: Szwarc Henri/ABACA/Stella Pictures
HAR ALDRI STILT TIL VALG: Interessen rundt Emmanuel Macron er enorm. Jevnlig pryder han forsidene på franske ukeblader sammen med sin 24 år eldre kone Brigitte. Foto: Szwarc Henri/ABACA/Stella Pictures

Fem ting du ikke visste om Frankrikes nye president

Emmanuel Macron er 39 år gammel, ste-bestefar og en habil pianist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter første runde i presidentvalget i Frankrike ble det klart at kampen om presidentembetet sto mellom sentrumskandidaten Emmanuel Macron fra «En Marche!»-partiet og Marine Le Pen, som tilhører Najonal Front på Frankrikes ytterste høyre fløy.

7. mai gikk franskmennene til urnene for å velge sin neste president, og Macron tok en overlegen seier.

Her er fem ting du kanskje ikke visste om 39 år gamle Macron, som blir Frankrikes neste president:

1) Emmanuel Macron møtte sin Brigitte da han var 15 og hun var 39. Brigitte var Macrons dramalærer i Amiens. På det tidspunktet var hun gift med sin første ektemann, som hun har tre barn med. I et forsøk på å splitte paret, sendte Macrons foreldre guttungen til Paris for at han skulle fullføre studiene der. Det virket ikke. Paret giftet seg i 2007. De har ingen felles barn, men Brigitte, som nå er 63 år, har sju barnebarn. Dermed er 39 år gamle Macron ste-bestefar. Interessen for det litt uvanlige ekteskapet er enorm i Frankrike, og paret havner stadig på ukebladenes forsider.

2) Macron ønsket å bli forfatter, men etter å ha avlagt eksamen ved prestisjefylte Institutt for politiske studier i Paris, startet han en karrière i embetsverket. Han arbeidet i finansdepartementet i fire år før han hoppet over til bankbransjen. I 2012 ble han ansatt i staben til president Francois Hollande. Senere ble han utnevnt til finansminister. Han har aldri stilt til valg tidligere og var totalt ukjent for tre år siden.

3) Med sine 39 år vil Macron bli den yngste lederen i nyere fransk historie, og den første som ikke kommer fra et av de etablerte partiene. Han hoppet av fra sosialistpartiet og etablerte sin egen politiske bevegelse «En Marche!», som i løpet av kort tid har fått så stor oppslutning at Macron nå altså kan bli president. Kjernen i politikken er en kritikk av Frankrikes etablerte politiske klasse og en sentrumsbasert politikk basert på moderate økonomiske reformer.

Le Pen tok seg ikke tid til å feire

4) I løpet av valgkampen har Macron vært nødt til å dementere at han har hatt et hemmelig homofilt kjærlighetsforhold. Historien startet da en konservativ fransk folkevalgt fremsatte påstandene i et intervju med det russiske statskontrollerte nyhetsbyrået Sputnik.

5) Da han gikk på skole i hjembyen Amiens, var Macron en prisvinnende pianist og skuespiller. Senere studerte han filosofi og politisk historie. Som embetsmann ble han sendt til Frankrikes ambassade Lagos i Nigeria. Det var der han så på TV det han senere har kalt «det definerende politiske øyeblikket for min generasjon» – da Jean-Marie Le Pen fra Nasjonal Front kom til andre runde i presidentvalget i 2002.

Kilder: heavy.com, Independent, Guardian, Huffington Post

PÅ FARTEN: Macron beskrives som en svært energisk fyr, og den ungdommelige appellen trekkes fram som noe av årsaken til hans suksess. Her er han på vei inn i Elysee-palasset i Paris mens han var økonomiminster, i juni 2015. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
PÅ FARTEN: Macron beskrives som en svært energisk fyr, og den ungdommelige appellen trekkes fram som noe av årsaken til hans suksess. Her er han på vei inn i Elysee-palasset i Paris mens han var økonomiminster, i juni 2015. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD Foto: Alain Jocard