Veterinær anbefaler: Slik holder du hundens tenner friske

Tannproblemer er den mest utbredte formen for sykdom blant hunder og katter. Det er derfor viktig med god tannhygiene og årlige kontroller hos veterinær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tann- og tannkjøttsykdommer er den vanligste formen for sykdom hos hunder og katter, og så mange som syv av ti hunder over tre år sliter med tannplager. Riktig stell av dyrenes tenner er derfor viktig for å sikre god helse.

Viktig for den generelle helsen

Veterinær og president i Den norske veterinærforening Torill Moseng mener at god tannhygiene er ekstremt viktig for hunders velvære.

– Vi vet jo nå, hos både dyr og mennesker, at hvis vi har tannproblemer så kan det også gå utover den generelle helsen vår. Det er smertefullt å ha tannproblemer, og dyrene våre kan ikke si ifra på samme måte som oss, forteller Moseng i God morgen Norge.

BETENNELSE: Bildet viser en hund med kraftig betennelse i tannkjøttet. Foto: Torill Moseng
BETENNELSE: Bildet viser en hund med kraftig betennelse i tannkjøttet. Foto: Torill Moseng

Tannpuss forebygger tannplager

Moseng sier videre at å pusse hundens tenner daglig kan forebygge mer alvorlige tannproblemer senere.

Iselin Husby er både hundeeier og tannlege. Hun er matmor for Husky Zorry (11) og Chihuahua Macho (2), som begge får tannstell.

– Jeg pusser tennene deres hver dag. På Zorry bruker jeg en pussesokk som er kjøpt hos veterinæren, og på Macho bruker jeg en myk barnetannbørste, sier hun i God morgen Norge.

TANNRENS: Zorry (11) får en tannrens for å fjerne tannstein. Foto: Islein Husby.
TANNRENS: Zorry (11) får en tannrens for å fjerne tannstein. Foto: Islein Husby.

Anbefaler årlig sjekk

Veterinær Moseng anbefaler i tillegg til daglig tannpuss en årlig tannsjekk hos veterinæren. Denne sjekken kan kombineres med den årlige helsekontrollen.

– Det lureste man kan gjøre er å vende hunden til tannstell fra den er valp. Da blir det enklere, sier Moseng.

Dersom man som eier ikke holder øye med hundens tenner, kan den utvikle tannråte, tannstein og betennelse i tannkjøttet. I verste fall risikerer man å måtte trekke alle hundens tenner.