økonomen forteller:

– Enkelte tar opp forbrukslån for å få råd til konfirmasjonen

Forbrukerøkonom Elin Reitan advarer mot at pengepress blant foreldre og ungdommer skaper et klasseskille i konfirmasjonstiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg konfirmasjonstid for mange ungdommer flere steder i landet, men ikke alle gleder seg til begivenheten.

De siste årene har det blitt vanlig å gi store pengesummer i gave, og ifølge en undersøkelse fra DNB i 2015 får gjennomsnittskonfirmanten over 40.000 kroner totalt.

– Det er snakk om veldig store summer. Bare fra foreldre og besteforeldre får konfirmanten i snitt over 20.000 kroner, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Og selv om tallet kan virke høyt, er det langt fra toppen.

– Dette er jo snittbeløp, så det er mange som får langt mer. Her er det snakk om veldig store beløp som en 14-15-åring får mellom hendene, sier hun.

Press på ungdom og foreldre

Reitan mener pengehysteriet er problematisk fordi det skapes et press både innad mellom ungdommene, og på foreldrene. For konfirmantene som ikke får like store gavesummer som omgangskretsen, kan det bli en vanskelig opplevelse.

– Man føler seg kanskje litt utenfor hvis man ikke skal feire konfirmasjonen på en veldig spesiell måte, eller hvis man ikke får de store pengesummene, tror hun.

– For mange tror jeg det er en litt kjip opplevelse. Det blir et første møte med klasseskillet, sier Reitan.

At flere foreldre kjenner på forventningene til at konfirmasjonen skal koste, er det heller ingen tvil om.

– Det blir et press om å innfri de forventningene som konfirmanten har, sier Reitan.

Tar opp forbrukslån

Også selve konfirmasjonsfesten har blitt en dyr affære i mange norske hjem.

– Vi gir stadig mer til konfirmanten, samtidig som jeg også har inntrykk av at det arrangeres mer og mer ekstravagante fester for å feire inngangen til voksenlivet, sier Reitan.

– Hvis man ikke har økonomi til det, så er det enkelte som tar opp forbrukslån, sier hun.

Også tidligere har økonomer fortalt til TV 2 at foreldre må ta opp lån for å betale for barnas konfirmasjon.

– Snakk med barna om penger!

Reitan mener måten foreldre kan bygge ned presset og forventningene rundt konfirmasjoner, er å prate med barna om pengebruken.

– Det snakkes veldig lite om penger og økonomi i norske hjem. I den velstandsveksten vi har opplevd, så tror jeg i veldig stor grad at pengepraten har forsvunnet, sier hun.

– Jeg tror også mange foreldre kvier seg for å snakke med barna om økonomi, og det at man har dårlig råd. Det er litt tabu, mener hun.

Forbrukerøkonomen anbefaler å spørre barna hva de tror det koster å arrangere en konfirmasjon, hvordan familieøkonomien er, og så videre.

– Barna har ingen forutsetning for å skjønne at man ikke har råd hvis man ikke har pratet om det, sier hun.